İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı sonrası kent merkezindeki kamu hastanelerinin önemi bir kez daha anlaşıldı. TTB "Şehrin merkezindeki hastaneler ranta kurban edilmemeli, kapatılmamalı ve işlevsiz hale getirmemeli" dedi.

Mesafe uzarsa hayati risk artar

Sibel BAHÇETEPE

AKP iktidarı, şehir hastanelerini açarken kent merkezindeki kamu hastanelerini ya kapattı ya da işlevsiz hale getirdi. Şehrin dışına kurulan hastaneler olası deprem, sel, yangın gibi afetlerde, toplumsal olaylarda, terör saldırısı gibi durumlarda ulaşılması en güç yerler arasında yer alacak. Özellikle bu gibi durumlarda şehir merkezindeki hastanelerin öneminin bir kez daha görüldüğünü söyleyen tabip odaları "Şehir hastaneleri gerek ulaşımı, gerek fiziki yapıları nedeniyle çok verimli değil. Şehir merkezindeki hastaneler kapatılmamalı" çağırısı yaptı.

TRAFİK DAHA ARTACAK

Adı her ne kadar ‘şehir hastaneleri’ olarak geçse de aslında pek çoğu, şehir merkezinin çok dışında. Son olarak İstanbul Taksim’deki patlama bir kez daha gösterdi ki şehrin merkezinde bulunan hastaneler olası afetler, terör saldırıları gibi durumlarda ilk müdahalenin yapılacağı sağlık kurumları. Ancak iktidar, merkezdeki mevcut kamu hastanelerine yatırım yapmaktan kaçınırken, var olanları ya kapattı ya da şehir hastanelerine taşımak istedi. Şehir hastanelerinin ulaşım zorluğunun yanında hastanenin fiziki olarak da sağlık hizmeti sunumuna ters yapısı çok kez hekimlerce dile getirildi. Pek çok kamu hastanesi kapatılırken ya da işlevini yitirirken ülkedeki özel hastanelerin sayısının artması da dikkat çekti.

BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şehrin merkezindeki hastanelerin önemine dikkat çekerek "Deprem, terör saldırısı gibi olağandışı durumlarda şehir dışında olan bu hastanelere ulaşmak zor olacak. Burada en önemli olay yaralıların en kısa sürede hastaneye gitmesi ve müdahalelerin yapılması. Süre ne kadar uzarsa hem ağır yaralanma durumları hem de ölüm oranları artar” dedi. Bu nedenle hastanelerin şehir merkezinde olmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Ökten “Şehir merkezlerindeki hastanelerin kapatılıp merkezlerden uzaklaştırılması bu açıdan da son derece sakıncalı bir durum. O nedenle şehir merkezinde şehir hastaneleri için kapatılan hastanelerin mutlaka açılması ve hizmet vermesi gerekir" diye konuştu. Ankara’da Etlik ve Bilkent Şehir Hastanesi için işlevsiz hale getirilen veya kapatılan hastanelere dikkat çeken Ökten, şöyle devam etti:

"Böyle bir durumda yaralıların şehrin dışındaki hastanelere ulaştırılması büyük sorun. Çünkü mesafe çok uzun ve bir an da tek bir hastaneye bir sürü hasta ve yaralının gittiğini düşünün. O zaman o hastalara müdahale etme şansı daha da azalacak. Yine böyle olağandışı durumda yollar çok kalabalık olacak ve ulaşımı daha da geciktirecek. Bu da mevcut yaralıların durumunu daha da ağırlaşmasına, ölü sayısının artmasına neden olacaktır. "

TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan ÖktenTTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten

BİLKENT'E GİTMEK 1,5 SAAT

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ise “Arkadaşlarımız trafiğin yoğun olduğu bir saatte araçları ile NATO yolundan Bilkent Şehir Hastanesi’ne gitmek istedier ve 1,5 saat sürdü" diyerek şehir dışındaki hastanelerin ulaşım sorununa dikkat çekti. Bulut, ayrıca deprem gibi afet durumlarında da sıkıntılar yaşanadığını belirterek “Hem şehir trafiği yoğunluğu açısından, hem de bu hastaneleri birleştirerek belli yerlere kaydırdığınızda pek çok kişi hastaneye ulaşamıyor. Büyük afetlerde ya da daha büyük olağandışı durumlarda bu hastanelerin önemi çok daha iyi anlaşılıyor. Bir ambulans hastaya erişmeli ve 7-10 dakika içinde de yaralanan kanamalı ya da doğal afetteki hastayı acile ulaştırmalı. Ülkede ambulans sistemlerini geliştirdiler ama ambulansların ulaşacağı fiziki mekanlar bozuldu, sadece ambulansı artırmak önemli değil aynı zamanda ambulansın ulaşabileceği hastane koşullarını da hazır tutmak lazım. Burada yanlış bir sağlık politikası uygulanıyor" dedi.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat BulutTTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut

Ankara’da son olarak Etlik Şehir Hastanesi açılırken 5 hastanenin kısmen kapatılıp işlevsiz hale getirildiğini de anımsatan Bulut, şöyle devam etti:

“Hastaneler açık diyorlar ama bunu seçime kadar kamuoyunu oyalamak için yapıyorlar. Seçimi kazanırlarsa sonra da ‘nasılsa buralar çok işe yaramıyor’ diyerek oraları başka türlü değerlendirirler. Şehrin merkezinde bu hastaneler kalmadı. Şişli Etfal, Taksim İlkyardım olsun. Bu hastaneler şehirlerin organik yapı ve ihtiyaçlarına göre belli yerlere yapılmış hastaneler. Bu yapıları yok etmemek lazım. İstanbul özellikle yoğun göç alan bir yer ve nüfusu giderek artıyor. Türkiye nüfusunun 4’te 1’i burada. Böyle bir nüfus ayrıca çok sayıda hastaneye ihtiyaç var. Şehir hastaneleri diğer hastaneleri kapatmak için kullanılmamalı. Ankara’da 6 hastaneyi Bilkent için feda ettiler, şimdi 4-5 hastaneyi de Etlik Şehir Hastanesi için feda edecekler."