Prof. Dr. Kenan Kaynaş, metalik madencilik ve termik santralların Çanakkale’deki tarımı bitirdiğini vurguladı

"Metalik madencilik ve termik santral, Çanakkale tarımını bitiriyor"

MUSTAFA DERMANLI / ÇANAKKALE

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Yurttaşlık Derneği tarafından organize edilen “Yurttaşın Sözü” toplantısında tarıma dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de bir tarım politikası olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Kaynaş, "Varsa da uygulanmıyor. Bugünkü Tarım Bakanlığı’nın izlediği politikada büyük sermayeye yönelik uygulamaların yapıldığını görüyoruz" dedi. "Üretimde kalite ve verimliliği arttırarak, imaj yaratmamız gerekiyor" diyen Kaynaş, "Fakat ne yazık ki bu imajı yaratamadık. Üretim planlamasının yapılması gerekiyor. Bakanlığın atıl yapısından kaynaklı olarak devlet üretim planlaması yapamıyor. Bunu bakanlığın yapması ve üretici birliklerine bildirmesi gerekiyor. Örneğin Çanakkale ilinde soğan, sarımsak, fasulye yetiştirilir, Balıkesir’de domates yetiştirilir gibi yönlendirmesi, sonrasında desteklemesi lazım " ifadelerini kullandı.

Kenan Kaynaş, “18 yıldır iktidarda olan hükümet bu kararları ve planlamayı hızla yapabilirdi. Neden yapılmıyor, uygulanmıyor?” sorusuna da, “Devletin işine gelmiyor. Küçük üreticiyi bitirmek istiyor, büyük şirketlere yönlendirmek istiyor” cevabını verdi.

‘ÜRETİCİNİN DEVLETTEN 120 MİLYAR TL ALACAĞI VAR’

Tarım desteklerinin Türkiye tarımı için büyük önem ifade ettiğini dile getiren Prof. Dr. Kaynaş, “Fakat bu destekler diğer ülkelerdeki gibi uygulanmalı, yani üretici birlikleri ve üretilen ürün desteklenmeli. Arazi sahiplerine yapılan destekler bazı kişileri zengin ediyor, küçük üreticilere faydası yok. Son yıllarda destekler milli gelirin binde 5’i kadardır. Halbuki 2006 yılında şimdiki hükümet bir yasa çıkardı. 5488 sayılı yasada, ‘Devlet milli gelirin yüzde 1’ini tarıma destek için ayırmak zorundadır’ der. Bu yasayı çıkartan hükümet şu an başımızda, uygulamayan hükümet de başımızda. Kendi çıkardığı yasayı uygulamıyor. Eğer bu destek yasadaki gibi uygulanırsa ve hakkaniyetli bir şekilde dağıtılırsa, küçük üreticilerimiz de yeteri kadar bu desteklerden yararlandığı takdirde tarımsal üretimi arttırmak, kaliteli ürünü arttırmak hiç de zor değil. Bu hesapla hâlâ üreticinin devletten alacağı miktar 120 milyar TL’dir" diye konuştu.

‘ÇANAKKALE TARIMININ GELECEĞİ TERMİK VE SİYANÜRE BAĞLI’

Çanakkale Kirazlı’daki Kanadalı şirketin yüzbinlerce ağacı yok ederek kurmak istediği altın madeni sahasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kaynaş, “Son yıllarda iyice azgınlaşan metalik madencilik ve termik santrallar Çanakkale’deki tarımı bitiriyor. Belediyenin ‘Kazdağları yoksa Bayramiç elması yok’, ‘Kazdağları yoksa Çanakkale domatesi yok’ sloganları çok yerindedir, başkaları için de çok rahatsız edicidir. Eğer metalik madencilik devam edecekse ve Çanakkale’de bu kadar termik santral kurulacaksa Çanakkale tarımını hiç konuşmaya gerek yok. 21 yıldır bu şehre hizmet etmeye çalışıyorum. Ama bütün bu çabalarımız ne yazık ki boşa gidecek. Siyanürün ve termik santralların etkisi yok denilerek bu madenlerin ve termik santralların bacalarının kontrolüne bile izin vermeyen hükümet Çanakkale’deki tarımı batıracak. Bu bir gerçek. Kestaneler kuruyacak, göknarlar kuruyacak, kirazlar kuruyacak, hayvanlar doğum yapamayacak, daha sonra kadınlar doğum yapamayacak, doğum yaparsa da engelli çocuklar doğacak. Buradaki konuşmalarımız devletin politikalarıyla tam tersi. Devlet burada maden sahasına ve termik santrala izin veriyor, biz burada Çanakkale tarımının geleceğini konuşuyoruz. Çanakkale tarımının geleceği bacadan çıkan gaza, toprağa, suya ve havaya sızan siyanüre bağlı. Bunlar devam edecekse tarımı konuşmaya gerek yok” açıklamasında bulundu.