Binlerce işçinin MESS-Türk Metal düzenine karşı ayağa kalktığı ‘metal fırtına’nın ardından, patronlar intikam peşinde. Pek çok fabrikada işçi kıyımı yaşanıyor. Hedefte Birleşik Metal-İş üyesi işçiler var

Metal patronları hak hukuk tanımıyor

Metal fabrikalarında işçi kıyımı devam ediyor. İşçilerin en temel haklarını ve yasaları hiçe sayan patronlar, sendikaya üye olan ya da sendika değiştiren işçileri toplu şekilde işten atıyor. İşçiler sendikadan istifa etmeye zorlanıyor, baskı ve tehditlere maruz bırakılıyor.

ENPAY'DA DİRENİŞ
Kocaeli’nde kurulu Enpay fabrikasında işçiler yaklaşık bir ay önce Türk Metal’den istifa ederek DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmuş, işçilerin bu tercihine tahammül edemeyen patron 11 işçiyi işten atmıştı. Son olarak 14 işçinin daha çıkarılmasıyla işten atılanların sayısı 25’i bulurken, önceki gün şalteri indirerek üretimi durduran işçiler dün de direnişlerini sürdürdü.

Geceyi zor koşullar altında fabrikada geçiren işçiler, dün yönetimin “Fabrikanın içinde giremezsiniz, burayı boşaltın” şeklindeki baskısıyla karşılaştı. Buna karşın eylemlerini sürdüren işçiler, idari binanın önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Birleşik Metal-İş Sendikası yöneticileri de dün işçilerle birlikte fabrikanın önünde basın açıklaması yaparak işten atmaları protesto etti.

EYLEM YAPTILAR DİYE...
Sakarya’nın Hendek ilçesinde kurulu Donghee Otomotiv fabrikasında da yönetim, 30 işçiye önceki akşam cep telefonu mesajı göndererek işten çıkarıldıklarını bildirdi. Dün sabah fabrikadan çıkarılan işçilerin içeriden şahsi eşyalarını almaları bile engellendi. Duruma tepki gösteren işçiler, jandarma eşliğinde eşyalarını alabildi.

Donghee Otomotiv işçileri Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmuş, patron 3 Haziran’da iki işçiyi işten atmıştı. İşçiler, arkadaşlarının işten atılmasını fabrika önünde basın açıklaması yaparak protesto etmişti. İşçilerin, üyesi oldukları sendikanın düzenlediği bu açıklamaya katılmaları, fabrika içinde tepkilerini dile getirmeleri ve raporlu oldukları günler işe gelmemeleri, işten çıkarmalara gerekçe gösterildi.

PATRON: ATARIM, DÖVERİM
Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Schmitter Otomotiv’de çalışan metal işçileri de Birleşik Metal-İş’te örgütlendikleri için ‘üretim düşüklüğü’ bahanesiyle işten atıldı. Alman sermayesiyle kurulan fabrikada, Birleşik Metal-İş’in gerekli çoğunluğu sağlayarak yetki başvurusunda bulunduğu, bunu duyan patronun 10 işçiyi işten çıkardığı öğrenildi.

İleri Haber’in haberine göre, bununla da yetinmeyen patron ve yöneticiler, diğer işçileri de sendikaya üye olarak işyerinde huzuru bozdukları gerekçesiyle işten atmakla tehdit ediyor. İşçiler, birkaç gün önce fabrikaya mafya tipli kişilerin geldiğini ve sendikalı olan işçilere ‘gözdağı’ vermeye çalıştığını söyledi. Fabrika müdürünün sendikalı işçileri dövdürmekle tehdit ettiği de iddia edildi.

YILLIK İZİNLER ERTELENDİ
Koç Holding’e bağlı Türk Traktör’de ise işçilerin yıllık izinleri rızaları olmaksızın ertelendi. Metal direnişinin başını çeken fabrikalardan biri olan Türk Traktör’de çalışan işçiler, izinlerin ertelenmesini ‘patronun öç alması’ olarak değerlendirdi. İşçilerin her yıl üç hafta olarak kullandığı izinlerin bu yıl bir haftasının ağustosta, iki haftasının da aralıkta yapılacağı bildirildi. İşçiler, yönetimi Çalışma Bakanlığı’na şikâyet etti.