Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye metal işçileri, bu sabah birçok fabrikada vardiya girişinde eylemler yaparak patronlarını uyardı

Metal işçileri MESS'i uyardı

Emek Servisi

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası arasında ekim ayından beri süren grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanabilmiş değil. Sözleşme bin 850 işçiyi kapsıyor.

MESS 19 Ocak’ta yapılan son görüşmede 5 işletme için daha önce verdiği yüzde 11 oranındaki ücret zammı teklifini yüzde 15’e çıkardı; ancak bu oran işçilerin beklentilerinin çok altında. Birleşik Metal-İş teklifin kabul edilemez olduğunu, yeni teklif beklediklerini açıkladı. İşçiler de fabrikalarda uyarı eylemlerine başladı.

Schneider Enerji, Grid Solutions Enerji, Schneider Elektrik, ABB Power Grids ve Arıtaş Kriyojenik fabrikalarında işçiler, sabahın çok erken saatlerinde sloganlar, alkışlar ve ıslıklarla MESS’i protesto etti. Bazı fabrikalarda yürüyüş düzenlendi; “Zafer direnen emekçinin olacak”, “MESS şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları atıldı. Scneider işçileri “İnsanca yaşam, insanca ücret” yazılı pankart açtı. Sendikadan yapılan açıklamada ise “Metal işçileri MESS’i uyarıyor. Pandemi koşullarında çalıştılar, ürettiler. Şimdi hak ettiklerini istiyorlar” ifadeleri kullanıldı.