İşçilerin, emekçilerin, sendikaların tepkisine rağmen Fransa Senatosu ‘mezarda emekliliğe’ onay verdi. Emeklilik yaşını kademeli olarak yükselten tasarıya karşı grev üstüne grev yapan emekçiler yeniden hayatı durduracak.

Mezarınızı işçiler elleriyle kazacak
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da Senato, ülke çapında kitlesel grevlere neden olan emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören düzenlemeyi kabul etti. "Emeklilik reformu" adı verilen düzenlemenin en tartışmalı 7’nci maddesi 115’e karşı 201 oyla kabul edildi. Senato’nun bu hafta içinde tasarının diğer maddelerini de oylayarak kabul etmesi bekleniyor. Tasarı gelecek hafta Senato ve Ulusal Meclis arasındaki uzlaşı komisyonunda görüşülecek.

Milyonlarca kişiyi sokağa döken düzenleme sol partilerin karşı çıkmasına rağmen tartışmalar eşliğinde geçerken Başbakan Elisabeth Borne, yaptığı açıklamada, “Tartışmalara rağmen oylamanın böyle sonuçlanması beni memnun etti” ifadesini kullandı.


İşçiler geçit vermeyecek

Sendikaların ‘mezarda emeklilik’ reformu olarak adlandırdığı tartışmalı maddenin kabul edilmesi tepkiye yol açtı. Sendikalar, 11 Mart Cumartesi günü için bütün sektörleri kapsayan genel grev ve protesto kararı aldı. Dün de ülke genelinde iş bırakma eylemleri vardı.

Reforma karşı 7 Mart’ta gidilen greve sendikalara göre 3,5 milyon kişi katılmıştı. Grevler nedeniyle başkent Paris başta olmak üzere ülke genelinde hayat durmuştu. Geri adım atılmazsa protesto ve grevlerin devam edeceğini duyuran sendikalar, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a da görüşme çağrısında bulundu.

Maden ve Enerji Sendikası Başkanı Sebastien Menesplier, hükümeti emeklilik reformundan vazgeçmeye zorlamak amacıyla ülkenin bazı bölgelerinde kaydedilen elektrik kesintilerini sürdüreceklerini ve artıracaklarını söyledi.

Menesplier, "Kara hafta uyarısında bulunmuştuk ve şimdi henüz hafta bitmedi. Hedefli kapatmalar ve elektrik üretiminin azaltılması söz konusu olacak" ifadelerini kullandı.

***

Tartışmalı emeklilik reformu

Başbakan Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı. Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti. Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak’tan bu yana birçok kez grev ve protesto düzenlendi.