MESS’ten sendikalara bir görüşme daveti daha

Haber Merkezi

Tıkanan grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ardından on binlerce metal işçisi greve hazırlanırken Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) işçi sendikalarına bir görüşme daveti daha geldi. Bu görüşmede patronların yeni teklif sunması bekleniyor.

MESS ile işçi sendikaları arasında süren ve 130 binden fazla işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, MESS’in üç yıllık sözleşme, esnek çalışma ve düşük zam dayatmasında bulunması nedeniyle tıkanmış, sendikalar grev kararı almıştı. Patron sendikasının ilk altı ay için yüzde 6,05’lik zam teklifini önce yüzde 8’e, ardından da yüzde 10’a yükseltmesi, sendikaların tepkisini dindirmeye yetmedi. Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler 5 Şubat’ta greve çıkmaya hazırlanırken, Türk Metal henüz bir tarih açıklamadı. MESS ise geçen hafta lokavt kararı aldı.

Türk Metal, dün MESS’ten yeni bir görüşme daveti aldıklarını duyurdu. Duyuruda, “Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında taraflar, 27 Ocak 2020 Pazartesi günü saat 17.00’de İstanbul MESS Merkez Ofisi’nde yeniden bir araya gelecekler” ifadeleri kullanıldı.

DSF’DEN DESTEK

Greve hazırlanan işçilere Dünya Sendikalar Federasyonu’ndan (DSF) destek geldi. 30 ülkeden 97 milyon üyesi bulunan DSF, “Türkiye’de MESS’e karşı hakları için mücadele eden, direnen ve 5 Şubat’ta greve çıkacak olan metal işçileri ve Birleşik Metal-İş Sendikası ile her zaman dayanışma içerisindeyiz” açıklaması yaptı.