‘Arap Baharı’nın başladığı Tunus’ta Meclis’i ve hükümeti feshedip tüm yetkileri elinde toplayan Cumhurbaşkanı Kays Said’in ilan ettiği erken seçimleri halk boykot etti. Muhalefet, meşruiyeti kalmayan Said’e istifa çağrısı yaptı.

Meşruiyeti yok
Çoğu partinin boykot kararı aldığı seçimlerde katılım oranı yüzde 8,8'de kaldı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta önceki gün gerçekleştirilen ve 161 sandalyeli parlamentonun üyelerinin seçilmesi için kurulan sandıklar boş kaldı. Sandıkların kapanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Tunus Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, seçimlere katılımın, resmi olmayan ilk sonuçlara göre yüzde 8,8 oranında gerçekleştiğini kaydetti. Oranın biraz yükselebileceği tahmin ediliyor.

Kayıtlı 9 milyon 136 bin 502 seçmenin olduğu Tunus’ta, 161 sandalyeli Meclis için 10’u diasporada olmak üzere 161 seçim bölgesinden, 120’si kadın 1055 aday, milletvekili olmak için yarıştı. Adaylık sürecinde 7 seçim bölgesinden herhangi bir başvuru yapılmazken 10 bölgeden ise sadece birer aday milletvekilliği için başvurdu. Tunus’ta 2019 yılında düzenlenen son genel seçimlerde katılım oranı yüzde 41,7 olmuştu.

GÖREVLİLER OY ATMADI

The Guardian’ın haberine göre seçimlerde, seçim görevleri bile oy kullanmadı. İşçi sınıfı bölgesi Kabaria’daki iki seçim merkezinde, her iki merkezde de kayıtlı bin 800 seçmenden sadece 100’er oy kaydedilmişti. Oradaki bir Seçim Kurulu yetkilisi, hiçbir önemi olmadığını düşündükleri bir seçimde oy kullanmaya niyetleri olmadığını söyledi. Sonuçların bugün günü açıklanacağı öngörülürken, nihai sonuçların ocak ayına kadar açıklanması beklenmiyor. Yeni Meclis’in de mart ayından önce göreve başlaması beklenmiyor.

SEÇİME GİDEN SÜREÇ

Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de Meclis’in çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı. 22 Eylül 2021’de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı. Said, Aralık 2021’de yaptığı açıklamada da 25 Temmuz 2022’de anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022’de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirdi. Anayasa’yı kendi ekibiyle yazan Said, 25 Temmuz’da seçmenlerin sadece yüzde 30,5’inin katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 “evet” oyuyla yeni Anayasanın kabul edildiğini duyurdu. Ülkede Tunus Emekçileri Partisi, İslamcı Ennahda Hareketi, Tunus’un Kalbi Partisi, Demokratik Akım Partisi, Özgür Anayasa Partisi, Afak Tunus Partisi gibi siyasi partiler seçimleri boykot edeceklerini açıklamıştı.

SAİD’E İSTİFA ÇAĞRISI

Kimi muhalefet partilerinin oluşturduğu Tunus’un Kurtuluş Cephesi, Cumhurbaşkanı Kays Said’e istifa çağrısında bulunarak katılım oranı karşısında meşruiyetini kaybettiğine işaret etti. Bir önceki parlamentoda en büyük parti olan İslamcı Ennahda da dahil olmak üzere çeşitli siyasi partilerden oluşan Cephe, yeni Cumhurbaşkanlığı seçimleri talep etmek için “kitlesel protestolar ve oturma eylemleri” çağrısında bulundu.

Cephe lideri Necib Cebbi “Bugün yaşananlar bir depremdir. Şu andan itibaren Said’i gayrimeşru bir başkan olarak görüyoruz ve bu fiyaskodan sonra istifa etmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.