Metruk binalar tehlike saçıyor

HABER MERKEZİ

Metruk binalar, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle tehlike saçmaya devam ediyor. Niğde’de yaşlı bir adam, çatısı çöken metruk evin enkazında ölü bulundu. İstanbul’da ise çatısı çöken metruk binadan kopan parçalar az daha bir işçinin ölümüne neden oluyordu.

Niğde’nin Bor ilçesinde 82 yaşındaki Hacı Emin Dokuz’dan 5 Nisan sabahından beri haber alamayan yakınları durumu yetkililere bildirdi. AFAD ekipleri, Dokuz’un cansız bedenini, önceki gün mahallede bulunan metruk evin çöken çatısının altında buldu.

İstanbul Beşiktaş’a bağlı Ortaköy’de ise önceki gece yaklaşık 30 yıldır metruk halde bulunan binanın çatısı, binanın içine çöktü. Bu sırada, daha önceden çöktüğü öğrenilen ikinci kattan geriye kalan duvar parçaları da yan tarafta otoparktaki otomobilin üzerine düştü. Otomobilin içinde bulunan otopark görevlisi, son anda dışarı çıkarak parçaların altında kalmaktan kurtuldu.

İçişleri Bakanlığı, geçen kasım ayında valiliklere gönderdiği genelgede, ülke genelinde tespiti yapılan 106 bin 792 metruk binanın yüzde 82’sine işlem yapıldığını savunmuştu. Bu binaların 70 bin 546’sının (yüzde 66) yıkıldığı, 16 bin 608’inin (yüzde 16) rehabilite edildiği, geri kalan 19 bin 638 bina (yüzde 18) için de yıkılma/iyileştirme çalışmalarının sürdüğü açıklanmıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun metruk binalara ilişkin “Arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı arkamızdan gelsin. Gece yarısı dozer gelsin yıksın. Kim yıktı, biz nereden bilelim ya” şeklindeki sözleri tartışma yaratmıştı.