Metal fabrikalarında adım adım greve doğru

Emek Servisi

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasında süren grup toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, binlerce metal işçisi greve hazırlanıyor.

Ülkenin dört bir yanında, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikalarda çalışan işçiler dün eylemdeydi. Eskişehir Renta, İstanbul Ejot Tezmak, Bilecik DEMİSAŞ, Osmaniye Yücel Boru, Bursa Prysmian Kablo’nun da aralarında olduğu çok sayıda fabrikada işçiler, patronlarına ve patron örgütü MESS’e “Sabrımızı taşırmayın!” diye seslendi.

İşçiler mücadeleyi alanlara da taşıdı. Eskişehir Espark önünde eylem yapan Birleşik Metal-İş üyeleri, MESS’in dayatmalarına boyun eğmeyeceklerini ifade etti.
Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda ise işçiler 20 dakika iş durdurarak MESS’i protesto etti. Fabrikalarda yapılan ortak açıklamada, “Gözümüzü budaktan esirgemeyeceğiz, bu yolda asla geri dönmeyeceğiz” ifadeleri kullandı. Türk Metal üyesi işçiler yarın da Bursa, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki MESS il temsilciliklerine siyah çelenk bırakacaklarını duyurdu.

MESS, 130 bin işçiyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ilk altı ay için yüzde 6,05 zam önermiş, daha sonra bu teklifini yüzde 8 olarak revize etmişti. MESS ayrıca, işçilerin kazanılmış haklarına da göz dikerek üç yıllık sözleşme ve esnek çalışma dayatmasında bulunmuştu.