Kaybedenler Kulübü müzikleri ile tanınan Gülce Duru, “Kuzgun” isimli single’ını çıkardı. Duru, “Meselem neyse onun hikâyesini anlatıyorum. Söyleyecek sözüm yoksa yazmıyorum. Üretimde nitelik nicelikten önemli” diyor.

Meselem neyse onu anlatıyorum

Işıl ÇALIŞKAN

Onu ilk olarak Kaybedenler Kulübü’nün film müzikleriyle tanıdık. My Woman, Reviens gibi şarkılarıyla hafızalara kazındı sesi. Gülce Duru dediğinizi duyar gibiyim. Ayrıca rap müzisyeni Ozbi ile yorumcu/besteci olarak yer aldığı Seri Albümleri’nde de büyük etki uyandıran Duru, şimdilerde ilk solo çalışması olan “Kuzgun” ile dinleyici karşısında. Müzik kariyerinin on’uncu yılında olan Duru ile yeni şarkısını ve müzik serüvenini konuştuk.

Uzun zamandır müzik sektöründe yer alan bir müzisyen olarak solo çalışması için neden bu kadar beklediğini sorduğumuzda yaptığı her şeyi hakkını vererek, emekle, titizlikle ve kendinden emin olarak yapmak istediğini belirten Duru, film müziklerinin üretim sürecinde, profesyonel müzik hayatının başlayacağını öngörmediğini ifade ediyor. “Kendimi çok uzun bir süreden sonra sahnede buldum, bir baktım ki aradığımı bulmuşum, diğer kariyer yolculuğumu bırakıp yola koyuldum. Acelem yoktu, yavaş ve emin adımlarla ilerliyorum” diyor müzisyen.


ŞARKILARIM HAYATLARIN FİLM MÜZİĞİ OLSUN

Solo kariyerinizin ilk şarkısı olan Kuzgun’a getiriyoruz sözü. Şarkısının hikâyesini sorduğumuz Duru, şarkı yazarının şarkıların ne ifade ettiğini anlatmasından yana olmadığının altını çizerek ekliyor: “Şarkının üretimden sonra yerini bulduğu, anlamlandığı yer dinleyicinin kendine has ruh ve deneyim dünyası. Tamamlanma bu şekilde gerçekleşiyor. Umarım pek çok dinleyen şarkılarımda kendi hikâyelerinden izler bulur, özdeşlik kurabilir ve onları içselleştirir, hayatlarında yer verirler… Şarkılarımı yeni deneyimlerinde hayatlarının film müziği eylerler.”

Kaybedenler Kulübü Film Müzikleri ile tanınan müzisyene, bir filmin müzikleriyle bu kadar etki uyandırmanın bir müzisyen için ne ifade ettiğini sorduğumuzda, “Filmi tamamlayan, hikâye evreninin bir parçası haline gelen, hatta bağımsız olarak kendi duyusal evrenini yaratabilen şarkılar yapmış olmak ve bunun geniş kitlelerce tanınır olması beni çok mutlu ediyor. Umarım başka film müziği projelerinde de yer alabilirim” diye yanıtlıyor.

Rap müzisyeni Ozbi ile işbirliğinde bulunan Duru, Rakılı Live 1. 2. ve 3. Seri Albümleri’ndeki performansıyla da ses getirmişti. Günümüzde içinde rakı geçen şarkılara az rastladığımızı hatırlatarak sanatın politik boyutuna getiriyoruz sözü. Duru, düşüncelerini şöyle aktarıyor: “Bahsi geçen albümler günümüzde ülkemizin yönetimi ve yaşantısı bağlamında birer başkaldırı ve bildiri niteliği taşıyordu. Ben de bu yaklaşımı kendime çok yakın bulduğum için mutlulukla dâhil oldum. Sanat tercihen ya estetiği ya da işlevselliği, ya bireyselliği ya da toplumu ön plana koyan biçimlerde yapılabilir. Yapılmalı da. Her bir duruş ve pratiğe ihtiyacımız var bence.

Söyleyecek lafı, meselesi olan, ilkesini bu yönde oluşturmuş sanatçılar politik içerikli sanat yapacaklardır. Başkaları da daha çok duygulara, bireyselliğe yönelik üretimlerde bulunacaklar. Ben ikisini birden yapıyorum. Toplumsal barışı, farklılıklara rağmen beraber var olabilmeyi vurgulayan “Bir Oldukça”, Gezi sonrasında yazdığım, kaybettiğimiz genç kardeşlerimize bir ağıt olan “Umutlar”, iktidar zorbalığına bir başkaldırı, bir manifesto niteliğinde olan “Buradayım Hala” adlı şarkılarım var. Her biri çeşitli internet mecralarında mevcut. Politik bir mesajı olan şarkılarımın sanatsal olarak da kuvvetli olmasına özen gösteriyorum. Açık seçik sloganlar yerine imgesel ve şiirsel ifadeler tercih ediyorum. Bunların yanı sıra aşka, yalnızlığa, var oluşa dair şarkılar yazıyorum. Meselem neyse onun hikâyesini anlatıyorum. Söyleyecek sözüm yoksa yazmıyorum. Üretimde nitelik benim için nicelikten daha önemli.”

PANDEMİDE TAKI TASARLAYIP SATTIM

Pandemi sürecinde yaşadıklarını ise, “İşsizlik, geçim kaygısı, gelecek kaygısı, ümitsizlik, depresif haller, sorgulama, çaresizlik hissi” sözleriyle ifade ediyor Duru. Bu süreçte birçok müzisyen gibi farklı meslek gruplarına yöneldiğini belirten Duru, “Müzikal üretkenliğim azaldı, hayattan izole olmak beni olumsuz etkiledi. Yaratıcılığımı daha içe dönük bir uğraşa, takı tasarımı ve yapımına yönlendirdim. Hobim yeni bir meslek haline geldi, “BizuBiju by Gülce Duru” ismiyle kendi markamı kurup üretimlerimi satmaya başladım. Solo projem için planlama yaptım ve daha önceki üretimlerimi yayınlamak için çalıştım. Olumlu getirileri bunlar olmuştur” diyor.