'Metal işçileri tarihi bir mücadele ortaya koyuyor, destek bekliyoruz'

EMİS bünyesindeki fabrikalarda grev yapmaları Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanan Birleşik Metal-İş üyesi metal işçileri, bu yasağı tanımayarak grevi sürdürme kararı aldı. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, 2 bin 200 metal işçisinin yalnızca kendi çıkarları için değil, işçilerin en temel ve evrensel haklarından olan grev hakkının fiilen kullanılamaz duruma getirilmesine karşı tüm işçiler adına bu kararı aldığını vurguladı. Serdaroğlu, “Arkadaşlarımız tarihi bir mücadele ortaya koyuyor, herkesten destek ve dayanışma bekliyoruz” dedi.

BirGün’e konuşan Serdaroğlu, şunları kaydetti:

Fabrikalarda üretim yok

“Arkadaşlarımız hükümet tarafından grevin ertelenmesini kabul etmediler. Şu anda fabrikalarda üretim yok. Bu ilk yasaklanan grev değil, biliyorsunuz. Daha önce de hükümetin ertelediği, yani yasakladığı pek çok grev oldu.

Hükümet Anayasa’ya aykırı işlem yapıyor

Şuna dikkat çekmek istiyoruz: Anayasa Mahkemesi (AYM), bu grev ertelemelerini Anayasa’ya aykırı buldu. Bizim 2015’teki grevimizin ertelenmesiyle ilgili AYM’ye yaptığımız başvuru henüz sonuçlanmadı, ancak cam işçilerinin grevinin ertelenmesiyle ilgili karar çıktı. ‘Bu ertelemeler Anayasa’ya aykırı’ dedi AYM. Dolayısıyla şu anda hükümet Anayasa’ya aykırı bir işlem yapıyor. AYM kararlarına uygun davranmıyor.

Rakamlar önemini yitirdi, önceliğimiz grev hakkı

İşçi arkadaşlarımız EMİS’in zam oranı olarak önerdiği son rakamı da kabul etmedi, bu nedenle greve çıktık. Ancak geldiğimiz noktada artık rakamlardan ziyade, hükümetin bu tavrına yönelik olağanüstü bir tepki oluşmuş durumda işçilerde. ‘Biz işverene karşı mı grev yapıyoruz, hükümete karşı mı yapıyoruz’ diye soruyorlar. Hükümete yönelik ağır eleştirileri var. Bundan dolayı arkadaşlarımız artık bu saatten sonra asıl meselenin grev yasağına karşı mücadele etmek olduğunu belirtiyor, rakamlar artık çok tartışılmıyor.

Bekaert’teki grevimiz de ertelenecekti

Türkiye’de grev yapılamıyor ki. Biz Bekaert’te 15 gün grev yaptık, muhtemelen o grevi de erteleyeceklerdi, biz birtakım girişimlerle orada rakamları yükselttirerek sözleşmeyi bitirdik. Asil Çelik’te olsun, EMİS’te olsun, yapılan işlem tamamen Türkiye’de grev hakkının kullandırtılmamasına yönelik. Anayasa’da ve yasalarda bu hakkın olması bir şeyi değiştirmiyor, Bakanlar Kurulu isterse grev yapabiliyorsun, istemezse yapamıyorsun!

Destek ve dayanışma talep ediyoruz

Bütün işçilerin, sendikaların grev yapma hakkı ellerinden alınmış durumda. Bu nedenle aslında burada arkadaşlarımız tarihi bir mücadele ortaya koyuyor. Türkiye işçi sınıfına grev hakkını yine metal işçileri kazandırmıştı Kavel’de. Şimdi bir avuç metal işçisi grev hakkının elinden alınmasına karşı direniyor, bu antidemokratik uygulamalara karşı bir duruş ortaya koyuyor. Elbette bu mücadele sadece metal işçilerinin kendi çıkarları için verilmiyor, yarın öbür gün bizim yaşadığımız herkesin başına gelebilir. Ama maalesef ki destek veren az sayıda işçi, sendika var. Bunun için bizler mutlaka bu sürece destek verilmesini, işçi arkadaşlarımızla dayanışma gösterilmesini talep ediyoruz.

Patronlar sürekli tutanak tutuyor

Bu mücadeleyi OHAL koşullarında veriyoruz, fabrikalarda da OHAL var. Patronlar şu anda grevi sürdürdüğümüz fabrikalarda sürekli tutanak tutuyorlar, çalışmayan işçileri tespit edip tehdit ediyorlar. Bizi tazminatsız işten çıkarma noktasına itmeye çalışıyorlar. Ancak biz bu grev ertelemelerin son bulması için, bundan sonra da grevimiz ertelenirse aynı tepkiyi vereceğimizi göstermek adına direnmeye devam ediyoruz.