Biden, Varşova’da “Ukrayna, Rusya için asla bir zafer olmayacak” derken Moskova’da birlik pozu veren Putin ile Vang çok kutuplu dünya vurgusu yaptı. Vang Yi, Moskova ile ilişkilerde Batı’ya boyun eğmeyeceklerini kaydetti.

Meydan okudular
Biden, Varşova’da devlet başkanlığı sarayının önünde Polonyalılara seslendi. (Fotoğraf: AA)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna’daki savaşın yarın birinci yıldönümü. Rus birliklerinin 24 Şubat’taki saldırısıyla başlayan savaşın yıldönümü öncesi Rusya ve Batı arasındaki meydan okumalar sürüyor. Önce Kiev’e ardından da Polonya’nın başkenti Varşova’ya giden ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’da zafer elde edemeyeceğini söyledi.

Varşova’da devlet başkanlığı sarayının önünde Polonyalılara seslenen Biden, "Putin kendini, cesareti ateş ve çelikten oluşmuş bir adam tarafından yönetilen bir ulusla savaşta buldu. Putin, 1 yıl önce mümkün olduğunu düşünmediği şeylerle karşı karşıya" ifadelerini kullandı.

BOYUN EĞMİYORUZ

Biden’ın Varşova’daki konuşmasının olduğu saatlerde Moskova’nın ziyaretçisi ise Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi Vang Yi’ydi. Çinli üst düzey yetkili Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ardından da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Putin, "Rusya-Çin ilişkileri planladığımız gibi gelişiyor. Uluslararası arenadaki Rusya-Çin işbirliği, uluslararası durumun istikrara kavuşması açısından çok büyük öneme sahip" dedi. Günümüzde uluslararası ilişkilerin zor bir süreçten geçtiğini belirten Putin, "İki kutuplu dünyanın çöküşünden sonra daha iyi hale gelmedi, aksine daha da keskin hale geldi" diye konuştu.

Vang ise Rusya-Çin ilişkilerinin uluslararası toplumun baskısına boyun eğmediğini ve çok istikrarlı bir şekilde gelişmeye devam ettiğini belirtti. Vang, "Rusya-Çin ilişkilerinin üçüncü ülkelere karşı değil ve üçüncü tarafların baskısına boyun eğmiyor. Zira ekonomi, siyaset ve kültür açısından çok güçlü bir temele sahibiz. Çok zengin bir deneyime sahibiz. Bu da tam olarak uluslararası ilişkilerde çok kutupluluğu ve demokratikleşmeyi birlikte desteklememizin bir sonucu. Bu, zamanın ve tarihin trendlerine tamamen cevap veriyor ve birçok ülkenin çıkarınadır" ifadelerini kullandı.

Putin, Rusya’da bugün kutlanacak Vatan Savunucuları Günü’nün öncesine başkent Moskova’daki Lujniki Stadyumu’nda düzenlenen mitingde konuşan Putin, Ukrayna’da sürdürdüğü” özel askeri operasyon”a ilişkin Rusya’nın tarihi topraklarında savaş verdiğini ileri sürdü.

NEDEN SİLAH VEREMEYELİM?

Çin savaşta ortada bir tutum alırken Batı ittifakı Pekin’in Moskova’ya destek sunmamasını istiyor. Çin yönetimi ise ABD liderliğindeki ittifakın Ukrayna’ya silah vermesini eleştiriyor. Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Vang’ın kendisine Batılılar olarak neden Ukrayna’ya silah tedarik ettiklerini sorduğunu söyledi. Borrell, “Vang Yi bana ‘sizler Ukrayna’yı silahlandırırken Çin’in Rusya’ya askeri teçhizat tedarik etmesi konusu sizi neden rahatsız ediyor’ diye sordu” ifadelerini kullandı.

***

Savaşın dünya ekonomisine 1,6 trilyon dolar maliyeti oldu

Ukrayna-Rusya savaşının dünya ekonomisine maliyeti açıklandı. Almanya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW) tarafından yapılan araştırmada, 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının dünya ekonomisine zararının 1,6 trilyon dolar olduğu ifade edildi. Araştırmayı yapan ekipten Michael Groemling, 2023 tahminlerinde 1 trilyon dolar küresel katma değer kaybı öngördüğünü ifade ederek, “Ne yazık ki bu yıl henüz tehlike geçmedi” ifadelerini kullandı.