Metal sektöründe 130 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı, uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Sendikalar eyleme geçiyor

Metalde anlaşma yok

Metal sektöründe 130 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı, uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Şimdi arabuluculuk süreci başlayacak. Görüşmelerde 117 bin işçiyi temsil eden Türk Metal, işyerlerinde fazla mesaiye kalmayacaklarını ve önümüzdeki hafta etkili ve yaygın şekilde eylemlere başlayacaklarını açıkladı.

50 maddede uzlaşılamadı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal ve Birleşik Metal-İş Sendikaları arasında ekim ayında başlayan 2017 grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 6’ncı ve son oturumları dün yapıldı. İki oturumda da anlaşma olmadı ve uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Türk Metal’den yapılan açıklamada, taslaktaki 55 maddenin kabul edildiği, 50 maddede ve sözleşmenin eki niteliğindeki 3 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamadığı belirtildi. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklar başta geliyor.

MESS enflasyon oranında zam önerdi!

MESS yetkilileri, 26 Kasım’da düzenledikleri basın toplantısında; sözleşmenin 3 yıllık olmasını, işe gelmeyen işçinin ikramiyesinin kesilmesini ve kıdem zammının kaldırılmasını şart koştuklarını, özellikle 3 yıllık sözleşme ve kıdem zammı konusunun “kırmızı çizgileri” olduğunu açıklamıştı. MESS ayrıca sendikaların talep ettiği zammın ekonomik gerçeklerden uzak olduğunu iddia etmişti. Sendikalar bu açıklamaya tepki göstermişti.

Türk Metal’den yapılan açıklamaya göre MESS, dünkü oturumda da dayatmacı ve uzlaşmaz tavrını sürdürdü. Bununla da yetinmeyen metal patronları, ilk 6 ay için 1 Mart 2017-31 Ağustos 2017 tarihleri arasındaki enflasyon oranında ücret artışı önerdi. Sosyal haklara ise yıllık enflasyon oranında artış teklif edildi. Bu teklif üzerine, ilk 6 ay için yüzde 38,28 zam ile sosyal haklarda yüzde 40 iyileştirme isteyen Türk Metal, sözleşme masasını terk etti.

Eylemler haftaya başlıyor

Türk Metal’in açıklamasında şöyle denildi: “Sendikamız MESS’in ilan ettiği kırmızı çizgilere karşı Türk Metal üyelerinin de kırmızı çizgileri olduğunu ve bu çizgilerden taviz verilmeyeceğini bir kez daha açıklamaktadır. Türk Metal, MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı, yasal ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyecektir. Sendikamız ilk olarak aldığı kararla, uyuşmazlığın tutulduğu bugünden (dün) itibaren işyerlerinde fazla mesaiye kalmayacaktır. Türk Metal, bundan sonraki etkili ve yaygın eylemlerin önümüzdeki haftadan itibaren başlayacağını ve bu yasal ve meşru eylemlerin sonuç alınıncaya kadar artarak devam edeceğini ilan etmektedir.”

MESS, Türk Metal’in ardından yaklaşık 10 bin metal işçisini temsil eden Birleşik Metal-İş Sendikası’yla masaya oturdu. Bu görüşme de uyuşmazlık tutanağı tutulmasıyla sona erdi.