Metal işçileri Renault'da üretimi durdurdu, direniş fabrikalara yayıldı

Beş bin kişinin çalıştığı Bursa Renault Fabrikası'nda işçilerin isyanı sürüyor. Fabrika yönetimi, işçilerin ek zam talebini yerine getirmezken yan sanayi fabrikasına yüzde altmış zam yapınca işçiler dün gece iki vardiya olarak iş bıraktı.

Yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Renault'ta işçiler üretimi durdurup vardiyalara girmezken, yeni günü direnişle karşıladılar. Sarı sendika Türk Metal'e ve patronlar örgütü olan MESS'e karşı işçilerin verdiği hak mücadelesine birçok fabrikadaki işçilerden de destek geldi.

Gece boyunca Renault'taki direnişe destek için Delphi, Coşkunöz, Valeo, Mako, Tofaş, Maysan Mando’nun da aralarında bulunduğu pek çok fabrikadan işçiler kapı önüne geldi. Türk Metal’den istifa sürecinin tüm hızıyla sürdüğü fabrikalardan işçiler Renault önüne gelmeye devam ediyor. Binlerce işçinin yanı sıra Birleşik Haziran Hareketi Bursa Meclisi'de Renault'da fabrika önünde direnişte.

***

23.43: COŞKUNÖZ'DE ÜRETİM DURDU:

12-8 vardiyası işçileri Coşkunöz'de üretimi durdurmak için toplandı. Vardiyaları bitmesine rağmen fabrikadaki işçiler de dışarı çıkmıyor.

Tofaş işçileri üretimi 'Bu gece burada güvenlik biziz' sloganlarıyla durdurarak MESS'e ve Türk Metal'e böyle darbe vurdu. İşte o anlar:

23.27: Tofaş'ta kapılarda bekleyiş sürüyor.

22.45: MESS yönetimi Renault ve Tofaş işçilerinin eylemleri karşısında yaptığı yazılı açıklamayla işçilere gözdağı vermeye çalıştı.

MESS Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Celal BETİL imzasını taşıyan açıklamada işçilerin eylemlerinin "yasadışı" olduğu söylenerek gözdağı verilirken "İmzalanan grup toplu iş sözleşmelerinde herhangi bir değişiklik yapılamayacağı hususu MESS Genel Kurulu tarafından da teyid edilmiştir" denildi.

21.45: Tofaş yönetimi içerideki ve dışarıdaki işçileri bölmeye çalışıyor. İşçiler ise kararlı bir şekilde bölme çabasına karşı çıkıyor.

Tofaş yönetimi işçilere mesaj atarak üretime ara verdiğini duyurdu. İşçiler bu hamleye karşın fabrika önündeki direnişi sürdüreceklerini açıkladı.

Tofaş işçileri, ailelere ve evlerindeki işçilere seslenerek fabrikaya gelmeleri çağrısını yineledi. İşçiler, davul ve zurna eşliğinde direniş alanını bayram yerine çevirirken "İşçiler burada dimdik ayakta" sloganı haykırıldı.

21.37: Tofaş yönetiminin ardından Renault yönetimi de tatil kararı aldı. Yönetim Pazartesi'ye kadar tatil kararı aldığını açıklarken işçiler fabrikadan ayrılmayacaklarını belirttiler.

21.26: Eskişehir Arçelik işçileri de üretimi durdurma çağrısı yaparak şunları belirttiler: "Eskişehir arçelikte bu gece 4.12 vardiyası çıkmıyor 12.8 vardiyasıda hiriş yapmıyor bant 1.2. 3. 4.5 .6. 7 vardiyası boyahane kalıphane kompresör plastik burdan herkese duyurulur. Bu gece bu iş bitecek kan emici Türk Metal çökecek."

21.21: Direnişte olan Tofaş işçisi ve Beltan fabrikası işçisi BirGün'e konuştu. Direniş sürecini anlatan Tofaş işçisi şunları söyledi:

"Türk Metal bize geldi. 'Fazla zam alamayaz, MESS'le yaptığımız anlaşma gereğince az zam aldık' dedi. Ancak Türk Metal, bizden daha hafif koşullarda çalışan Bosch işçilerine yüksek miktarda zam aldı. Biz direnişi sürdürüyoruz ve çok iyi birlikteliğimiz var. Oyun havaları ile ortam coşkulu."

BirGün'e konuşan Beltan işçisi ise şu ifadeleri kullandı:

"Bizim fabrikamızda hareketlilik yoktu. Ancak diğer fabrikalardaki işçi kardeşlerimize destek vermek için gündüz vardiyası sırasında sireni çalarak alkış eylemine başladık. Hep beraber yaptığımız alkış eylemine grup liderleri de katıldı. Yönetim gelince alkış yapan grup liderleri korkarak sustular ve diğer işçilere bağırdılar. Biz grup liderlerine 'Ne oldu neden böyle yapıyosunuz' dediğimizde 'Müdüre yakalandık' dediler. İş çıkışı Tofaş'ın önüne gittim. Yerimde duramıyorum, direnişe destek olmak istiyorum. Türk Metal faşistlerinden bıktık. Sendikadan istifa ettikten sonra yeni bir sendikaya geçme fikri iyi olabilir fakat işçiler Birleşik Metal-İş'e karşı mesafeli. Çünkü daha önce Türk Metal örgütlü olduğu fabrikalarda panolara astıkları afişlerde Birleşik Metal'i terörist olarak gösterdiler. İşçiler bu yüzden biraz uzak."

21.03: KESK'ten metaş işçileriyle dayanışma açıklaması:

“Hükümet grev yasaklama ve yandaş yapılanmalar üzerinden baskı kurma politikasından vazgeçmeli, işveren işçilerin taleplerini karşılamalı, işbirlikçi sendikalar direnişçi işçileri işten ayrılmaya zorlamaktan vazgeçerek kendileri bu alandan çekilmelidir!”

20.35: Coşkunöz işçileri MESS’in küstah kararının ardından üretimi durduracaklarını açıkladı. Coşkunöz işçilerinin MİB sayfasında yayınladığı karar şöyle:

“MESS'in aldığı bu küstah karardan sonra Coşkunöz işçileri olarak bugüne kadarki sessizliğimizi yeniden bozuyoruz. 21.00'da SUG 1 Kantini önünde Coşkunöz Holding'de üretim durdurulacak. Gelecek olan vardiyalar içeri girmeyecektir. Gece vardiyası hazırlıklı gelmeli"

Valeo işçilerinin MESS'e karşı mücadelesinde aldığı kararlar şu şekilde:
1. Bu akşam giriş ve çıkışlarda eylemler yapılacak.
2. Mesaiye kalınmayacak.
3. Pazartesi gününe kadar talepler kabul edilmezse üretim durdurulacak

SKT işçileri de 19 Mayıs dahil mesaiye kalmayacaklarını duyurdu.

Metal İşçileri Birliği sayfasına bilgi veren Beyçelik işçileri, 2 işçinin sendikal faaliyet, işçiyi istifaya zorlamak gibi gerekçelerle tazminat ve ihbar haklarını gasp ederek işten çıkarttığını duyurdu.

Renault önünde direnen işçilerin ise Türk Metal çetecileri tarafında telefonla arandığı ve direniş alanının boşaltılmasının istendiği belirtildi.

20.13: Polis bugünkü görüşmeye katılan işçileri aradı. Türk Metal ve MESS'in görüşme halinde olduğunu, yeni bir anlaşmaya imza atacaklarını, bu konuda basının karşısına çıkarak açıklama yapacaklarını söyledi. İşçilere basın açıklamasının ardından eylemlerini bitirmelerini söyledi.

20.08: SKT'de 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçiler Renault işçilerine destek olmak için yemeğe çıkmadı.

Renault işçileri da fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyorlar. Talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtilen işçiler, bu sürede attıkları coşkulu sloganlarla kararlılıklarını belirtiyorlar.

20.03: Tofaş işçileri fabrika içerisinden "İşçiye uzanan eller kırılsın" sloganı atıyor. Fabrikasında bekleyen sınıf kardeşleri sloganlarla Tofaş işçilerine destek veriyor.

19.35: Tofaş patronunun servisleri işçilerin üzerine sürdüğü belirtiliyor.

19.25: Yönetim servisleri kaldırmaya çalışıyor. İşçiler slogan atarak tepki gösteriyorlar. Yönetim işçileri tehdit ediyor.

19.20: Tofaş işçileri üretimi durduran işçilerinin isimlerinin alınmaya çalışıldığını bildirdirdiler. İşçiler "İsim alan korkakları kapı 1'e davet ediyoruz. Buradayız" diyerek baskılar karşısında geri adım atmayacaklarını belirtiyorlar.

19.06: Çalışma Bakanlığı müfettişleri ile görüşmeden çıkan işçi temsilcileri, toplantının içeriğini anlattılar. İşçilerin verdiği bilgilere göre, bakanlık müfettişleri, işçilerin yaptığının yasadışı olduğunu, kıdem tazminatı olmadan işten atılma gerekçesi sayılabileceğini, patronun zararının işçilerden tahsil edilebileceğini söylediler.

İşçi temsilcilerinin aktardıkları Renault işçileri tarafından "Ölmek var dönmek yok!" sloganıyla karşılandı. İşçiler "Beş binimizi birden işten çıkarsınlar da görelim!" diyorlar.

19.02: Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler fabrikalarda yaptıkları açıklamalarla Renault ve Bursa’daki diğer fabrikalardan metal işçilerinin mücadelesini selamladılar. Konvekta işçileri, İMPO Motor ve LİSİ-FTB işçileri direnişçi Renault işçilerine dayanışma selamlarını gönderdiler.

Ejot Tezmak işçileri yaptıkları yürüyüş ve basın açıklaması ile Renault işçileriyle dayanışma içinde olduklarını duyurdular. Bursa’da Prysmian işçileri de Mudanya İskele Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Kroman işçileri de basın açıklaması yaparak metal işçilerinin mücadelesini selamladı.

18.50: Tofaş önünde işçiler CEO'nun gelmesini bekliyor. CEO gelmediği takdirde işçiler direniş çadırları kuracak.

18.40: Renault ve Tofaş'taki direniş diğer fabrikalardaki işçilerin de iş bırakma eylemini tartışmasına neden oluyor. Farba ve Valeo'dan işçiler fabrikalarında üretimi durdurma çağrısında bulunuyorlar.

18.30: Haziran Bursa Meclisi'nin aktardığına göre saat 19.00'da TRT, Renault fabrikası önünden canlı yayın yapacak.

18.23: Renault'da işçilerin direnişi sürerken desteğe gelen diğer fabrika işçileri yanlarında erzaklar getirdiler. Ototrim, Delphi, Trellbrok ve Coşkunöz fabrikalarından işçiler Renault'daki sınıf kardeşleriyle birlikte bekleyişini sürdürüyor.

18.09: Delphi işçileri sınıf kardeşlerine destek için Renault önüne sloganlarla geldiler.

18.03: Mako fabrikasında 18.15 çıkışları iptal oldu. İşçiler fabrika önünde direniş örgütlüyor. Valeo fabrikasında ise 16.00-24.00 vardiyası iptal oldu. Vardiyanın iptal olmasının sebebi olarak işçilerin Valeo fabrikası önünde toplanmalarının önüne geçilmek için yapıldığı söylemi yaygın.

17.53: Renault direnişine destek olmak için üretimi durduran yaklaşık 200 Tofaş işçisi fabrika önünde oturma eylemi yapıyor.

17.41: Tofaş işçileri üretimi durdurarak evlerindeki tüm işçileri fabrikaya çağırdı. İşçiler, aielelerinin de fabrikaya gelmesini istedi.

17.19: Tofaş işçileri de oturma eylemine başladı. İşçiler, içeri giren vardiyayı dışarı çağırıyor.

17.13: Tofaş işçileri 1 no'lu kapıda servislerin kalkmasına izin vermiyor. İşçiler B vardiyasındaki işçileri de 1 no'lu kapıya çağırıyor.

17.12: İşçi temsilcileri MESS'le görüşme için fabrikaya girdiler.

17.09: Ejot Tezmak işçileri sınıf kardeşlerine destek vermek için fabrika içerisinde yürüyüş yaptı.

17.06: Birleşik Haziran Hareketi Bursa Meclisi'nden işçi Samet Topsever BirGün'e konuştu: Üretim planlaması zaten 5 gün önceden gidecek şekilde planlanmıştı. Renault fabrikasının halihazırda bulunan üretim gücü 5 güne kadar dayanabilir. İşçiler üretimi durdurmaya devam ederse, fabrika 5 gün sora büyük zarara girecek. Her vardiyada işçiler yaklaşık 400 kadar araba üretiyor. Şu zamana kadar üç vardiyada üretim yapılmadı. Renault'un yaklaşık 1200 araçlık zararı var. İşçiler kararlı bekleyişlerini sürdürüyor.

17.00: Renault'ta işçilerin eylemi sürerken MESS ve yönetim, işçilerden içeriden 3 ve dışarıdan 3 olmak üzere 6 temsilci seçmelerini talep etti. Seçilecek temsilcilerle MESS arasında görüşme yapılacak.

Alınan bilgiye göre MESS'in ek protokolle ücret iyileştirmesini kabul ettiği, ancak bu protokolün TM ile yapmayı dayattığı bildirildi.

16.45: Renault yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, “15 Mayıs saat 00.00 itibarıyla Bursa’da kurulu bulunan OYAK Renault Otomobil Fabrikası’nda, önceden öngörülmeyen bir duruş yaşıyoruz. Bu duruş, yürürlükte bulunan mevcut iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun değildir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca “Şirketi ve çalışanları korumak ve normal çalışma düzenine dönmek için çeşitli eylem planları uygulamaya almaktadır. Şirketin pozisyonuna uygun olarak yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin içeriği hakkında bir müzakere yürütmüyoruz” denildi.

16.30: Tofaş'ta A vardiyası turnikelerden çıkmayacak oturma eylemi yapacak. Mako işçileri ise vardiya çıkışında Renault'a yürüyor.

16.02: Renault işçileri fabrika önünde uzun süre kalma ihtimaline karşın çadır kuracaklarını bildiriyorlar. İşçiler, çadırlar için destek çağrısında bulunuyor.

24.00-08.00 vardiyasından bazı işçiler de evlerine gidecekleri, duş alıp üzerlerini değiştirdikten sonra yeniden fabrika önüne dönecekleri bilgisini duyurdular.

15.40: Mako işçileri de kendi fabrikalarında direniş kararları aldı. İşçiler kararlarını şöyle duyurdu:

1. Yemek yenilmeyecek. Yemek saatinde bahçede toplanılacak.

2. 16.00 çıkışında topluca Reno’ya yürünecek. Engel olunursa fabrika önünde süresiz oturma eylemine başlanacak.

3. Mesailere kalınmayacak.

15.12: Tridin işçileri sloganlarla direnişteki işçilere destek vermek için fabrika önüne geldi.

14.50: Direniş alanında işçiler adına yapılan açıklamada, yönetimin açıklama yapacağı yönündeki bilginin doğru olmadığı ifade edildi. İşçiler "Ölmek var dönmek yok!" sloganını atarak alandaki bekleyişlerine devam ediyorlar. Öte yandan yemek, su gibi ihtiyaçlar için dayanışma çağrıları yapılıyor.

14.36: Birleşik Haziran Hareketi Bursa Meclisi: Birlik, mücadele inat. Renault işçisi tarih yazıyor.

14.03: Fabrika yönetiminin açıklama yapacağı saatin gelmesi üzerine binlerce işçi hem yönetim binası önünde hem de fabrika kapısında toplandı. İşçiler yönetimin açıklama yapmasını bekliyor.

13:50: Coşkunöz işçileri, Renault direnişine destek olmak için yemek molasına çıkmadı.

13.30: Gebze'de hakları için direnen Feniş işçileri de Renault işçilerini selamladı.

12.40: İşçilere sınıf kardeşlerinden dayanışma mesajları gelmeye devam ediyor. Mako işçileri de bugün fabrikalarında eylem yaptı.

12.17: Coşkunöz işçileri fabrikalarında alkışlarla Renault işçilerine destek gönderdi.

11.30: Saat 12.00'de tüm fabrikalarda alkışlı eylem yaparak Renault işçilerine destek olma çağrısı yapıldı.

11.20: Dayanışma artıyor. Coşkunöz işçileri yemeğe çıkmıyor. Kantin bölgesinde toplanarak Renault'taki arkadaşlarına kumanya göndermeye hazırlanıyor.

11.15: Diniz Johnson Controls oto fabrikasında işçiler üretim durdurdu. Trim bölümü hariç fabrikada çalışılmıyor. İşçiler Renault eylemi netleşene kadar çalışmayacak.

Renault önünde kumanya dağıtılıyor. İşçiler hep beraber yemek yiyecek.

11.00: TBVC BELTAN işçileri 08.00-16.00 vardiyası çıkışında destek için Renault'un önüne gideceklerini duyurdular.

10.55: Renault işçilerine ailelerinden de büyük destek geliyor. İşçi eşleri saat 13.00'te Kent Meydanı'nda buluşurak fabrika önüne gideceklerini duyurdular.

10.45: Renault işçilerinden duyuru:

"3 vardiya + bize desteğe gelen tüm emekçi kardeşlerimize teşekkür ederiz. Tüm Bursa’ya Türkiye’ye duyurumuzdur. Bu olay Reno olayı değil Türkiye işçi emekçi olayıdır. Unutmayın. Biz bir yola çıktık. Ya zafer ya zafer!"

10.40: Fabrika içindeki işçilere, şirket tarafından resmi açıklamanın saat 14.00'te yapılacağı yönünde bilgi verildiği belirtildi.

10.30: Delphi İşçi Komitesi, bütün vardiyalarda mesailerin iptal edildiğini duyurdu. Komite "Renault'taki arkadaşların artık bütünlük için buna ihtiyacı var" dedi.

10.25: TBVC BELTAN işçileri de fabrikalarında alkışlarla Renault'taki sınıf kardeşlerine destek verdiler.

Renault fabrikasında mücadele büyüyor: İşçiler dün gece üretimi durdurdu

Metal işçileri ayağa kalktı patronları korku sardı

10.00: Renault işçileri tarafından basın açıklaması yapıldı. İşçiler adına açıklama yapan temsilci "Onlar direniyor, biz de direnececeğiz" dedi. Görüşme taleplerinin olumsuz yanıtlandığını belirtti. Fabrika yönetiminin bugünkü 08.00-16.00 vardiyasını iptal ettiğini, ancak bu vardiyadaki işçilerin fabrika önüne geldiğini söyledi. Muhtemelen 16.00-24.00 vardiyasının da iptal edileceğini, ancak işçilerin fabrika önünde olacağını vurguladı.

Türk Metal'den istifa süreci ile ilgili de bilgi veren temsilci, fabrikada istifa etmeyen yaklaşık 150 kişi kaldığını, diğer tüm işçilerin istifa işlemlerini tamamladığını duyurdu.

09.50: Şirket adına işçilere seslenen bir yetkili, "Niye Mako işçileri burada, niye diğer fabrikalardan işçiler burada" diyerek işçilerin birliğini bozmaya çalıştı. Yetkili, fabrika içindeki eylemi de bitirmelerini isteyerek "çıkın dışarıda eylem yapın" söylemlerinde bulundu. İşçiler şirket yetkisilinin sözlerini yuhalamalarla karşıladılar.

Fabrika önünde "Ölmek var dönmek yok!" sloganı yükseldi.

09.00: Delphi işçileri, çalışma kıyafetleri ve "Dava hepimizin Delphi sizlerle!" yazılı dövizlerle Renault önüne geldi.

08.40: Farba ve Ototrim işçileri coşkulu sloganlarla direniş alanına geldi.

08.35: Mako işçileri vardiya çıkışında kitlesel biçimde direniş alanına geldi. Yüzlerce işçi slogan ve alkışlarla karşılandı. Renault önünde binlerce işçi MESS ve Türk Metal çetesine karşı güçlü bir gövde gösterisi yapıyor.

08.30: Maysan Mando işçileri de dövizleriyle direniş alanına geldi.

08.25: SKT işçileri de "SKT sizinle gurur duyuyor!" sloganını atarak Renault'a geldi.

08.10: Coşkunöz işçileri vardiya çıkışında sloganlarla Renault önüne geldi. Alkışlarla karşılanan Coşkunöz işçileriyle beraber "Direne direne kazanacağız!" sloganı coşkuyla atıldı.

08.00: Alanda tüm vardiyaların buluşmasıyla yaklaşık 4500 işçi bulunuyor.

07.45: Renault'ta tüm vardiyalar buluşarak kenetlendi.

07.23: Fabrika yönetiminin yuhalamalar eşliğinde fabrikaya gelişi devam ediyor. İşçiler üst yönetimi "Reno'nun şişmanı işçi düşmanı!" sloganıyla protesto yağmuruna tutuyor. Renault işçileri ayrıca, fabrikadaki beyaz yakalı çalışanları da mücadelelerine ve taleplerine destek olmaya çağırıyorlar. Beyaz veya mavi yaka ayrımı yapılmaması gerektiğini söylüyorlar.

07.15: 08.00-16.00 vardiyası fabrika önüne gidiyor. Servisler iptal edildiği için herkes kendi imkanlarıyla fabrika önüne ulaşıyor.

07.04: Yönetim kademesi fabrikaya gelmeye başladı. Yuhalama sesleri arasında yöneticiler binaya giriyorlar.

07.00: Renault işçileri buluştu. Fabrika sahası içindeki ve önündeki işçiler "Baskılar bizi yıldıramaz!" ve "Satılmış sendika istemiyoruz!" sloganları atıyorlar.

06.50: Farba işçileri 24.00-08.00 vardiya çıkışı Renault işçilerine desteğe gidecek.

06.40: Türk Metal'den istifaların sürdüğü Valeo'dan işçiler de Renault önüne geleceklerini duyurdu.

06.15: Delphi'de c vardiyasının Renault önüne desteğe iş kıyafetleriyle gelmesi bekleniyor.

05.50: İşçiler yeni güne sabah temizliği ile başladı. Tüm işçiler uyandı ve kolektif olarak temizlik yapılıyor. İşçiler “Her yer Reno her yer direniş!” sloganını atıyor. Fabrika önünde bekleyen işçilerin yanı sıra gece vardiyasından çıkışta fabrika alanını terk etmeyen işçiler de içeride.

(Kaynak: Kızıl Bayrak)