ODTÜ’de mezuniyet töreninin rektörlük tarafından iptal edilmesine tepki yağdı. Üniversitenin beş bölümü ve Mezunlar Derneği yaptıkları açıklamada törenin öğrencilerin talepleri doğrultusunda yapılmasını istedi.

Mezuniyet yasağına büyük tepki

Haber Merkezi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü’nün Devrim Stadyumu'nda yapılacak mezuniyet törenini iptal etmesine tepkiler büyüyor. Törenin iptali sonrası üniversitenin bölüm kurullarının yanı sıra ODTÜ Mezunları Derneği'nden de iptal kararının geri alınması için açıklamalar yapıldı. Matematik, iktisat, işletme, elektrik-elektronik mühendisliği ile siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümleri törenin öğrencilerin isteği doğrultusunda yapılması gerektiğini ifade etti.

Elektrik-elektronik mühendisliği bölümünün açıklamasında şunlara yer verildi: "Bir üniversitenin en önemli yapıtaşı öğrencileridir; öğretim üyeleri ve yöneticilerin görevi ise onları evrensel bilgi ve değerlere sahip olarak yetiştirmektir. Üniversitemizden mezun olan gençlerimiz yarınlarımızı oluşturacaktır. Bu yarınlar, bugün onlara verdiğimiz kıymetle şekillenecek olan aidiyet, bağlılık, sorumluluk ve vefa duyguları ile belirlenecektir.

ODTÜ’yü tercih eden gençlerin ve ailelerinin hayallerinden biri, ODTÜ Stadyumunda yapılacak mezuniyet törenini yaşamaktır. Öğrencilerimizin hak ettikleri başarılarını, bu başarıda büyük payı olan aileleri ile birlikte kutlamalarının en önemli kısmı kurumsal bir diploma törenidir. Bu kurumsal tören onların elinden alınırsa oluşacak hayal kırıklığının telafisi olmayacaktır. Üniversitemiz stadyumunda, tüm üniversite paydaşlarının birlikte kutlayacağı bir mezuniyet töreninin geleneksel hali ile yapılması için gereğini Üniversite Yönetiminden talep ediyoruz."

ODTÜ Mezunları Derneği’nden yapılan açıklamada ise şunlar denildi: "Ülkemizde pek çok üniversitede 2021-2022 eğitim öğretim yılı diploma törenleri bölüm başkanları, dekanlar ve rektörler tarafından müdahaleye uğratılmıştır. Mezun arkadaşlarımıza ait olan bu törenlerde konuşmalar engellenmiş, törenlerin formatının ya da öğrenci konuşmalarının değiştirilmesi dikte edilmiştir.

Müdahale altında diploma töreni gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’ne ODTÜ de eklenmeye çalışılmaktadır. ODTÜ Rektörlüğü, ODTÜ Diploma Törenleri’ni 'kendine has enerjisi ve doğası ile uzun yıllar boyunca hepimizin heyecanla beklediği, öğrencilerimizin eğitim hayatları boyunca yıllar süren yoğun emeklerinin karşılığını aldığı, ailelerinin ve ODTÜ’lülerin, öğrencilerimizin bu başarıları ile gururlandığı geleneksel ve çok kıymetli ortamlar” olarak tanımlamasına karşın, yıllardır süregelen ve ODTÜ’lülerin olduğu kadar ülkemiz için de kültürel bir gelenek haline gelen Devrim Stadyumu’ndaki diploma törenlerini yasaklamıştır. ODTÜ Mezunları Konseyi olarak bizler, ODTÜ Rektörlüğü’nü Devrim Stadyumu’nda gerçekleştirilmesi beklenen diploma törenlerinin yasaklanarak bölümlerde gerçekleştirilmesi yönünde almış olduğu haksız kararın gerekçelerini ortadan kaldıracak şekilde hareket etmeye, ODTÜ Diploma Töreni dahil üniversitedeki baskıcı tüm yasakları ortadan kaldırmaya davet ediyoruz. ODTÜ mezunu olarak yeni bir hayata adım atacak olan genç arkadaşlarımızı ODTÜ geleneklerine uygun olarak Devrim Stadyumu’nda karşılamak istiyoruz. Bu hakkın ellerinden alınmasını kabul etmiyoruz.

ODTÜ kültürü zayıflatılamaz, devrim hakkı yasaklanamaz."