Ankara Tabip Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 350 ton asbestli malzeme bulunan Havagazı Fabrikası’nda bilirkişi incelemesi istedi.

Meslek odaları: “Büyükşehir Belediyesi ile çıkar ilişkisi olmayan TÜBİTAK inceleme yapsın”

BİRGÜN/ANKARA

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası, Ankara Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, Havagazı Fabrikası yerleşkesi içinde “yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi" yapılmasını talep etti.

Meslek odaları, dava dilekçesinde tarafsızlığın tesis edilebilmesi için üniversitelerden oluşturulacak asbest söküm uzmanı, mimar, inşaat mühendisi, iş sağlığı güvenliği uzmanı ve halk sağlığı uzmanı hekimin olduğu bilirkişi heyetinin oluşması istedi.


Bilirkişi tespiti istiyoruz

Havagazı Fabrikası’nın halk sağlığını tehlikeye atarak önlem alınmadan yıkıldığına değinen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Sanki asbestli bölüm yıkılmamış gibi bir bilgi kirliliği yaratılarak, konunun üstü kapatılmaya çalışılıyor. O binanın her yeri asbestli malzeme ile dolu kimse bizi kandırmasın. Ankara Valiliği olaydan 15 gün sonra açıklama yaparak yıkımın Valilik denetiminde yapılacağını ifade ediyor. Bu açıklama ile Büyükşehir Belediyesinin bu işi yapamadığını örtük de olsa ifade ediyor. Bu nedenle mahkemeye bilirkişiler tarafından tespit yapılması için dava açtık” diye konuştu.

Denetim TÜBİTAK tarafından yapılsın

Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut ise yıkımın önlemler alınmadan gerçekleştirildiği 25 Şubat ile mahkeme tarafından yıkımın durdurulduğu 1 Mart 2017 tarihlerindeki tüm tespitlerin yapılmasını talep ettiklerini belirtti. Bulut, "Bu denetim görevinin güvenilir ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile çıkar ilişkisi olmayan akredite firmalar ve TÜBİTAK, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İSGÜM gibi kamu kuruluşları tarafından yapılması uygun olacaktır" dedi.