Seçimin ikinci tura kalması sonrası Türkiye’nin CDS’si 652’ye kadar yükseldi. Fon yöneticileri “Erdoğan kazanması halinde ekonomideki dengesizlik sürer” diyor.

‘Mevcut politikalar sürerse ülkeye yatırım yapılamaz’
Fotoğraf: AA

EKONOMİ SERVİSİ

Seçiminin ikinci tura kalmasının ardından Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) 652'ye kadar yükseldi, Borsa İstanbul'da kayıplar derinleşti.

Uluslararası fon yöneticileri, Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanması durumunda Türkiye'yi yatırım yapılmaz hale getiren politikaların devam edeceğini belirtti.

Pazar günü yapılan Erdoğan'ın yarışı önde tamamlaması ve seçimin ikinci tura kalmasının ardından piyasalarda başlayan hareketlilik dün de devam etti. Borsa İstanbul'da özellikle yabancıların seçim öncesi büyük ilgi gösterdiği bankacılık ve holding hisselerinde sert düşüşler devam etti. Bankacılık endeksinde yüzde 9'a varan kayıplar yaşandı. Merkez Bankası'nın müdahalelerine rağmen döviz kurundaki artış eğilimi devam etti. Dolar yüzde 0,24 oranında artış ile 19,71 TL avro ise yüzde 0,54 artışla 21,47 TL'den işlem gördü.

CDS 652'YE YÜKSELDİ

Seçim öncesi 500 baz puanın altına düşen Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) son iki gündeki sert artışlarla 652'ye kadar yükseldi. Uluslararası sigortacılık şirketi Canopius Group politika stratejisti Crispin Hodges, CDS’lerdeki artışı değerlendirirken “Son üç yıldır Türkiye’de kredi riskini veya ödeme riskini garanti etmeyi reddediyorum” dedi. Hodges, “Erdoğan’ın gücü elinde tutması, bizim için statükonun devam edeceği anlamına gelir. Ekonominin durumu, enflasyon, zayıf para birimi ve onun politika stratejisi nedeniyle Türk varlıklarının ticaretini geriletmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Uluslararası fon yöneticileri de, seçimlerin ardından Türkiye ekonomisine ilişkin olumsuz öngörüler dile getirmeye başladı. Reuters’e konuşan Londra merkezli danışmanlık şirketi TS Lombard’ın gelişen piyasalar Genel Müdürü Jon Harrison, “Piyasalar, muhtemelen önceki yönetime geri döneceğimiz ve Türkiye’yi Batılı fon yöneticileri açısından neredeyse yatırım yapılmaz hale getiren politikaların devam edeceği gerçeklerine tepki veriyor” dedi. New York merkezli varlık yönetimi şirketi Candriam’ın fon yöneticisi Richard Briggs’a göre ise Erdoğan’ın kazanması; ekonomik dengesizliğin, alışılmışın dışında para politikasının ve lirayı desteklemek için girişilen maliyetli çabaların devamı anlamına geliyor. Briggs, “Türkiye büyük cari hesap açıkları vermeye devam ederse, güvenilir bir politika çerçevesi olmadan para birimi ve ekonomi üzerindeki baskı şiddetli olabilir” dedi.

FITCH: BELİRSİZLİK UZUYOR

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de Türkiye’de oluşan siyasi ve ekonomik belirsizliğin en azından ay sonuna kadar süreceğine dikkat çekti. Fitch tarafından dün yayımlanan notta, seçimlerden sonra kurulacak hükümetin ertelenmiş döviz talebi, lira üzerinde baskı, geniş bir bütçe açığı, uluslararası rezervlerde düşüş ve yüksek enflasyon gibi sorunlarla karşı karşıya kalacağını belirtildi. Bu arada Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ise Türkiye için ekonomik büyüme tahminini kredi koşullarında öngördüğü daralma nedeniyle yüzde 3'ten yüzde 2,5'e indirdi.