Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS arasında 5 fabrikada çalışan toplam 2 bin 600 işçi için yapılan TİS görüşmeleri uyumsuzlukla sonuçlandı. MESS’in, işçilerin haklarını geriye düşüren teklifi reddedilirken grev yakında.

Metal işçilerinin grevi çok yakında
Schneider Electric’te uyuşmazlık çıkınca işçiler eylem yaptı. (Fotoğraf: BirGün)

Dilan ESEN

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 5 fabrikada süren toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci uyuşmazlıkla sonuçlandı. Uyuşmazlık kararının ardından Schneider Electric, Grid Solutions, Hitachi Enerji, Bandırma’da bulunan Arıtaş Basınçlı Kaplar ile Schneider Enerji A.Ş.’de çalışan toplam 2 bin 600 işçi fabrikalarında eylem yaptı. Uyuşmazlık dosyaları arabulucuya gönderilirken arabulucu raporunun sendikaya tebliğ edilmesinden sonra grev süreci başlıyor. 60 günlük süre içinde işçiler greve gidebilirler.

TARTIŞMAYA KAPALI

Görüşmeler sırasında MESS’in, yetersiz ücret ve sosyal hakların yanı sıra verdiği karşı teklifler de dikkat çekti. İşveren sendikası, ücrete ilişkin ilk 6 ay için yüzde 30, diğer 6 aylara enflasyon artışı kadar ücret artışı önerdi. Sosyal haklara ilişkin de yıllık yüzde 80 artış öneren MESS, Birleşik Metal-İş’in taleplerini kabul etmezken ayrıca TİS’te telafi çalışması, denkleştirme uygulaması, deneme süresinin artırılması, ikramiyelerin çalışılan güne oranlanması yoluyla düşürülmesi, TİS süresinin 3 yıla çıkarılması gibi karşı teklifler verdi. Birleşik Metal-İş ise bu karşı teklifleri reddederek “İşçilerin haklarını geriletecek hiçbir maddeyi tartışmaya dahi açmayız” diyor.

Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar, yaşananlara ilişkin şunları söyledi: “MESS’le yürüyen toplu sözleşmelerde 5 fabrikada toplam 2 bin 600 işçi var. 4 TİS görüşmesi gerçekleştirdik bugüne kadar. 28 Kasım’da bu 5 işletme adına 60 günlük müzakere süreleri sona erdiği için uyuşmazlık tutuldu. İşveren sendikası ilk 6 ay için yüzde 30, diğer 6 aylara enflasyon kadar ücret artışı, sosyal haklara ilişkin de yıllık yüzde 80 artış önerdi. Diğer taleplerimizi kabul etmedi. Ayrıca TİS’te telafi çalışması, denkleştirme uygulaması, deneme süresinin artırılması, ikramiyelerin çalışılan güne oranlanması yoluyla düşürülmesi, TİS süresinin 3 yıla çıkarılması gibi karşı teklifler verdi. Çalışma düzenini ya da hakları geriye götürecek olan işverenin tekliflerini asla kabul etmeyeceğimizi belirttik. Ücret artışı ve sosyal haklara ilişkin teklifleri de yetersizliği ve alım gücünün eridiğini belirterek kabul etmediğimizi söyledik.”

Taleplerinin ücretlerde ilk 6 ay için yüzde 118 ile yüzde 130 arasında ücret artışı olduğunu hatırlatan Atar, “Sosyal haklarda da ortalama yüzde 200 civarında artış talebimiz var. Resmi arabulucu sürecindeyiz. Gelecek hafta süre dolacak ve arabulucuların raporunun sendikamıza tebliği sonrasında 60 günlük grev süreci başlıyor. Tahminimiz ocak ayı ortalarından itibaren grev uygulama dönemine girilebilir” dedi.

Uyuşmazlığın ardından işçilerin de tepkilerinin ve eylemlerinin başladığını söyleyen Atar, “Tüm işyerlerinde fazla mesaiye kalmıyorlar. Toplu yürüyüşler ve protestolar gerçekleştiriyorlar. Haklarını almak için her türlü mücadeleye hazırlıklarını yapıyorlar. Yürüyen Bekaert grevimizle dayanışma eylemleri de yapıyorlar. Bekaert grevimizi başarılı bir TİS’le taçlandırıp kazanacağız. MESS’e bağlı TİS süreci yürüyen işyerlerinde de haklarımızı alacağımız, gerekirse grev de uygulamak kaydıyla üyelerimizin haklarını mutlaka kazanacağız” diye konuştu.

ÇEMAŞ’TA KAZANIM

Öte yandan Kırşehir Çemaş Döküm’de kazanım elde ettiklerine değinen Atar, şunları dile getirdi: “620 üyemiz var. TİS’i 2 yıllık imzaladık. İşyerinde bazı yan üretim birimlerinde taşeron çalışanlar vardı. Taşeron arkadaşlarımızın hepsi sendika üyesi oldular ve işyerinde taşeron uygulaması bu sözleşme ile sonlandırıldı. 2 yıllık bir toplu iş sözleşmesi imzalandı. İlk 6 ayında tüm ücretlere yüzde 85 ücret artışı sağlandı, ikinci 6 ayda enflasyon + yüzde 5, üçüncü 6 ayda enflasyon + yüzde 5, son 6 ayda enflasyon + yüzde 3 zam alacaklar. Sosyal haklarda yüzde 125 ile yüzde 205 oranında ortalamada yüzde 140 olarak artış sağlandı. İşyerinde olmayan banka promosyonu uygulaması da hayata geçirildi. Birleşik Metal İş, Çemaş’ta anlaşma sağladı. Çemaş’ta yapılan bu anlaşma üyelerimizi çok mutlu etti. Davul zurna eşliğinde halaylar çekerek kutladılar. Diğer 6 aylarda ortaya çıkan refah payı artışları da üyelerimizi vergi dilimlerindeki artışlardan etkilenmeyecek şekilde rahatlatacak.”