130 bin metal işçisini ilgilendiren MESS Grup TİS görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı. Patronlar yüzde 6 zam önerdi. Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu: Bu teklif kavgaya davet teklifidir

MESS’in teklifi kavgaya davet

EMEK SERVİSİ

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile metal işkolunda faaliyet gösteren işçi sendikaları arasında süren ve 130 binden fazla işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. MESS’in yüzde 6 zam teklif ettiği son görüşmelerin ardından uyuşmazlık tutanağı tutuldu, arabuluculuk süreci başladı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “MESS’in teklifi kavgaya davet teklifidir, gereken cevabı vereceğiz” dedi.

PATRONLAR 'SEFALET ZAMMI' ÖNERDİ

7 Ekim’de başlayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde beşinci oturum önceki gün yapıldı. Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Öz Çelik-İş sendikalarıyla ayrı ayrı görüşen MESS, bu görüşmelerde birinci altı ay için yüzde 6,05 oranında (1 Eylül 2019 öncesindeki 6 aylık dönemde gerçekleşen resmi enflasyon oranı) ücret zammı önerdi. Bu oranın ortalama ücretteki karşılığı ikramiye dâhil net 204 TL.


MESS’in diğer altı aylık dönemler için önerisi ise enflasyon oranında zam oldu. Üç yıllık sözleşme dayatmasında bulunan patronlar, sosyal haklarda ise yüzde 15,01 oranında (1 Eylül 2019 öncesindeki 1 yıllık dönemde gerçekleşen resmi enflasyon oranı) artış teklif etti.

Türk Metal ilk altı ay için yüzde 26,28, Birleşik Metal-İş ise yüzde 34 oranında zam talep ediyordu. Her iki sendika da MESS’in teklifini kabul etmeyerek uyuşmazlık tutanağı tuttu.

MESS, daha önceki görüşmelerde de işçilerin kazanılmış haklarını hedef almış, sendikaların iyileştirme tekliflerini ise reddetmişti.

MESS’E GEREKEN CEVABI VERECEĞİZ

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, patronların teklifini “kavga daveti” olarak niteledi.
Serdaroğlu, şunları söyledi:

“MESS’in vermiş olduğu teklif, bizi kavgaya davet etme teklifidir. Görüşmelerde son derece agresif, sendikayı sürekli tahrik eden, kazanılmış haklarımızı elimizden almaya çalışan bir anlayışla karşılaştık. Şirketler şu anda olağanüstü bir durgunluk içinde değil, kârlılık oranları yüksek, kamu bankalarının faizleri düşürmesiyle satışlarında önemli yükselmeler söz konusu. Buna karşın fabrikalarda huzursuzluk yaratmak için bu derece agresif, saldırgan davranmalarına anlam veremedik. Ama bunun cevabını elbette vereceğiz.”

Fabrikaları gezerek MESS Grup TİS sürecine ilişkin işçileri bilgilendirdiklerini belirten Serdaroğlu, “İşçi arkadaşlarımızda olağanüstü bir tepki var. Yüzde 6’lık zam önerisi, görüşmelerde ortaya konan saldırgan tutum ve kazanılmış haklara yönelik saldırılar büyük tepki çekti” dedi.

DAHA GÜÇLÜ EYLEMLER YAPILACAK

MESS ile gerçekleştirdikleri beş toplantının beşinde de patronların kazanılmış hakları hedef aldığına dikkat çeken Serdaroğlu, “Bırakın bizim iyileştirme ve yeni madde önerilerimizi görüşmeyi, mevcut haklarımızı geriye götüren bir yaklaşım sergilediler. Ne yaptıklarının farkında değiller. Fabrikalardaki işçi arkadaşlarımızın bu tutuma karşı refleks içinde olacaklarını bilmelerine rağmen bunu yapıyorlar. Dördüncü görüşmede esnek çalışmaya ilişkin tekliflerde bulunmuşlardı. Biz de bunu protesto etmek için fabrikalarda kısmi süreli iş durdurma eylemleri yaptık. Bu eylemler bir uyarıydı. Önümüzdeki günlerde daha güçlü eylemleri hayata geçireceğiz” diye konuştu.

SORUN HEPİMİZİN SORUNU ORTAK MÜCADELE ŞART

Serdaroğlu, sendikanın Merkez Toplu İş Sözleşmesi Komisyonu’nun tüm fabrikalardan temsilcilerin katılımıyla önümüzdeki hafta başında toplanacağı, arabuluculuk sürecinde yapılacak eylemlerin bu toplantıda netleşeceği bilgisini verdi.

Bununla da yetinmeyeceklerini belirten Serdaroğlu, “Diğer sendikaların da sürece dahil olmasını ve tüm şirketlerde aynı anda MESS’e gereken yanıtın verilmesini sağlamaya çalışacağız. Sorun hepimizin sorunu. Altı aylık enflasyonu gerekçe göstererek yüzde 6 zam öneriyorlar. Ama Türkiye’de açıklanan enflasyonun gerçekliğine kimse inanmıyor ki. Üstelik işçilerin tüm temel harcamalarına yüzde 60-70 oranında zamlar yapıldı” ifadelerini kullandı.

Yalnızca sözleşme süreciyle ilgili değil, işçi haklarına dönük tüm saldırılar karşısında ortak bir mücadele örmeye çalıştıklarını vurgulayan Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu, “Tek ve lokal mücadeleler bu saldırıları zaman zaman püskürtse de uzun vadeli ve sürdürülebilir olmuyor. Hükümetin ve patronların tavrı karşısında tüm sendikaları ve işçileri kapsayacak bir mücadeleyi hayata geçirme hedefimiz var” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.