Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına rağmen Galatasaray Meydanı’ndaki eylemleri her hafta engellenen Cumartesi Anneleri bugün de meydanda olacak. Eylem öncesi sanatçılar “Meydanı açın” çağrısında bulundu.

Meydanı açın!
Cumartesi Anneleri her hafta gözaltına alınıyor

Kayhan AYHAN

Gözaltında kaybedilen ve faili meçhul cinayetlerde öldürülenlerin yakınlarının akıbetini sormak için ilk kez 27 Mayıs 1995’te Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi 28 yıldır devam ediyor. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef göstermesiyle engellenen Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 700’üncü haftasında polis müdahale etti. 25 Ağustos 2018’den bu yana Cumartesi Annelerine kapatılan Galatasaray Meydanı, Anayasa Mahkemesi (AYM) “ihlal” kararına rağmen abluka altında tutuluyor.

Cumartesi Anneleri’nin mücadele tarihine damga vuran 700’üncü eyleminde anneler ve insan hakları savunucuları işkenceyle gözaltına alındı, 47 kişi hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na dava açıldı. 700’üncü hafta eylemine yapılan müdahale sonrası kayıp yakınlarının verdiği adalet mücadelesinin “hafızası” olarak sembol değeri olan Galatasaray Meydanı, polis bariyerleriyle çevrilerek abluka altına alındı.

AYM’DEN ‘İHLAL’ KARARI

Cumartesi Anneleri 700’üncü hafta eylemine dönük polis müdahalesi ve ablukaya karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yapılan başvuruyu karara bağlayan AYM, 24 yıldır devam eden eylemin kamu düzenini zedelemeyeceğini belirterek, hak ihlali kararı verdi. AYM’nin ihlal kararı sonrası 8 Nisan’da Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirmek isteyen Cumartesi Anneleri, bir kez daha engellenerek, gözaltına alındı. Galatasaray Meydanı’ndan ve kayıplarını aramaktan vazgeçmeyen Cumartesi Anneleri, her hafta gittikleri Galatasaray Meydanı’nda polis tarafından gözaltına alınıyor.

SANATÇILARDAN ÇAĞRI

Cumartesi Anneleri bugün de Galatasaray Meydanı'na giderek kayıplarının akıbetini soracak. Her hafta gözaltına alınan annelere meydanın açılması için sanatçılar destek çağrısında bulundu. BirGün'e konuşan sanatçıların destek çağrıları şöyle;

Nur Sürer: Cumartesi Anneleri oturumuna kayıp yakını olmadığım halde 95’den bu yana giderim. Zaman içinde bir duygu birlikteliği başladı aramızda. Oradaki anne ve babaları ailemiz belledik, acıları benim de acım oldu. Çoğu anne babayı yitirdik. 700. haftadan beri zulüm görüyoruz AYM’nin verdiği karara uyulmasını istiyoruz ‘Süleyman Soylu’ icadı bu yasak bitmeli. Annelerimiz yıllardır eylem yaptıkları meydanda olmalı. Meydanı annelere açın.

Ahmet Telli: Unutturulmak istenen her şey hatıralardadır ve asla kaybedilenlerin unutulması mümkün değildir. Unutmamak insana dair bir erdemdir. Cumartesi Anneleri bu erdemi bugün temsil eden insanlardır. Onların bu direniş alanını kapatmak insanların hatırasını kapatmak demektir. Hatırasına sahip çıkan herkes büyük insanlığın bir parçasıdır.

Kutsal Evcimen: Bu ülkenin cefakar, onurlu, yürekli Cumartesi Anneleri'ne selam olsun.. Bu haklı davalarında yanlarındayım. Annelere bir an önce meydanı açın.

Pınar Aydınlar: Faillerin meçhul olmadığı, anaların yıllarca yol beklemekten gözlerinin kan tuttuğu gerçekleri unutturmamak ve soracağımız hesap adına “meydanı açın”!

Ferhat Tunç: Cumartesi anneleri, bugün 90’lı yılları aratmayan baskıcı bir zihniyetle karşı karşıya. Kaybedenler aslında iktidarların kendisi olmuştur. Bu suçluluk telaşı içinde saldırıyorlar ve anneleri gözaltına alarak yıldırmaya çalışıyorlar. Cumartesi annelerinin hikâyesi bu ülkede adalet ve kadın mücadelesinde hepimizin örnek aldığı, öğretici bir hikayedir. Vazgeçmemek ve her şart altında kayıplarını aramak, suçların peşine düşmek temel bir insan hakkıdır. Bu hakkın savunucusu anneleri selamlıyorum ve yekililere çağrıda bulunuyorum. Meydanı açın ve Cumartesi annelerine yönelik baskıcı uygulamalara son verin.

Erdal Güney: Cumartesi Anneleri'nin direnişini selamlıyorum. Annelerin haklı mücadelesi gözaltılara rağmen devam ediyor. Üzerinden yıllar geçse de evlatlarını arayan annelerin mücadelesinin yanındayız. Galatasaray Meydanı'ndaki bu yasak kabul edilemez. Meydanı annelere açın.