Metal işçileri ayağa kalktı patronları korku sardı

Bursa’daki metal fabrikalarında hakları için mücadeleyi yükselterek Türk Metal’den istifa eden metal işçilerine, patronların örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) tehdit geldi. MESS tarafından dün sabah işçilerin telefonlarına gönderilen mesajda, üç yıllık Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin yenilenmesinin yasal açıdan mümkün olmadığı iddia edilerek, işçilerin eylemleri ‘yasadışı’ ilan edildi.

İSTİFALAR SÜRÜYOR
Başta Renault ve Tofaş olmak üzere bir dizi metal fabrikasında işçiler, Bosch’da imzalanan sözleşmeyle elde edilen hakların kendi fabrikalarında da uygulanması, Türk Metal ile MESS arasında imzalanan üç yıllık Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) bu doğrultuda yenilenmesi talepleriyle bir ay önce eyleme geçmişti. Taleplerinin karşılanmaması üzerine Türk Metal’den istifa etme kararı alan işçiler, Türk Metal’in eli sopalı adamlarının saldırısına uğramışlardı. Fabrikalarında komiteler kuran ve Fabrikalar Arası Kurul oluşturan işçiler mücadelelerini örgütlü şekilde sürdürürken, Türk Metal’den istifa eden işçilerin sayısı yalnızca Renault fabrikasında 4 bini geçti.

'İLAVE HAK VEREMEYİZ'
İstifalar devam ederken, patron örgütü MESS’ten işçilere gözdağı geldi. MESS’ten işçilere gönderilen cep telefonu mesajında şu ifadeler kullanıldı:
“MESS Grup TİS kapsamındaki işyerlerinde aynı şartlarla 1 Eylül 2014 ile 31 Ağustos 2017 tarihleri arasında 3 yıl için yürürlükte olan sözleşme işyerlerinde çalışan işçiler ve işverenler açısından olduğu gibi, işçi ve işveren sendikaları açısından da yasal olarak bağlayıcıdır.

Son günlerde, Mayıs 2012’de yaratılan sendikal rekabet nedeniyle toplusözleşme yetkisi geç gelmiş ve işçilerin 1 Mart 2012’den beri ücret zammı almadan çalıştığı Bosch işyeri ile 2012-2014 ve 2014-2017 dönemlerini kapsayan münferiden imzalanan sözleşme bahane edilerek bazı yasadışı eylemler maalesef gerçekleştirilmektedir.

Kapsamında olduğu işyerleri için yasal prosedür ve toplusözleşme düzeni uyarınca bağlayıcılığı olan 3 yıllık Grup TİS şartlarına ilave hak verilmesi yasal açıdan mümkün değildir. Bu nedenle farklı bir beklenti içinde olunmaması, provokasyonlara kapılarak işyerlerindeki çalışma düzeninin bozulmasına neden olacak yasadışı davranışlardan kaçınılması gerekmektedir. Dileğimiz sağduyunun galip gelmesi ve çalışma barışının muhafaza edilmesidir. Saygılarımızla, MESS.”

***

Renault’da işçiler uyardı

Renault Fabrikası yönetimi, işçilerin ek zam talebini kabul etmediğini açıkladı. İşçiler, Renault yönetimine tepki göstererek mücadeleyi yeni eylemlerle büyütme kararı aldı. Patronu uyaran 16-24 vardiyası işçileri, alkış ve ıslıklarla yönetimin tavrını protesto etti. İşçiler, “Reno işçileri kararlılığını gösterecek, ama bu direniş artık tüm metal işçilerinin direnişidir. Artık karşımızda sadece tek tek fabrika yönetimleri değil, MESS vardır” açıklamasında bulundu. Bu dayanışma çağrısına diğer fabrikalardan yanıt gecikmedi. Tofaş, Coşkunöz, Delphi, Ototrim, Mako gibi fabrikalardan işçiler, yaptıkları eylemlerle Renault işçilerinin yanında olduklarını açıkladı.

***

Birleşik Metal’in sözleşmesi bağıtlandı

Yüksek Hakem Kurulu, Bakanlar Kurulu kararıyla grevi yasaklanan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin sözleşmesini, üç yıllık olarak bağıtladı. Sendikadan yapılan açıklamaya göre, 12 Mayıs’ta Yüksek Hakem Kurulu’nca imzalanan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde, birinci altı ay zammı yüzde 9,78 olarak belirlendi. Sendika, verdikleri mücadele sonucunda MESS’ten istifa eden Alstom, Schneider Enerji, ABB, Dostel, Mahle, Bekaert, Delphi ve Schneider Elektrik’te iki yıllık sözleşme imzalandığını ve bu fabrikalarda yüzde 13’ün altında zam alınmadığını duyurdu.