Bursa’da binlerce metal işçisi, dün miting yaparak Türk Metal'i teşhir etti ve bir kez daha uyardı: “Satılmış sendika istemiyoruz! Taleplerimiz karşılanmazsa 5 Mayıs’ta sendikadan istifa edeceğiz”

Metal işçileri kararlı: 5 Mayıs son gün!

SAMET ARSLAN

Bursa’daki metal fabrikalarından binlerce metal işçisi, dün Kent Meydanı’nda miting yaparak patron-sarı sendika düzenini protesto etti. Üyesi oldukları Türk Metal’e tepki gösteren işçiler “Satılmış sendika istemiyoruz! Yaşasın onurlu mücadelemiz” sloganları attı.

Bosch fabrikasında işçilerin baskısıyla imzalanan toplusözleşmeyle elde edilen kazanımların kendi fabrikalarında da uygulanması, MESS ile Türk Metal arasında üç yıllığına imzalanan toplusözleşmenin yenilenmesi için günlerdir fabrikalarında eylemlerini sürdüren metal işçileri, dün Kent Meydanı’nda bir araya geldi. Coşkunöz, Maysan, Mando, Mako, Tofaş, Renault, Ototrim ve Diniz Johnson Controls Oto fabrikalarından işçiler, Türk Metal’in MESS ile imzaladığı üç yıllık ihanet sözleşmesini tanımadıklarını ilan etti.

'ARTIK DİŞİMİZİ SIKMAYACAĞIZ'
“Türk Metal gidecek dertler bitecek” yazılı dövizler taşıyan işçiler adına ortak açıklamayı, Renault işçisi okudu. Bosch’ta imzalanan sözleşmeye dikkat çeken Renault işçisi “Madem daha iyi bir sözleşme mümkün, biz de yeni bir sözleşme istiyoruz. Asıl amacımız budur” dedi.  Üç temel taleplerinin karşılanmaması durumunda 5 Mayıs’ta Türk Metal’den istifa edeceklerini duyuran işçi,  işten atma saldırısıyla karşılaşırlarsa işi durduracaklarını belirtti.

Renault işçisi şunları kaydetti: “Bugüne kadar dişimizi sıktık, artık yeter! Bosch işçisi kardeşlerimizin mücadele ederek elde ettiği kazanımlara bakarak başka türlü bir sözleşme olabileceğini gördük. Hiç de bu ücretlere mahkûm olmadığımızı anladık. Bunun için ayağa kalktık, emeğimizin hakkını almak istiyoruz. Her ay aidatlarımızı kesen ama bizi dinlemeyen, yukarıdan atanan temsilcilerle üzerimizde baskı vuran bir sendika istemiyoruz.”

BOSCH İŞÇİSİNE SELAM
Eylemde Coşkunöz, Mako ve Ototrim fabrikalarından işçiler de söz aldı. Ototrim işçisi şunları söyledi: “Biz soruyoruz: Maden daha bir sözleşme yapılabiliyordu, ihanet sözleşmesini niye imzaladınız? Bosch işçisi MESS ile Türk Metal’in tiyatro sahnesini yırttı. Karanlığı aralayan nasırlı elleri selamlıyorum. Haksız ve hukuksuz her uygulamaya karşı cevabımız bu birlik ve beraberliğimiz olacak.”
Komiteler kurulacak

İşçiler, fabrikaların birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek fabrikalarda yeni temsilciler seçme ve komiteler kurma kararı aldı.  Mitingde sık sık “Pevrul istifa!”, “5 Mayıs son gün”, “İşçiyi satanı biz de satarız” sloganları atıldı.

***
İşçilerin talepleri

İşçilerin üç temel talebi şöyle:

-Ücretlerimiz Bosch sözleşmesi baz alınarak yeniden ayarlanmalı. Bu konuda MESS’e kabul ettirmek üzere ek protokol için net bir mücadele programı çıkartılmalı.

-Temsilcilerimiz başta olmak üzere sendika yöneticilerimizi demokratik bir yöntemle biz seçmek istiyoruz. Bunun için derhal en başta bu süreçte işçinin güvenini kaybeden temsilci ve yöneticiler görevden alınmalı, arkasından temsilcilik seçimlerinden başlayarak yönetim kademeleri yeniden belirlenmeli.

-Yaşadığımız süreçten dolayı hiçbir işçinin işine son verilmeyeceği konusunda garanti alınmalı.