Meydan projesi kent hafızasını yok edecek

Gökay BAŞCAN

Sinop’ta yapılması planlanan Meydan Projesi’ne karşı tepkiler sürüyor. Çalışmaları resmen başlatmak üzere bölgeyi ziyaret eden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’la görüşen Sinop Emek Barış ve Demokrasi Platformu üyeleri itirazlarını bir kez daha dile getirdi.

Platformun dönem sözcüsü Kadir Demir ve üye Mimar Sertaç Ercan, Bakan Kurum ile yaptığı görüşmede, meydan projesinin bölge halkına danışılmadan yapıldığına ve kent hafızasının yok olacağına dikkat çekti.


Projenin içeriği ile itirazların yer aldığı dosyayı Bakan Kurum’a teslim eden platform üyeleri şu hususlara dikkat çekti:

•“Diş hastanesinin yerine yasal ve hukuksal prosedüre uymadan yapılan binalar fiziki, teknik, mimari ve estetik açıdan da usulsüz olarak yapılmış olmakla birlikte esasen yapılış amacına ve ihtiyaca yanıt verecek durumdan tamamen uzaktır. Bu sebeplerden dolayı yıkılmalıdır.

•Hükümet Binası, başlangıçta meydan projesinin kapsamı içinde ve bir parçası iken sonradan sebebi açıklanmayan ve bilinmeyen bir nedenle projeden çıkarıldığı görülmüştür. Hükümet Binası’nın kaldırılması/yıkılması projenin başlangıcında olduğu gibi birinci etaba alınmalı ve Özakman İşhanı ile birlikte yıkılmalıdır. Yıkılacak olan Hükümet binası yeri de kent meydanı olarak projelendirilmeli ve yeşil alan olarak kent halkının hizmetine sunulmalıdır. Valilik, tarihi bir bina olan Adliye Binasına taşınmalıdır. Jandarma misafirhanesi ise, kentin seçilmiş yerel tahsis edilmelidir, Böylece halkın hizmete kolay ve doğrudan ulaşa bilirliği sağlanmalıdır.

•Belediye otoparkı yeri, otopark olarak hizmet vermeye devam etmeli, kullanımı halka açık hale getirilip belediye başkanlığının denetiminde olmalıdır.

•Uğur Mumcu Meydanı kentimizin sosyokültürel dokusunun sembolü konumundadır. Şehrin adeta hafızasıdır. Şehrin tüm renklerinin iz düşümüdür. Bu özellikleri ile kentin bir bütün olarak vazgeçilmezidir. Tüm bu özelliklerinin toplamında Uğur Mumcu Meydanı bu günkü hali ile kalmalıdır. Meydanın uygun bir yerine Uğur Mumcu’nun anıt heykeli de yapılmalıdır.”