Metalde MESS ile işçi sendikaları arasında süren Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin tıkanmasının ardından metal fabrikalarında eylemler başladı. İşçiler "MESS şaşırma sabrımızı taşırma" sloganları attı

MESS dayatmalarına karşı metal işçisi ayakta

Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasında sürdürülen 2017 Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin geçen cuma günü anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, metal fabrikalarında eylemler başladı. MESS'in dayatmalarını protesto eden işçiler, haklarına sahip çıkacaklarını vurguladı.

Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda geçen hafta başlattıkları fazla mesaiye kalmama eylemini sürdüren işçiler, dün öğle arasında yemekhanelerde çatal bıçaklarla masaya vurarak MESS’i protesto etti. İşçiler, perşembe günü de işyerlerinden kol kola çıkarak eylem yapacak.

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise fabrikalarda dün yarım saatle bir saat arasında iş bıraktı ve eylemler yaptı. Fabrika önlerinde, yemekhane ve vardiya girişlerinde okunan ortak bildiride, Birleşik Metal-İş ile MESS arasında yapılan görüşmelerde 63 maddede anlaşma sağlanamadığı hatırlatıldı.

Metal işçilerinin çeşitli yaralanma ve hatta ölüm riskiyle çok ağır koşullarda çalışmalarına karşın, ortalamada ikramiye dahil net 2 bin 145 lira civarında ücret aldığına vurgu yapılan açıklamada, “Bu ücretle yaşamanın oldukça zor olduğu ortadadır. Sendikamızın ücret zammı talebi iblağ, kıdem zammı ve maktu ücret zam şeklinde 3 aşamadan oluşmaktadır. Buna göre ilk 6 aylık dönem için ücret zammı teklifimizin karşılığı ortalama ücret bazında yüzde 30,47’dir. Bu tutar da ilk 6 aylık dönem için net 695 TL’ye denk gelmektedir” denildi.

‘Ciddiye alınacak bir teklif değil’
MESS’in ise 1 Aralık’ta yapılan son görüşmede tüm 6’şar aylık dönemler için enflasyon oranında ücret zammı teklif ettiğine dikkat çekilen açıklamada, yüzde 3,20 oranında zam anlamına gelen bu teklifin ikramiye dahil 59 TL ile 101 TL arasında değişen bir miktara denk geldiği belirtildi. Açıklamada, “Bu sefalet zammının kabul edilmesi hiçbir biçimde mümkün değildir. Bu teklif, metal işçileriyle alay etmek demektir. Ciddiye alınacak bir teklif değildir” ifadeleri kullanıldı.

‘Bizim de kırmızı çizgilerimiz var’
Birleşik Metal-İş’in MESS’e bağlı işyerlerinde en çok üyeye sahip olduğu Gebze’de de işçiler yarım saat iş durdurdu. Kroman Çelik fabrikasında işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, MESS’in dayatmalarına karşı mücadelelerinin süreceğini belirterek, “Sendikamız ve işçiler, bu dayatmalar karşısında kendi kırmızı çizgilerini ortaya koyarak kararlılıkla hareket edecektir” dedi. İşçiler, Aydın’ın sözlerini alkış ve sloganlarla karşıladı.