Birleşik Metal-İş’in gerçekleştirdiği Üye Kimlik Araştırması’na göre, metal işçilerinin neredeyse yarısı anayasa değişikliğine ‘hayır’ diyor. ‘Evet’ diyen işçilerin oranı yüzde 27. Her dört işçiden biri ise kararsız

Metal işçisi HAYIR diyor

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından gerçekleştirilen Üye Kimlik Araştırması’ndan çarpıcı sonuçlar çıktı. Çeşitli illerde sendika üyesi 1068 işçiyle kapalı zarf usulüyle yapılan anketlere göre, metal işçilerinin yüzde 65’i son seçimlerde AKP’ye veya MHP’ye oy vermiş. Buna karşın işçilerin neredeyse yarısı (yüzde 48’i), 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumunda ‘hayır’ oyu kullanacağını belirtiyor. İşçilerin yüzde 27’i ‘evet’ oyu vereceğini ifade ederken, her dört işçiden biri ise (yüzde 25) kararsız. Kararsızlar partilerin evet/hayır oranları dikkate alınarak paylaştırıldığında, ‘hayır’ oyu verecek işçilerin oranı yüzde 62’ye çıkıyor.


29 yaş ve altı işçilerde ‘evet’ oranı daha fazla
İstanbul Taksim'de dün düzenlenen basın toplantısında Yrd. Doç. Dr. Serkan Öngel'in paylaştığı araştırma sonuçlarına göre, daha çok 29 yaş ve altı genç işçiler ‘evet’ oyu kullanmayı düşünüyor. Bu yaş grubundaki işçilerin yüzde 30,90’ı ‘evet’ oyu vereceğini söylerken, bu oran 30-39 yaş arası işçilerde yüzde 24,90, 40-49 yaş arası işçilerde yüzde 25, 50 yaş ve üzeri işçilerde ise yüzde 21,40. 50 yaş ve üzeri işçiler ile 30-39 yaş arası işçilerin yarısından fazlası anayasa değişikliğine ‘hayır’ diyeceğini belirtirken; 29 yaş ve altı genç işçilerin yüzde 42,50’si, 40-49 yaş arası işçilerin ise yüzde 48,70’i ‘hayır’ oyu kullanacağını dile getiriyor.

Borçlarını ödeyemeyen ‘hayır’a yöneliyor
Referandumla ilgili anketlerden çıkan bir diğer çarpıcı sonuç ise şu: Borçlarını ödemekte güçlük çeken işçiler ‘hayır’a daha fazla yöneliyor. Borçların kendisini çok zorladığını söyleyen işçilerin yüzde 48,80’i, biraz zorladığını söyleyen işçilerin ise yüzde 47,80’i ‘hayır’ diyeceğini kaydediyor. Borçlarını ödemekte hiç zorlanmadığını ifade eden işçilerde ise ‘hayır’ oyu yüzde 41,80’e düşüyor. Borçlarını ödemekte zorlanan işçilerde ‘evet’ oranı yüzde 23-26 civarındayken, bu oran borçlarını ödemekte zorlanmayan işçilerde yüzde 38,80.


Kadın işçilerin yüzde 60’ı ‘hayır’ diyor
Araştırmaya göre kadın işçilerde ‘hayır’ oranı yüzde 59,2 iken, erkeklerde yüzde 46,1. ‘Evet’ oyu kullanacak kadın işçilerin oranı yüzde 22,5 iken erkeklerde yüzde 27,2. Kadınlarda kararsızlık oranları da daha düşük. Dört erkek işçiden biri (yüzde 25) kararsız olduğunu belirtirken, kadınlarda bu oran yüzde 17’de kalıyor.

Yalnızca Kocaeli Şube’de ‘evet’ önde
Araştırma, Birleşik Metal-İş’in Anadolu, Bursa, Eskişehir, Gebze, İstanbul 1 Nolu, İzmir, Kocaeli ve Trakya şubelerine bağlı işçiler arasında yapılmış. Sonuçlara göre, bu şubeler arasında ‘evet’in önde olduğu tek şube Kocaeli. İzmir, Trakya ve Bursa şubelerinde işçilerin yüzde 60’ına yakını ‘hayır’ derken, Eskişehir’de ‘hayır’ oranıyla kararsızların oranının birbirine çok yakın olması (Hayır: yüzde 41, kararsız: yüzde 40) dikkat çekiyor.

AKP ve MHP’lilerde kararsız oranı yüksek
Araştırmaya göre, 1 Kasım’da AKP’ye oy veren işçilerin yüzde 71’i ‘evet’, yüzde 5’i ‘hayır diyor; yüzde 23’ü ise kararsız. CHP’ye oy veren işçilerin yüzde 88’i ‘hayır’, yüzde 2,60’ı ‘evet’ oyu vereceğini söylüyor, kararsızların oranı yüzde 7. MHP’li işçilerin ise yüzde 58’i ‘hayır’ derken, yüzde 30’u kararsız olduğunu söylüyor. ‘Evet’ diyecek MHP’li işçilerin oranı ise sadece yüzde 11.

metal-iscisi-hayir-diyor-252473-1.

***

‘Biz siyaset yapacağız’

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, şu değerlendirmede bulundu: “Ekonomiyi siyasetten kaçırıyorlar. Paralel fonlar oluşturuyorlar. Siyaset camide, üniversitede, işveren örgütlerinde, havuz medyasında, iktidara tabi olunduğu oranda, gelir bölüşümünden pay alma konusu gündemde olmadıkça serbest. Bizi kimlik temelinde bölen bir unsursa o zaman serbest. Ancak bizim ortak kimliğimiz var, o da emekçi kimliğidir. Toplumun bu ezici çoğunluğu emekçi kimliğiyle kendisini tanımladığı zaman, birileri gemileri o kadar kolay yüzdüremeyecek, kâr oranlarında rekorlar kırılmayacak, sömürü bu kadar dizginsiz yaşanmayacak. Siyaset işçi sınıfı ve sendikaları için ekmek, su gibi haktır. Biz siyaset yapacağız, ekmeğimiz ve onurumuz için yapacağız.”