Bursa’da sarı sendika-patron düzenine karşı eylemlerini sürdüren metal işçilerine destek büyüyor. Emek ve meslek örgütleri ile işçiler, metal işçilerinin yanında olduklarını açıkladı

Metal işçisinin yanındayız

Bursa’daki metal fabrikalarında Türk Metal’i protesto eylemleri de istifalar da sürüyor. Renault Fabrikası’nda işçilere sopalarla saldırılan Türk Metal’den istifa eden işçi sayısı binlerle ifade ediliyor. Tofaş, Coşkunöz, Delphi, Valeo, Ototrim ve SKT’de de çok sayıda işçinin sendika üyeliğinden istifa ettiği öğrenildi.
Tofaş işçileri önceki gece 02.15 vardiya çıkışında “Satılmış sendika istemiyoruz” sloganlarıyla Türk Metal’i protesto etti. Delphi’de de önceki gece ve dün protesto eylemleri yapıldı. Üretim sırasında da tepkilerini sürdüren işçiler, “İşçiye uzanan eller kırılsın” sloganları attı. Fabrikada protestolara katılan işçilere yönelik fişleme yapıldığı öne sürülürken, işçiler tek bir işçinin dahi işten atılması durumunda üretimi durduracaklarını açıkladı. Sabah saatlerinde alkış ve ıslıklarla sendikaya tepki gösteren Valeo işçileri de, olası patron-Türk Metal saldırısına karşı üretim yapmayacaklarını duyurdu.


‘RENAULT İŞÇİSİNİ KUTLUYORUZ' 
Sarı sendika-patron düzenine karşı ayağa kalkan metal işçilerine destek de artarak sürüyor. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, dün yazılı bir açıklama yaparak, patronun 16 işçiyi işten atmasına karşı üretimi durdurarak direnişe geçen ve arkadaşlarını işe geri aldırmayı başaran Renault işçilerini kutladı. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Metal işçisi baskıcı sendika ve sözleşme düzenine boyun eğmiyor.  İşçilerin kararlılığı oyunu boşa çıkardı. Metal işçileri, adı sendika olan bu örgütten mutlaka kurtulacaktır. Birleşik Metal-İş, hiçbir çıkar gözetmeden direnişçi metal işçilerinin yanındadır.”

İŞÇİ KOMİTELERİNDEN DESTEK  
İstanbul Esenyurt, İkitelli, GOP, Çağlayan, Tuzla, İMES gibi sanayi havzalarında bulunan işçi komiteleri ile nakış ve inşaat işçileri de metal işçilerine destek deklarasyonu yayımladı. Deklarasyonda, “İşçilere eli sopalı çeteleri saldırtan Türk Metal yöneticilerinin bu tutumunu şiddetle kınıyoruz. Bizler metal işçisi kardeşlerimizin haklı taleplerinin arkasındayız” denildi.

DİVAN İŞÇİLERİNDEN MEKTUP 
Koç Holding’e bağlı Divan Turizm’de sendikalı oldukları için işten atılan ve 80 gündür direnişte olan işçiler de metal işçilerinin yanında olduklarını duyurdu. Divan işçileri, Ford ve Arçelik işçilerine hitaben yayımladıkları mektupta, “Biz de sizlerle aynı gruba çalışan işçileriz. Hakaretlerden, aşağılamalardan, bizi köle gibi çalıştırmalarından, düşük ücretlerden dolayı DİSK Gıda-İş’e üye olduğumuz için, 55 işçiyi tazminatsız işten attılar. Gücümüzü birleştirelim, birlik ve dayanışma içinde olup emeğimizi, ekmeğimizi ve haklarımızı Koç grubuna bırakmayalım. Gün birlik beraberlik zamanıdır” ifadelerini kullandı. Divan işçileri, Bursa’da direnen metal işçilerini 22 Mayıs’ta düzenleyecekleri dayanışma gecesine de davet etti.

4 ÖRGÜTTEN ORTAK AÇIKLAMA
DİSK, KESK, TMMOB ve Bursa Tabip Odası, dün Bursa Akademik Odalar Birliği’nde ortak basın toplantısı düzenleyerek Türk Metal ve patronların işçilere yönelik saldırılarını ve baskılarını kınadı. Emek ve meslek örgütleri, daha iyi bir sözleşme için mücadele eden metal işçilerinin yanında olduklarını açıkladı.