Kandil’de PKK kamplarına yönelik yapılan hava saldırısının ardından nasıl bir tepki vereceği merak edilen Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’den...

Kandil’de PKK kamplarına yönelik yapılan hava saldırısının ardından nasıl bir tepki vereceği merak edilen Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’den açıklama geldi. Barzani, PKK’nin silahlı mücadeleyi artık terk etmesi gerektiğini söyledi. Son günlerde Kuzey Irak’la artan diplomatik temaslar sonrasında bu açıklamanın yapılması Türkiye’nin kuzey Irak Kürtleri ile kurmaya hedeflediği “stratejik işbirliği”nin ilk meyvesi olarak yorumlandı.

AVUKATLARI KABUL ETTİ

Bir grup Diyarbakırlı avukatı kabülünde konuşan Mesut Barzani, Kürtler’in, ne Irak’ta ne de başka bir yerde şiddete başvurmamaları gerektiğini belirtti. Barzani, PKK’ye atfen, Kürtler’in şiddete başvurma konusundaki görüşlerini değiştirmeleri gerektiğini, bu yöntemin artık bazı hedeflere ulaşılmasında işe yaramadığını dile getirdi. Ankara ile diyalog kurmak istediğini de söyleyen Barzani komşu ülkelerle iyi ilişkilere sahip olmak istediklerine de dikkat çekti. Barzani, Kürtlerin Irak’ın bir parçası olmayı seçtiklerini ve ayrılmayı planlamadıklarını de yineledi.

 

PKK sözcüsü de açıklama yaptı

Reuters Haber Ajansı’na konuşan PKK sözcülerinden Ahmed Danış, 1 ve 2 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen hava saldırılarında 150 militanın öldürüldüğü yönündeki Genelkurmay Başkanlığı açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.  Danış, saldırıda 6 militanın yaşamını yitirdiğini kaydetti. Bu arada Peşmerge kaynakları da kendilerinde Kandil’e saldırıda ölenlere ilişkin bir bilgi olmadığını ifade etti. Genelkurmay Başkanlığı, önceki gün yaptığı açıklamada, hava saldırısında en az 150 PKK’linin öldürüldüğünü ileri sürmüştü. Açıklamada, saldırıda ölenler arasında üst düzey yöneticilerin de olabileceği belirtilmişti. Bazı gazeteler de bu üst düzey yöneteciler arasında Murat Karayılan’ın da olabilceği yönünde haberler yapmıştı.