Meyve bahçesi deyip meyve ağaçlarını yok ettiler

Nisa KÜÇÜK

Millet Bahçeleri mevzuata aykırı uygulamalarla inşa edilmeye devam ediyor. Yalova Platformu, dava süreci devam ederken inşasına başlanan 31 milyon TL maliyetli Yalova Millet Bahçesi’nin tarım topraklarını yok ettiğini bildirdi.

Yalova Platformu, "Türkiye'nin ilk meyve temalı millet bahçesi" olarak tanıtılan bahçenin yapımı sırasında birçok meyve ağacının orijinallerinin korunduğu gen bahçesinin yok olduğuna dikkat çekti.


Platformdan Hakim Menteş süreci şöyle anlattı:

“Yalova Belediyesi Meclisi’nce 2 Temmuz 2021’de belirtilen arazinin tarım dışı amaçla kullanılabilmesi için imar planı yapılması gerektiği kararı alınmasına rağmen arazide Millet Bahçesi yapılabilmesi için gerekli imar planları mevcut değil. Yalova İl Toprak Koruma Kurulu’nun 8 Haziran 2021 tarihli kararında da arazinin sulu mutlak tarım arazisi olduğu ve arazi için tarım dışı kullanım izninin bakanlık tarafından verilebileceği belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından söz konusu taşınmaz için verilmiş tarım dışı amaçla kullanım izni bulunmuyor. Üstelik Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, arazinin başka amaçla kullanılmasının Ar-Ge çalışmalarını olumsuz etkileyeceğini bildirerek Millet Bahçesi olarak kullanılmasını uygun görmüyor. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyetinin de arazinin tarım dışı kullanılmasında kamu yararı olmadığını bildirmesine rağmen Millet Bahçesi inşaatı devam ediyor. Mustafa Kemal Atatürk, ülkede tarımın geliştirilmesi, Türk çiftçisine modern tarım tekniklerinin öğretilmesi amacıyla Türkiye’nin çeşitli yerlerinde araziler satın alarak çiftlikler oluşturmuştu. Bunlardan biri de 1929 yılında Yalova’da Millet Çiftliği ve Baltacı çiftliği olmak üzere kurulan iki adet çiftliktir. Bu çiftlikler 1937 yılında bedelsiz olarak hazineye bağışlandı. 1961 yılında Tarımsal AR-GE faaliyetlerinde bulunmak üzere Millet Çiftliği arazisi üzerinde bugünkü adıyla Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü kurularak faaliyete geçmiştir. ”

DURDURULMASINI İSTİYORUZ

“Bu arazide genetik kaynaklarında 3 bin 700’ün üzerinde çeşit veya tip muhafaza ediliyordu. 120 civarında yeni çeşit geliştirerek Türk tarımına kazandırmıştı. Kivi ve kültür mantarı, organik tarım, bodur meyve yetiştiriciliği gibi pek çok konuda öncülük yapmıştı. Yaklaşık 1200 dekar alanda faaliyetlerini sürdüren Araştırma Enstitüsü’nün, 113 dekar arazisi üzerinde Millet Bahçesi kurulması için girişimler başlatıldı ve 20 Mayıs 2020 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazısı ile TOKİ tarafından Millet Bahçesi yapılmak üzere tahsisi yapıldı. Mahkeme henüz sonuçlanmadan, plan yapılmadan, Toprak Koruma Kurulu Kararı Bakanlık tarafından onaylanmadan, Zeytinlik vasfı değiştirilerek, üzerinde halen meyve genetik kaynakları ve Türkiye’nin ilk kivi parseli varken Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün olumsuz görüşüne rağmen, hukuka aykırı olarak Millet Bahçesi yapımına başlanmış ve devam etmektedir. İnşaatın durdurulmasını istiyoruz.”