Devrimci Öğretmen Metin Lokumcu, 11 yıl önce bugün polisin attığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitirdi. Metin Hoca’nın oğlu, Ulaş Lokumcu, “Herkesin adil yargılanacağı bir sistem için mücadele edeceğiz” dedi.

Metin hoca öldürüleli tam 11 yıl oldu: Mücadelemiz bir umut ışığı

Dilan ESEN

“Yeter be yeter. Hadi al götür, kurtar memleketi.”
“Beni gaza boğdular.”

Bu sözler, Devrimci Öğretmen Metin Lokumcu’nun 31 Mayıs 2011’de polis tarafından atılan biber gazı sebebiyle hayatını kaybettiği günden geriye kalan son sözleri.

Bundan tam 11 yıl önce mayısın son gününde, Hopalılar HES’lere ve AKP’nin baskılarına karşı Hopa Meydanı’nda bir araya geldi. Basın açıklamasıyla AKP’yi, dönemin başbakanı protesto etmek isteyen Hopalılar, orantısız güçle, polis şiddetiyle ve yoğun biber gazıyla karşı karşıya kaldı. Bu müdahaleyle karşı karşıya kalan Hopalılardan biri de devrimci Öğretmen Metin Lokumcu’ydu.

Metin Hoca, 11 yıl önce bugün Artvin Hopa’da AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde kente yaptığı ziyaret sırasında yaşanan polis müdahalesinde biber gazı nedeniyle yaşamını yitirdi. Lokumcu’nun yaşadığı polis ve AKP şiddeti, ülkedeki ilk ya da son örnek değil. Onlarca insan bu şiddet nedeniyle yaşamını yitirdi ancak şiddet bitmedi.

Metin Hoca’nın ölümüne ilişkin soruşturma ise 10 yıl sürdü. 10 yılın ardından açılan dava, Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Dava kapsamında 13 sanık polis yargılanıyor ancak ne kaymakam var ne vali ne de Metin Hoca’ya “Eşkıya” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan… Davanın 4 duruşması geride kaldı ve bu süre boyunca sanıkların hepsi ‘emri kaymakamdan aldıklarını’ söyledi. Lokumcu ailesinin avukatlarının dönemin kaymakamının davaya getirilmesi talepleri reddedildi. Bir sonraki duruşma 1 Temmuz’da görülecek.

EMSAL OLSUN İSTİYORUZ

Metin Hoca’nın oğlu Ulaş Lokumcu, 11 yılı ve yargılama sürecini BirGün’e anlattı. Ölümden 10 yıl sonra bir dava açıldığını ifade eden Lokumcu, davanın önce asliye ceza mahkemesinde açıldığını hatırlattı. Davanın kamuoyunun ve basının baskıları sonucu ağır ceza mahkemesine taşındığını söyleyen Lokumcu, “Yoksa asli cezada kalacaktı bu dava” dedi. Mevcut yargılamaya değinen Lokumcu, şöyle konuştu: “Hâkim sanki maçı ortada götürüyor. Bir onlardan, bir bizden. Adil yargılanma yapıyor mu? Bizim adalete olan inancımız azalıyor ama inanmak da istiyoruz. Bu mahkemeden çıkan sonuçla hayatını kaybeden diğer kişiler için bir emsal oluşturacak.”

Ulaş LokumcuUlaş Lokumcu

ŞİDDET ARTIYOR

Metin Hoca’nın ölümünden sonra ülkenin çok değişik yerlere evirildiğini aktaran Lokumcu, şunları dile getirdi: “İnsanların yaşam alanlarına müdahale ediliyor. Şiddet her geçen gün artıyor. Gezi, Suruç, 10 Ekim… İnsanlarımızı yitirdik. Bizim bu adalet mücadelemiz bir nevi umut ışığı olsun. Bu nedenle bu mücadeleyi veriyoruz. Hopalılar, toplum sahip çıkamasaydı, bu dava buraya kadar gelmezdi. Bizim en büyük şansımız Hopalıların, basının, halkın destek vermesi. Ülkemizde bazı şeyler basın ve sosyal medyanın gücü sayesinde neticeye varıyor. Şu anki yargı sistemi güçlüden yana. Gün gelecek bunu değiştireceğiz, herkesin adil yargılanacağı bir sistem için mücadele edeceğiz.”

Cezaevindeki Gezi tutuklularına da mesaj gönderen Lokumcu, “Mücella ablaya, Can abiye selamlar iletmek istiyorum, onlar her zaman bizim yanımızdaydı, biz de onların yanındayız. Bu mücadele asırlardır devam ediyor ve bizim gibi insanlar olduğu sürece bu topraklarda mücadele devam edecek.”

BUGÜN ANILIYOR

Hopa halkı, 31 Mayıs 2011’de hayatını kaybeden Metin Lokumcu için anma düzenliyor. Hopa Parkı’nda bugün saat 16.30’da düzenlenecek anma törenin ardından saat 18.00’de de Lokumcu’nun Kemalpaşa’daki Dereiçi Köyü’nde bulunan anıt mezarı ziyaret edilecek.

BİBER GAZINDAN ÖLÜMLER

Metin Lokumcu biber gazının ölümüne neden olduğu tek kişi değil. 27 Mayıs 2012’de Yalova’da astım hastası Çayan Birben polisin sıktığı biber gazı nedeniyle hayatını kaybetti. Olay sonrası Adli Tıp raporunda ölüme biber gazının sebep olduğu belirtildi.

Urfa’da 2014 yılında evinin balkonuna biber gazı sıkılan Aynur Kudin yaşamını yitirdi. Olay sonrasında savcılık kovuşturmaya yer yok kararı verdi. Daha sonra Kudin’in ailesi AYM’ye başvurdu. Yüksek Mahkeme ‘yaşam hakkı ihlali’ olduğuna hükmetti.

2015 yılında hazırlanan bir rapora göre ise 2014’te 8 kişi biber gazı nedeniyle hayatını kaybetti.