Metal fabrikalarında huzursuzluk artıyor. Ototrim’de 38 işçi işten atılırken, ZF Sachs ve Opsan’da direniş dün de sürdü. Renault’da ise patrondan yeni teklif geldi. İşçiler yeniden birlik olma çağrısı yapıyor

Metal işçilerinden birlik çağrısı

MESS’in aylık 100 TL’yi bile bulmayan ‘sadaka’ zammı açıklamasının ardından metal fabrikalarında huzursuzluk hat safhaya ulaştı. MESS’in talimatıyla Tofaş ve Mako’da başlayan işçi kıyımı bugün Ototrim’e de sıçradı, 38 işçi işten atıldı. ZF Sachs ve Opsan fabrikalarında sadaka zammını ve işten atmaları protesto amacıyla üretimi durduran işçiler direnişlerini sürdürürken, gözlerin çevrili olduğu Renault’da ise patrondan yeni teklif geldi.

OTOTRİM'DE İŞÇİ KIYIMI
Bursa’da Tofaş ve Mako’nun ardından Ototrim fabrikasında da işçi kıyımı başladı. Metal direnişinde öne çıkan işçilerden 38’i işten atıldı. İşten atmaların süreceği belirtilirken, fabrikadaki işçilerin de işten atma tehditleriyle baskı altına alınmak istendiği öğrenildi.

OPSAN'DA ÜRETİM YOK
Kocaeli Gebze’de kurulu Opsan fabrikasında dün 15 işçinin işten atılması üzerine üretimi durduran işçiler, dün de direnişlerini sürdürdü. Fabrika yönetiminden işten atılan arkadaşlarının geri alınmasını, hiçbir işçinin işten atılmamasını ve ücretlerinin iyileştirilmesini isteyen işçiler, talepleri karşılanmadan üretime başlamayacaklarını duyurdu. Patron ise işçilerin seçtiği üç sözcüyü ‘yasadışı greve öncülük yaptıkları’ gerekçesiyle işten attı.

ZF SACHS'DA KAZANIM
Gebze’deki ZF Sachs fabrikasında da bugün direniş vardı. MESS’in sadaka gibi teklifini kabul etmeyerek önceki gün üretimi durduran işçiler, direnişin ikinci gününde de kararlılıklarını ifade etti. Fabrika yönetimi, işçilerin seçtikleri temsilcileri tanıyacağını duyurdu. Aileleriyle birlikte bekleyişlerini sürdüren işçiler, aylık 300 lira zam talep ettiklerini açıkladı.

Öte yandan diğer fabrikalarda da işçilere yönelik baskıların artarak sürdüğü öğrenildi. Farklı fabrikalarda çalışan işçiler, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda, arkadaşlarına yeniden birlik olma ve patronlara işçinin gücünü birlikte gösterme çağrısında bulundu.