Devrimci öğretmen Metin Lokumcu’nun polis müdahalesi sonrasında hayatını kaybetmesine ilişkin davanın 'güvenlik' gerekçesiyle nakledilmesi istendi. Avukat Eyüboğlu, "Bu ‘naklin’ davayı Hopa'nın da tüm toplumun da gözünün önünden kaçırarak unutturmak için yapıldığını biliyoruz" dedi.

Metin Lokumcu davasında mahkemeden nakil talebi

DİLAN ESEN

Devrimci öğretmen Metin Lokumcu’nun polis müdahalesi sonrasında hayatını kaybetmesine ilişkin 24 Aralık’ta Artvin Hopa Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın nakledilmesi istendi.

Davayı görmesi gereken asliye ceza mahkemesi hâkiminin, Hopa Savcılığı’na yazı yazarak ‘güvenlik’ gerekçesiyle davanın başka bir mahkemeye naklini istediği ortaya çıktı.

Mahkemenin nakil talebinde bulunduğunu açıklayan Avukat O. Meriç Eyüboğlu, BirGün’e konuştu. Eyüboğlu, ‘’UYAP'a düsen yazıdan Hopa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin, Hopa Savcılığı’ndan Metin Lokumcu davasının ‘güvenlik’ gerekçesiyle başka bir şehre nakledilmesi için yazı yazdığını gördüm. Savcılık kanalıyla da bakanlığa başvurulmuş. Yazışmalar ekimin son günlerinde yapılmış ama sisteme bugün yüklenmiş’’ dedi. ‘

’Davaları kaçırmak bu siyasi iktidara özgü değil, bir tür devlet geleneği’’ diyen Eyüboğlu, şunları dile getirdi: ‘’Akla ilk yakın tarihteki örnekler; Ali İsmail Korkmaz, Abdullah Cömert geliyor belki ama Metin Göktepe için Afyon’a, Gazi davası için Trabzon'a çok gittik geldik... Şehre girerken çıkarken otobüs taşlanır vb. durumlar da cabası. Davaların nakil gerekçesi olarak hep karşımıza çıkarılan ‘kamu güvenliğinin tehlikeye düşeceği’ bahanesi Metin Hoca'nın dosyasında da ileri sürülmüş. Oysa bu hususta ne mahkeme, ne savcılık, ne de bakanlık hiçbir veriye sahip değiller. Bu varsayımı haklı kılacak hiçbir emare yok. Üstelik yargılanacak polislerin büyük bolumu devlet memuru olduğu için hali hazırda görev yaptıkları şehirlerde ifade verecek. Yani Hopa'ya gelmeyecek. Gelseler de gelmeseler de, bizden Hopa Adliyesi önünde kastettikleri ‘güvenlik önlemi’ her neyse, onu alamayacaklarına inanmamızı mı bekliyorlar?’’

Daha önce de kaçırılan dava örneklerini bildiklerini söyleyen Eyüboğlu, ‘’Fizan'da olsa gideriz/gideceğiz elbette ama bu ‘naklin’ davayı Hopa'nın da tüm toplumun da gözünün önünden kaçırarak unutturmak için yapıldığını, keza bu durumun benzeri tüm davalarda izlenen ‘cezasızlık’ politikasının bir yansıması olduğunu biliyoruz. Sonucun her zamankinden farklı olması için hepimize görev düşüyor, bu davayı sahipsiz bırakmayalım’’ diye konuştu.