Metalde büyük direniş: Patronda korku, işçide kararlılık var

Bursa’da kurulu Renault Fabrikası’nda çalışan işçiler, bir aya yakın süredir sürdürdükleri mücadeleyi dün bir adım daha ileri taşıyarak üretimi tamamen durdurdu. Beş bine yakın işçi fabrikanın önünde direnişe geçti. Bursa’daki fabrikalar başta olmak üzere, Türkiye’nin dört bir yanında kurulu metal fabrikalarından işçiler de direnişe destek verdi.

Renault'un ardından Tofaş ve Coşkunöz fabrikalarında da işçiler üretimi durdururken tüm gün fabrikalarda sınıf dayanışması vardı. Üretimi durduran işçilere diğer fabrikalarda çalışan sınıf kardeşleri erzaklar getirdi, birlikte slogan attılar ve direnişe birlikte devam ettiler.

***

18.34: Renault önünde işçi aileleri davullu zurnalı yürüyüş gerçekleştiriyor. Coşku çok yüksek.

18.20: Renault'da işçiler 'göbek atarak' direnişi ve Türk Metal çetesini kovmayı kutluyorlar.

17.38: Haziran Bursa: Direniş iyice yayıldı. Arçelik de 00.00-08.00 vardiyasında iş bırakıyor. Türk Metal bekleme yapma!

17.34: Mako'da pazartesi başlayacak eylemin hazırlıkları sürüyor. Mako işçileri ihtiyaç listesi yayınladı:

-Kumanya paketi
-Şapka
-Su
-Battaniye

17.22: Ficosa Gemlik'te işçiler 18 Mayıs Pazartesi gününden itibaren Türk metal’den istifalara başlıyor. Sendikadan istifa ederek dayanışma dilekçesi verecek olan işçiler fabrika yönetiminin baskı yapması durumunda yeni kararlar alacak.

17.08: Arçelik Beylikdüzü'nden işçiler, eylem yapmadıkları halde turnikelere polis yığıldığını duyurdular.

16.33: Direnişteki Nestle işçilerinden Reno ve Tofaş işçilerine selam var.

16.02: Nilüfer Belediyesi, Renault önünde pilav, ayran ve su dağıtımı yapıyor. Ayrıca Renault işçileri üretimin durduğu Tofaş ve Coşkunöz işçilerini ziyaret etti.

15.11: Renault'ta aileler yürüyüş yapıyor. Yürüyüşte "Her yer Renault her yer direniş!" sloganı atılıyor. Yürüyüş oldukça kalabalık ve coşkulu.

15.00: Direniş ziyaretine Renault işçilerinin yakınları büyük ilgi gösterdi. Öte yandan Delphi İşçi Komitesi, bu gece ve bundan sonra mesailere kalınmayacağını açıkladı.

Haziran Hareketi: Bu direniş işçi sınıfının Haziranıdır!

15.16: Renault ve Tofaş işçilerinden MESS'e ve patronlara mesaj: Ölmek var dönmek yok!

14.41: Renault işçileri, kendilerine gönderilen erzakların Coşkunöz ve Tofaş'a yönlendirilmesini istiyorlar. Aileler ise fabrika içindeki yakınlarıyla hasret gideriyor. Öte yandan Ford'da parçaların yetişmemesi sebebiyle mesailerin iptal edildiği öğrenildi.

14.28: Tofaş işçileri fabrika önüne astıkları pankart ve dövizlerle araçlardan destek istiyor.

14.12: Ford Otosan'ın Yeniköy'deki fabrikasında çalışan işçilerden de ilk direniş sinyalleri geldi. İşçiler Türk Metal'i ve taleplerini karşılamayan MESS'i yemek boykotu yaparak protesto etti.

14.02: Metal işçilerinin direnişine destek vermek için İstanbul'dan yola çıkan FKF, Sınıf Tavrı ve İlerici Kadınlar'ın otobüsleri polis tarafından durduruldu. Polisin engellemesine rağmen feribotla Bursa'ya gelen grubun önü bu sefer de Mudanya İskelesi'nde polis tarafından kesildi. Polis, İDO çıkışı Renault'a desteğe gelenleri ayırmaya çalışıyor.

13.46: Metal direnişi işçilerin aileleri ve yurttaşların destekleriyle sürüyor. Fabrika önünden bir kare:

Mako işçileri 8/16 vardiyası bitiminde üretimi durduran Coşkunöz işçilerinin yanına yürüyecek.

12.57: DJC işçileri de yeni kararlar aldı:

1.) Bu süreçten dolayı tek bir personelimizi yazılı tutanak işten atılma ve tehdidi olursa sözcü arkadaşlarımızın kontrolünde üretimi durdururuz.

2.) Mevcut sendikacıların söz hakkı bitmiştir. Kendi temsilcilerini belirleyeceğiz.

3.) Diğer taleplerimiz paylaşılacaktır.

Sendikalaşmanın önündeki sendikal engeller

12.55: Renault işçileri, aralarında para toplayıp destek olan, sigara ve soğuk meşrubat gönderen beyaz yakalılara teşekkür ettiler.

12.50: Renault'ta çalışan işçilerin eşleri ve yakınları saat 14.00'te Kent Meydanı Çeşme'de buluşma çağrısı yaptı. Burada toplanılıp fabrika önüne gidilecek.

11.35: Uludağ Ünivesitesi'nden öğrenciler işçileri ziyaret etti.

Bak, işçi tulumu giymiş umut…

10.20: Delphi işçileri de vardiya çıkışı direniş alanına geldi.

Ototrim işçileri ise 'Türk Metal için cenaze namazı' kıldılar. Fabrika önüne "Ototrim Harranlılar" pankartı ve meşalelerle gelen işçiler temsili olarak hazırladıkları Türk Metal tabutu önünde gıyabında cenaze namazı kıldılar. İşçiler "Toprak da kabul etmez" diyerek Türk Metal'in tabutunu yaktılar.

09.40: 14 Mayıs gecesi üretimin durduğu andan beri fabrika içinde bulunan Renault işçileri fabrika sahası içinde yürüyüş gerçekleştirdi. İşçiler coşkulu sloganlarla fabrikayı inletti.

09.25: Direnişçileri yalnız bırakmayan Valeo işçileri de Renault önünde. Valeo işçileri Renault işçilerine simit ve ayran getirdi.

09.15: Metal işçileri, Türk Metal ve sermaye yandaşlığı yapan Bursa'nın yerel gazetesi Olay'ı protesto ediyor. Gazetenin metaldeki binlerce istifayı düşük göstermeye yönelik haberlerine tepki gösteren metal işçileri gazetenin üzerine çarpı çekti. İşçiler gazeteye boykot çağrısında bulunuyorlar. Diğer yandan, Mako işçileri de pazartesi sabahı iş bırakmaya hazırlanıyorlar.

08.45: Direniş alanı bir kez daha metal işçisinin büyük buluşmasına sahne oluyor. Trelloeborg Vibracoustic işçileri araçlarıyla konvoy yaparak direniş alanına gelirken Farba işçileri yürüyüş düzenledi.

08.39: Mako işçileri de vardiya çıkışında direniş alanına geldi. Direniş alanı bir kez daha binlerce işçinin coşkulu buluşmasına tanıklık ediyor.

08.30: Renault'ta sınıf dayanışması da büyüyor. Türk Metal'den istifaların sürdüğü SKT ve Rollmech fabrikalarından işçiler direniş alanına gelerek Renault işçileriyle kucaklaştı.