İşveren sendikası EMİS ile DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası arasında süren grup TİS görüşmelerinde 60 günlük süre dün sona erdi, uyuşmazlık tutanağı tutuldu. İşçiler uyarı eylemlerine başladı

Metal patronları kazanılmış haklara göz dikti, uyuşmazlık tutanağı tutuldu

İşveren sendikası EMİS’e üye işletmelerde çalışan 2 bin 200 metal işçisini ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde sona gelindi. Birleşik Metal-İş Sendikası ile EMİS arasında yapılan görüşmelerde 60 günlük süre dün itibarıyla sona erdi ve uyuşmazlık tutanağı tutuldu.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın verdiği 83 maddelik teklifte sadece 34 madde kabul edildi, 49 maddede anlaşma sağlanamadı.

‘Kazanılmış haklarımızı tartıştırmayız’

Sendikadan yapılan açıklamaya göre EMİS, işçilerin kazanılmış haklarını dahi tartışma konusu yaparak, toplusözleşmedeki idari maddelerin yasa düzeyine geriletilmesini, güvencesiz çalışma süresinin 4 aya çıkarılmasını ve esnek çalışma düzenini teklif etti. Önceki yıllarda MESS tarafından gündeme getirilen ve ikramiyeleri fiili çalışmaya bağlayan teklif, bu defa da EMİS tarafından masaya getirildi.

Bu teklifi kabul etmeyen sendika, “Hiçbir zaman ve hiçbir yerde, kazanılmış haklarımızı tartışma konusu etmedik, etmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

‘Bu teklif işçilerle alay etmektir’

EMİS, sendikanın ‘seyyanen 2 TL artış yapıldıktan sonra yüzde 12 zam (ortalama net 700 TL) ve ücretlerin oldukça düşük olduğu fabrikalar için de iyileştirme’ talebine karşılık, ‘birinci altı ay için yüzde 6, diğer altışar aylık dönemler için de yüzde 4 zam (ortalama ikramiye dâhil net 145 TL)’ önerisinde bulundu. Sendika, patronların bu teklifinin ‘işçilerle alay etmek’ anlamına geldiğini, metal işçilerinin yine sefalet koşullarına mahkûm edilmek istendiğini açıkladı.

Görüşmelerde sendikanın, işçi ücretlerinde yapılan vergi kesintilerinin yüzde 15 ile sabitlenmesi, kiralık işçilik ve sözleşmeli işçilik uygulamalarına gidilmemesi ve mesai saatlerinin artırılması talepleri de karşılık bulmadı.

‘Metal işçisinin sabrını sınamayın’

Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, özetle şu ifadeler yer aldı:

“EMİS’e üye işyerleri sektörün büyük, uluslararası şirketleridir. Kârlılıkları tartışılmaz durumdadır. Ancak işverenler, işçilerin sırtından kazandıklarının küçük bir bölümünü bile işçilere vermek istemiyorlar.

Bizler toplusözleşme teklifimizi çok sayıda işçinin katıldığı kurullarımız aracılığıyla hazırladık. Teklifimiz, metal işçilerinin talepleridir ve gerçekçidir.

İşverenler, içinden geçtiğimiz olağanüstü koşullara güvenmesinler. Metal işçileri, fiili ve meşru haklarını, her koşul ve şartta kullanacaklardır. Bu konuda işverenlere metal işçilerinin yaratıcılığını, geçtiğimiz dönem yaptığımız grevleri ve Metal Fırtına’yı hatırlatmak isteriz.

Metal işçilerinin sabrını ölçmeye kalkmayın. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Henüz vakit varken metal işçilerinin haklı taleplerini yerine getirin.”

metal-patronlari-kazanilmis-haklara-goz-dikti-uyusmazlik-tutanagi-tutuldu-204711-1.

İşçiler uyarı eylemlerine başladı

EMİS ile görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine, İzmir Çiğli’de kurulu Schneider Elektrik’te çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler bugün vardiya girişinde eylem yaptı. Eylemde, 'Birleşe birleşe kazanacağız', 'İşçilerin birliği sermayeyi yenecek', 'Grev hakkımız engellenemez' sloganları atıldı.

Eylemde konuşan işyeri baş temsilcisi Sedat Sadak, şunları söyledi: "EMİS, bizimle uzlaşmak yerine bizi kavgaya davet etti. 'Biz de başımız gözümüz üstüne' diyerekten oradan ayrıldık. Şimdiki görevimizin EMİS'i de MESS gibi parçalamak olduğunu dosta düşmana vereceğimiz kavga ile açıklayacağız. Eğer bizler bu TİS'i kazanımla sonuçlandırmazsak bizden sonra gelecek Renault işçilerinin, MESS üyesi işçilerin sözleşmeleri de sönümlenecek. Mücadelemizi OHAL ile yasaklamalarına engel olmalıyız. Biz birlikte hareket edersek kaybeden değil, her zaman kazanan olacağız."

EMİS nedir?

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yapılan 2014-2016 dönemi grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, sendika 2015 yılı başlarında MESS’e bağlı 38 işyerinde greve çıkmıştı. Grev Bakanlar Kurulu kararıyla ertelendi ancak, devam eden eylem ve direnişler nedeniyle bazı işletmeler MESS’ten ayrılarak sendikayla sözleşme imzalamayı kabul etti. Schneider Elektrik, ABB Elektrik, GRID Solutions ve Schneider Enerji adlı bu işletmeler, metal işkolunda ikinci bir işveren sendikasını, yani EMİS’i (Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası)kurdu. Bu işletmelere bağlı toplam 26 işyerinde Birleşik Metal-İş üyesi 2 bin 200 metal işçisi çalışıyor.