Metal grevinde 3.gün: Fabrikalarda nöbet sürüyor

15 bin metal işçisinin grevi, Bakanlar Kurulu kararıyla 2. gününde yasaklandı. Emekçilerin grev hakkını gasp eden yasağa rağmen işçiler, MESS'in ve AKP'nin baskılarına karşı greve fabrika önünde devam ediyor. Fabrikalardan dakika dakika gelişmeler haberimizde...

17.17: Ejot-Tekman'da işçiler sloganlarla Başkanlar Kurulu'ndan çıkacak kararı bekliyor.

16.40: Sendika: Greve devam

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu,  Bakanlar Kurulu'nun aldığı grev erteleme kararının ardından Birleşik Metal İş Sendikası olarak kararı antidemokratik bulduklarını belirterek greve devam kararı aldıklarını belirtti. Birleşik Metal-İş Başkanlar Kurulu bugün saat 14.00'da toplandı. Toplantıda grevle ilgili yol haritası belirlendi. Toplantıdan sonra sendikanın işçilerin kararlı iradesiyle birlikte hareket edeceği açıklandı.

16.36: Haziran'dan grevci işçilere destek

Birleşik Haziran Hareketi Bülteni 2. sayısı çıktı. Bülten'de 13 Şubat'ta yapılacak okul boykotuna ve yasaklanan metal işçileri grevine dikkat çekildi. Bültende metal işçileriyle ilgili, "Birleşik Haziran Hareketi olarak işgaller de dahil olmak üzere işçilerin her kararını destekleyeceğimizi, sürecin her aşamasında direnişteki işçilerin yanında olacağımızı duyuruyoruz" denildi. Grev yasağına son verilmesi ve Haziran Meclislerinin iktidarın işçilere dönük saldırılarına karşı hazırolması istendi.

15.39: Çimsataş işçileri fabrikadan çıkan müdürlerini "Fabrikalar MESS'e mezar olacak", "Vur vur inlesin Çimsataş dinlesin!”, “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz!”, “Geliyor geliyor genel grev geliyor!" sloganlarıyla protesto etti.

14.27: Akdeniz Belediyesinde çalışan bir grup işçi, Çimsataş işçilerini ziyaret etti. "Bu mücadele hepimizin, onun için buradayız" diyen temizlik işçileri, grev yasağının bu ülkede demokrasinin olmadığının göstergesi olduğunu söylediler.

Evrensel'de yer alan habere göre, 10 yıldır Çimsataş önünde balık satarak geçinen Balıkçı Kadir, aldığı simit, poaça ve pastaları grev çadırına bıraktı. Eşi 12 yıldır Çimsataş'ta çalışan Ferdane Naneli, "Tayyip üç çocuk, üç çocuk diye konusuyor. Ben iki taneye bakamiyorum. O lambayı yaktığımız gibi söndürmesini de biliriz" dedi.

13.40: TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Bakanlar Kurulu'nun Birleşik Metal-İş'in başlattığı grevi durdurma kararının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Soğancı, grevi durdurmanın gerekçesinin asla kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bu ülkenin okumuş çocuklarının anladığı tek şey var o da 'milli' denilen iradenin aslında 'sermaye'nin iradesi olduğudur. 29 Ocak'ta işin başında 'bu iş yerinde grev var' diyerek metal işçileri ile birlikte halaya duran TMMOB biliyor ki; metal işçisi ve Birleşik Metal-İş, bu işin peşini bırakmaz. TMMOB dün olduğu gibi bugün de, bugün olduğu gibi yarın da Birleşik Metal-İş'in, metal işçilerinin yanındadır" dedi.

12:40: Konya'da 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Mahle fabrikasında işçiler, hükümetin grevi yasaklamasından sonra ne yapacaklarını kararlaştırmak üzere bir araya geldi.

12:30: Ejot Tezmak işçileri, toplantı sonrasında verdikleri kararın 'şalter indirme' yönünde olduğunu belirttiler.

12:24: SDP üyesi 6 kişi, metal işçilerine destek için kendilerini zincirleyerek Kızılay’da yolu trafiğe kapattı. Polis müdahalesi sonucu plastik kelepçe takılan SDP üyeleri, polis otobüsüne bindirilerek emniyete götürüldü.

12:04: Birleşik Metal-İş 2 Nolu Şube Başkanı Bayram Yılmaz: Ejot işçilerinin kararı şalterin inmesi yönünde...

12:03: Paksan'da bekleyiş sürüyor. İşçilerin tamamı fabrika önünde sabahladı.

11:54: Ejot Tezmak işçileri fabrika avlusunda "Fabrikalar MESS'e mezar olacak" ve "İşgal, grev, direniş" sloganları atarak toplandılar.