Depremden etkilenen Malatya'dan Mersin'e gelen depremzede Hüseyin Polat, "Bir yıllık kirayı peşin istediler. ‘Tutuyorsan peşin para vereceksin’ diyorlar. Birilerinin canı gidecek, birilerinin de cebi dolacak; olacak şey mi? Bu yetkililer nerede? Bu devlet nerede ya!" diyerek tepki gösterdi.

Mersin'e gelen depremzede: 'Bir yıllık kirayı peşin vereceksin' diyorlar, bu devlet nerede!

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük deprem, 11 ilde büyük yıkıma ve çok sayıda can kaybına yol açtı. Depremden etkilenen Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde yaşayan Hüseyin Polat, deprem sonrasında yaşadıklarını anlattı.

ANKA'ya konuşan Polat, "Aile olarak biz 7 kişiyiz. Dört gün kaldık depremzede olarak mahallemizde. Yollar kapandı, sular kesildi, elektrikler kesildi, telefon şebekeleri çekmiyordu. Yani tamamen baş başa kalmıştık. Ulaşım yoktu, yardım yoktu. Zaten yardım da o günkü şartlarda yetiştirilemezdi, yol da yoktu ve vatandaş kendi imkanlarıyla o yolu açtı. Daha sonra biz, Mersin’e doğru gittik. Bir tanıdık arkadaşın evinde kaldık" dedi.

"KİRALAR FIRLADI"

"Mersin’e giderken bir arayış içerisinde olduk" diyen Polat, şöyle devam etti: " Yani buradan kiralık bir ev bulup 2023’ün sonuna kadar kalmak niyetindeydik. İki öğrenci torunum var, onların öğrenimi için Mersin’de kiralık ev aramaya başladık. Maalesef bu Mersin’de ortalama 3 bin, 3 bin 500, 4 bin, 5 bin lira olan kiralar bir anda fırladı."

"Aylık 10 bin lira, 15 bin lira, 20 bin lira, 30 bin lira ve bu kiralar da bir yıllık olarak peşin isteniyor" ifadesini kullanan Polat, şunları söyledi: "Yani aylık kira verilmiyor. Vatandaş 10 bin lira verse dahi yine de kabul edilmiyordu. Onun için bu kira konusunda hangi Bakanlık; Çevre, Şehircilik Bakanı mı, başkası mı bilemiyorum ama bunların gündeme gelmesi gerekir. Devletin buna müdahale etmesi gerekir. İki tane eve gittim, dedim ki ‘Kiralık ev var mı burada’. ‘Var, 5 artı 1’ dedi. ‘Peki fiyat ne’ dedim. Dedi ki ‘Yıllık 500 bin lira, peşin para’. Hayret bir şey, olacak bir şey mi ya? Bir de bu, depremzede 10 ilden gelen insanlardır ya. Birilerinin canı gidecek, birilerinin de cebi dolacak; olacak şey mi? Bu yetkililer nerede? Bu devlet nerede ya!"

Polat, şunları söyledi: "Peşin ve yıllık. Yani ‘12 ay tutuyorsan peşin para vereceksin’ diyorlar. Bana yıllık 150 bin liradan 200 bin liraya kadar teklif geldi. 200 bin liraya kadar peşin para. Vazgeçmek zorunda kaldım. Bunun geleceği belli değil, garantisi belli değil. Ben, aynı zamanda kayısı üreticisi bir çiftçiyim. Emekliyim. Şu anda 6 bin lira maaş ile Mersin’de nasıl geçinebilirim?"