Metal işçileri Türk Metal ve MESS'e karşı başlattıkları direnişi sürdürmeye devam ediyor. Tofaş ve Mako'da kısmi kazanımlarla sonlandırılan direniş, diğer fabrikalarda sürüyor. Türk Metal çetesinden istifalar ise hızla devam ediyor.

Metal işçisi direnişi sürdürüyor

Bursa’da otomotiv devi fabrikalarda başlayan, Ankara, Kocaeli ve Sakarya’ya da yayılan metal direnişi büyüyerek devam ediyor. Patronlar direnişi kırmak için her oyuna başvururken, işçiler talepleri karşılanana dek direnmekte kararlı. Henüz üretimin durmadığı fabrikalarda da direniş rüzgârı esiyor, Türk Metal’den istifalar hızla sürüyor.

***

18.00: Mercedes’te istifalar başladı. İşçiler internet üzerinden Türk Metal’den istifa ediyorlar.

Farba’nın Bursa ve Gebze’deki fabrikalarının yanısıra VL Elektronik’te de istifalar büyük oranda tamamlandı.

Diğer yandan, fabrikalardaki hakimiyetini kaybeden Türk Metal çetesi ise, Tofaş’taki anlaşma üzerinden fabrikalarda denetimi yeniden ele almak ve direnişin daha fazla büyümemesi için patronlarla işbirliğini hızlandırıyor.

Gebze’de Autoliv fabrikasında Türk Metal’in patronla görüştüğü ifade ediliyor.

17.40:Mercedes'in Aksaray'daki fabrikasında ilk eylem yapıldı. Vardiya çıkışında yüzlerce işçi Türk Metal'i protesto etti. İşçiler servislere kadar alkış ve sloganlarla yürüdü. Pazartesi günü daha büyük bir eylem yapılacağı belirtiliyor.

17.00:Türk Traktör'ün Ankara'daki fabrikasında Türk Metal'den istifalar hemen hemen tamamlandı. Türk Traktör'ün Sakarya Erenler'deki fabrikasında ise işçilerin coşkulu ve kararlı bekleyişi devam ediyor.

16.50:Ford Otosan'da direniş alanında büyük bir coşku ve kararlılık var. Magna fabrikası ve 16.00 çıkışında içeride çalışan az sayıda işçilerin katılımıyla işçiler coşkuyla birleşti.

15.38: Metal direnişi Aksaray'a da sıçrıyor. Günlerdir fabrikalarında mücadeleye hazırlandıkları mesajını veren Aksaray Mercedes işçileri bugün ilk kıvılcımı çaktılar. İşçiler yemekhanede yaptıkları eylemle fabrikayı inleterek Türk Metal'i protesto ettiler.

13.55: Teknik Malzeme işçileri, aynı holding bünyesindeki fabrikalarda çalışan işçilere seslenerek "Türk Metal'in sizin adınıza konuşmasına izin vermeyin. Biz bu konuda kararlıyız" dediler.

13.41: Arçelik 08.00-16.00 vardiyasında sesli protestolar arttı. İşçilerin anlatımına göre sendika ne yapacağını şaşırdı.

Önceki gece Tofaş'ta işçi temsilcileri ile patron temsilcileri arasında yapılan görüşme sonucu hakları için sarı sendika ve MESS'e direnen işçiler kazandı. Tofaş işçi temsilcisi görüşmede varılan anlaşmayı direnişçi işçilere şöyle duyurdu:

"-Türk Metal gidecek. Gitmese de içimizden seçtiğimiz arkadaşlar temsilci olacak. Onlara söz hakkı tanımayacağız. Türk Metal devri kapandı.

-Eylem sebebiyle tek bir arkadaşımızın dahi işine son verilmeyecek.

- Pazartesi iş başı yapılırsa bin lira alacağız. Ramazan ayına kadar bir iyileştirme düşünülüyor. Kesin bir miktar söylenmiyor. Saat ücretine değil prim olarak ve yıllık(bin lira da olabilir 3 bin lira da olabilir) senede 2 kez ödenecek."

Tofaş işçileri fabrikada pazartesi günü üretime başlama kararı aldı. Mako da ise dün gece 00.00 vardiyasına girmeyen işçileri işten çıkaracağını söyleyen patron tepki ile karşılandı. Direnişin sürdürülmesi üzerine patron işçilere açıklama yaparak Tofaş'ta alınan kararların Mako'da da aynen geçerli olduğunu söyledi, işçilerin anlaşma sağlaması üzerine direniş sona erdirildi.

Bugün ise Renault fabrikasında işçi temsilcileri ve avukatlar, patronla masaya oturarak anlaşma koşullarını konuşuyorlar.