"MHP bölünüyor, yeni parti yolda"

MHP kurultayının iptal edilmesinin ardından ne olacağı merak konusu. Birçok köşe yazarı da MHP'li muhaliflerin nasıl bir yol haritası izleyeceği, Meral Akşener'in yeni bir parti kurup kurmayacağı gibi sorulara yanıt arayan yazılar yazdı. İşte o yazılar:

Akşener “mecburen” parti kuracak / Can Ataklı / Korkusuz

Pazar akşamı Meral Akşener’le bir tesadüf sonucu kısa süreli sohbet yapma olanağı buldum. O kısa sohbette Akşener önemli şeyler anlattı.

Ancak hemen yazmadım. Çünkü salı günü yani dün MHP Genel Merkezi’nin, muhaliflerin topladığı kongrenin iptali için açtığı davanın karar duruşması vardı.

Akşener’in anlattıkları bu mahkeme kararına göre yeniden değerlendirilecek nitelikte olduğu için bugüne bekletmenin doğru olacağını düşündüm.

Dün mahkeme tam da Meral Akşener’in tahmin ettiği gibi sonuçlandı. 10 dakika süren duruşmadan sonra mahkeme MHP Genel Merkezi’nin lehine kongreyi iptal etti.

Bu durumda başta Meral Akşener olmak üzere muhalif isimlerin MHP’deki varlık nedenleri de bir anlamda ortadan kalktı. Partiyle de ilişkileri kalmayan bu isimlerin yapılacak ilk MHP kongresine dinleyici olarak girme şansları bile yok.

Gözlediğim kadarıyla bundan tam bir yıl önce ortaya atılan “yeni bir parti” veya “yeni bir oluşum” fikri nihayet hayata geçirilecek kıvama da ulaşmış oldu.

Peki, yeni duruma göre Meral Akşener bir parti kuracak mı?

Kendisiyle yaptığım sohbeti aktarayım, birlikte bir sonuca varalım.

Akşener sohbetimizde şunları anlattı;

“Son bir ay içinde çok yoğun görüşmeler yaptım. Ramazan ayı ile birlikte hemen her gece düzenlenen iftarlara da katılarak MHP’den ya da dışarıdan siyasetçilerle, siyasi hareketler içinde olanlarla uzun sohbetlerim oldu. Tahmin ediyorum bu bir ay içinde 1200-1300 kişiyle direkt konuşmam oldu. Ben daha çok dinleyici oldum, notlar aldım. Bu görüşmelerde konuşanların yüzde 90’ından fazlası artık yeni bir oluşumun şart olduğu konusunda birleştiler.”

Bu sözlerden benim anladığım şu; Meral Akşener bundan sonra “mecburen” de olsa yeni bir oluşumun başına geçmek durumundadır.

Akşener’in sözlerinden bu anlamı çıkardıktan sonra “Yeni bir oluşum MHP’nin alternatif veya devamı niteliğinde mi olur?” diye sordum.

“Eğer” dedi Meral Akşener “Yeni bir oluşum gerekli hale gelirse bunun merkezde, hayli geniş tabanlı, içine AKP’de gidişattan mutlu ve umutlu olmayanları da kapsayan, kendi dünya görüşlerini ve ideolojilerini koruyan ama ülke menfaati için merkezde buluşmanın gerekliliğine inanan herkes burada olmalı” diye devam etti.

Ah Başbakan Ah / Rahmi Turan / Sözcü

MHP artık tabela partisi!

"Adaletin ruhuna El Fatiha!" Bu söz MHP Genel Başkan adaylarından Meral Akşener'in isyanını yansıtıyor. Meral Hanım neden feveran ediyor? Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, MHP'nin "Olağanüstü Kongre davasını" bir yıl salladıktan sonra dün "Genel Kurul'un iptaline" karar vermesini eleştiriyor. Meral Akşener "Kongre iptal oldu. Tam 10 dakikada dava bitti. 10 dakikada verilecek bir karar için bir yıl beklendi. 700 delegenin iradesi yok sayıldı. Adaletin ruhuna El Fatiha!" diye tepkisini dile getirdi. Peki, şimdi ne olacak? Devlet Bahçeli yönetimi, ihraç, görevden alma ve tehditlerle partiyi kontrol altına almış durumda. Muhaliflere nefes alacak yer bile bırakmadı. Gerçek olan şu ki, MHP artık "Tabela partisi" haline gelmiş durumda. Koca parti, ilk seçimde baraj altında kalıp yok olacak hale geldi. Bu mahkeme kararı ile MHP'li muhaliflerin yeni bir parti kurmalarından başka çareleri kalmıyor. MHP ilk seçimden sonra kepengi kapatacağına göre, hiç değilse gerçek MHP'lilerin düşünceleri, ilkeleri ve ülkücü fikirleri yeni parti ile hayat bulur.

Sivil itaatsizlik” mi dediniz? Mehmet Y.Yılmaz / Hürriyet

Küçük Olsun, Benim Olsun Partisi

MHP’li muhaliflerin, yeterli delege imzası toplayarak gerçekleştirdikleri "tüzük değişikliği kurultayı" ilgili mahkeme karan sanının kimse için sürpriz olmadı. İşin ilginç yönü, mahkemenin bir yıl oyalandıktan sonra bu karan vermesinden bir gün önce, MHP'nin bir günde 41 ilde kongre yaparak, il delegelerini değiştirmiş olması. Böylece yeni bir olağanüstü kongre için imza toplanması artık mümkün olmayacak, çünkü muhalif delegeler partiden temizlenmiş oluyor. Devlet Bahçeli, böylece Siyasi Partiler Kanunu'nun kendisine sağladığı olanaklar ve mahkemenin inayetiyle koltuğunu sağlama almış bulunuyor. Bunun elbette siyasi sonuçlan olacaktır. Birincisi MHP'li muhaliflere artık parti içinde kalarak siyaset yapma yolu kapanmış oluyor, bu yeni bir partinin kurulmasına neden olabilir. İkincisi, MHP kendi tabanının bir bölümüyle de vedalaşmayı göze almış görünüyor, bunun sonuçlarını da ilk seçimde göreceğiz. Şimdiden şunu söyleyebilirim: Devlet Bahçeli'nin küçük ama kendisine ait bir partisi olacak.

2019 Seçim Hesapları / Abdülkadir Selvi / Hürriyet

2019 seçim hesapları MHP’li muhaliflerin büyük bir umutla beklediği olağanüstü kurultayla ilgili karar çıktı. Mahkeme, muhaliflerin talebini reddetti. Meral Akşener tepkisini. "Adaletin ruhuna el Fatiha" tweet'ini atarak gösterdi. Peki MHP'li muhalifler bundan sonra ne yapacak? Meral Akşener de Kılıçdaroğlu gibi yollara mı düşecek, yoksa yeni bir parti mi kuracak?

AKŞENER CEPHESİ

Mahkemenin ret kararıyla birlikte muhaliflerin umudu bitti. 20 Haziran kararıyla birlikte yeni parti ihtimali iyice güçlendi. Referandum sonuçlan da gösterdi ki. MHP tabanında Meral Akşener'in ciddi bir karşılığı var. Bahçeli ye rağmen MHP'nin ancak yüzde 38'i evet verdi. MHP'nin üçte ikisi hayır oyu kullandı. Artık yeni partinin kurulup kurulmaması değil, ne zaman kurulacağı tartışılıyor. Akşener de. "Zamanı gelmiş bir düşünceyi önlemeye ne yargının ne de kimsenin gücü yeter" diyerek yeni partinin sinyalini verdi. Kısa bir süre önce de "Fikirlerine çok önem verdiğim yaklaşık 2 bin kişi ile yaptığım istişarelerden çıkan sonuç yeni bir parti kurulmasıdır" demişti. Artık ok yaydan çıktı. Akşener cephesinde iki görüş var. Biri, partinin hemen kurulması yönünde. İkincisi ise, partinin 2018 yılı içinde konulması, 2019 seçimlerine taze bir umut olarak girilmesi şeklinde. Bu arayışların odak noktasında ise Meral Akşener yer alıyor Meral Hanım vereceği kararla siyasi kaderini tayin edecek. Akşener ikinci teze yakın duruyor.

Yeni parti... / Muharrem Sarıkaya / Habertürk

MHP'de olağanüstü kurultay sürecine ilişkin yargı yollarının tamamı dün itibarıyla tükendi. Daha önce tüzüğün üçte iki çoğunlukla karar alınması gerektiğine ilişkin hüküm yerine getirilmediği için iptal edilmişti. MHP MYK üyesi eski milletvekili Cemal Enginyurt'un açtığı davanın dünkü duruşmasıyla da bir başka aşaması noktalandı ve "olağanüstü kurultayda alınan tüm kararların yokluğuna" karar verildi. Böylece MHP'den ihraç da edilmiş olan muhalifler için tüm süreçler noktalandı. Ancak bu karar yaşamlarının ağırlıklı bölümünü politika yaparak geçirmiş kişiler için siyasetin bittiği anlamına gelmiyor. Bundan dolayı MHP'den de ihraç edilmiş olanların ağırlıklı bölümü yeni bir partiyle yola devamdan yana. Bunun mevcut bir partide mi, yoksa yeni kurulacak bir siyasi oluşum içinde mi olacağı konusunda ise şu aşamada bir netlik yok. Nedeni de 2019 öncesi bir erken seçimin olup olmayacağına bağlı...

'BİR YOL BULACAK'

Nitekim MHP'den ihraç edilenler arasında yer alan Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ dünkü sohbetimize, "Siyaset bir yol bulacak kendisine" diye başladı. Başka partiye geçmek gibi bir arayışının olmadığını belirtip ekledi: "Aramızda değerlendiriyoruz. Kamuoyunda merkezde bir parti oluşması gerektiğine ilişkin beklenti var. Bu talebe doğru cevap verip veremeyeceğimizi değerlendirmemiz sonucunda göreceğiz..." Hareketin içinde yer alan Koray Aydın, yazılı açıklamayla mücadeleyi MHP içinde sürdüreceğini ifade etti. Sinan Oğan da yazılı açıklamasında, "MHP'de ülkücü iradeyi hâkim kılana ve Türkiye'de de adaleti tesis edene kadar mücadelemiz sürecektir" açıklamasında bulundu.

BAŞKA ÇARE YOK

Meral Akşener'in yakın çevresi ise "yeni partinin elzem olduğu" kanaatinde. Olağanüstü kurultaya başkanlık yapan Müsavat Dervişoğlu, "Partileşmekten başka çare yok" dedi. Siyasi Partiler ve Seçim yasalarında da değişiklik yapılacağını anımsatan Dervişoğlu, "Akşener ile istişarelere katılanların % 100'e yakınının yeni partiden başka yolun olmadığını söylediğini" bildirdi. MHP'nin ihraç ettikleri ve yeni kurultaylarda partiden uzaklaştırdığı kişilerin siyasi çatı arayışında olduğunu da anımsattı. Dervişoğlu, örgütlenmenin yeni bir parti mi, yoksa mevcut partilerden birinin çatısı altında mı olacağı soruma da şu yanıtı verdi: "Seçimin ne zaman olacağına bağlı; erken seçim kararı alınırsa mevcutlardan birinin çatısında gideriz. 2019'da olacaksa o zamana kadar yeni partiyi kurup örgütleriz. Acele etmeden, ama fazla da gecikmeden gitmeliyiz. Yeni yapıda MHP'deki olumsuzlukları bünyeye taşımamalıyız." Eski milletvekili Lütfü Türkkan da "yeni partiye" işaret etti: "Yeni parti dışında Meral Akşener'e başka bir seçenek bırakmadılar. Zamanlaması konusunda en doğru kararı kendisi verecektir." Hareketi sürükleyenlerin bakışı böyle, ancak yeni sistem partileri eski yapıları gibi siyasetin ağırlık merkezi olmaktan çıkardı; bireyselleştirdi. Ancak bütün bunlara karşın, yeni sistemde de bireyin kazanması için partilerin örgütlü yapılarına ihtiyacı var. Ayrıca baraj da % 5 gibi bir seviyeye inerse Meclis'te çok partili ve sesli yapıyla karşılaşmak da olası...

MHP’de işler karıştı / Adnan Öksüz / Milli Gazete

Meral Akşener... Sinan Oğan... Koray Aydın... Ümit Özdağ... Bu dörtlü, yaklaşık 2 sene önce MHP'de yönetim değişikliğine gidilmesi gerektiğine kanaat getirerek, "olağanüstü kongre" çalışmasına başladı. Tüzük değişikliği kongresi için imzalar toplanmaya başladı. 700'e yakın imza toplandı. Ve mahkeme süreci başladı... Dün, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinden MHP'li muhaliflere kötü haber geldi. Mahkeme, MHP'nin 19 Haziran 2016'da yapılan olağanüstü genel kurulunun iptaline, bu genel kurulda alman tüm kararların yokluğunun tespitine karar verdi. Hâkim Fatih Akarsu, beyanları dinledikten sonra kararını açıkladı. Buna göre, davacı Cemal Engin^ yurt tarafından açılan davanın kabulü ile 19 Haziran 2016'da yapılan MHP Olağanüstü Genel Kurulu'nun iptaline, bu genel kurulda alınan tüm kararların yokluğunun tespitine karar verildi. Mahkemece verilen 23-24 Haziran 2016 tarihli tedbir kararlarının, karar kesinleşinceye kadar devamına da hükmedildi. Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin bu kararma karşı istinafa başvurulabilecek. Ama şunu söylemek lazım; bu konjonktürde istinafa başvurulsa bile istenen, arzu edilen bir sonuca ulaşmak zor gözüküyor.

ADALETİN RUHUNA FATİHA!

Meral Akşener, mahkeme kararını, "Kongre iptal oldu. Tam 10 dakikada dava bitti. 10 dakikada verilecek bir karar için bir yd beklendi. 700 delegenin iradesi yok sayıldı. Adaletin ruhuna El Fatiha" cümleleri ile değerlendirdi. Peki, ama bundan sonra Meral Hanım ne yapacak? Dile getirildiği üzere kuracağı bir siyasi parti ile yoluna devam mı edecek? Yoksa MHP'deki mücadelesini sonuna kadar sürdürecek mi? Bir de elbette, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ bu karar karşısında nasıl bir tutum belirleyecekler? Bu da önemli...

Mahkemenin MHP kararı ve eşikteki yeni parti / Sabahattin Önkibar / Aydınlık

Mahkemenin MHP kararı ve eşikteki yeni parti Yargı böyle kararlar verirse şaibeden kurtulamayacak! Dün FETÖ'cüydü, şimdi 'Saraycı' diyecekler. İnsaf ile sorgulayalım mahkemenin MHP kongresi ile ilgili iptal kararı kabul edilebilir mi? Yahu ortada noter tescilli çoğunluk delege iradesi var. Öyleyken Bahçeliyi koruma adına tersi bir hüküm verildi. Bunun adı yargının siyasallaşması değil midir? Ondan sonra da 'mahkeme kararına herkes uymalı' diyorlar. Pardon 17-25 Aralık sürecinde ve diğer bazı olaylarda yargı kararını yok sayan ve ona başkaldıran kimlerdi sahi? Son bir not: Bu karardan sonra Meral Akşener yeni bir oluşuma kesin yelken açacak ki adı muhtemelen Milliyetçi Türkiye olacak olan yeni parti için Ankara'da Genel Merkez binası bile aranmaya başlanmış!..

MHP bölünüyor / İsmet Özçelik / Aydınlık

Türkiye'de olaylar çok hızlı gelişiyor. Parti yönetimlerinin tavırları tartışılıyor. İç kargaşalar yaşanıyor, partiler bölünüyor. Bu AKP için de, CHP için de, MHP için de geçerli. AKP'de yapıştırıcı güç iktidar. İktidarın nimetleri, bölünmenin açığa çıkmasını engelliyor. Ama iktidar zamkı her geçen gün zayıflıyor. AKP kulislerinde bir saat geçiren bunu hemen hisseder. Sıkıntı azalmıyor, artıyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan sık sık "metal yorgunluğundan şikayet ediyor. Sorunun sadece "yorgunluk" olmadığının herkes farkında Yapılacak ilk seçimde Erdoğan kazanamazsa, AKP'yi ANAP'ın sonu bekliyor. Bu tespiti bizzat AKP'nin kurucuları da yapıyor.

CHP'DE FIRTINA ÖNCESİ

CHP'de de durum farksız. Partide kaç grup olduğu konusunda farklı değerlendirmeler var. Grupların sayısı 3'le 8 arasında değişiyor. Şu anda yürüyüşteler. Bütün gruplar orada fotoğraf vermeye özen gösteriyor. Kalabalığa karışarak durumu kurtarmaya çalışanlar da var. Bir sakinlik havası olsa da bunu, "fırtına öncesi sessizlik" olarak yorumlayanlar çoğunlukta.

MHP'D E ÇATLAK BÜYÜK

MHP'de 1 Kasım yenilgisi sonrasında başlayan kriz giderek büyüdü. Muhalifler olağanüstü kurultayı toplamayı başardı. Ama Bahçeli ve arkadaşları kabul etmedi. Bahçeliyi başkanlıktan indirmenin önünü açan tüzük değişikliği mahkemeye taşındı. Taraflar mahkemeyi beklerken. Bahçeli Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünü açan bir hamle yaptı. Erdoğan'a "denetimsiz başkanlık" yolunu açtı. Bu hamle MHP'de var olan çatlağı daha da büyüttü. Farklılıklar 16 Nisan halk oylamasında doruğa çıktı. MHP fiilen bölündü. Bahçeli "Evet" kampanyası yürütürken, muhalifler "Hayır" kampanyası için yollardaydı.

10 DAKİKADA İPTAL

Sıra yargı kararına geldi. Muhalifler, "Ankara'da yargıçlar var demek istiyoruz" deseler de umutları yoktu. Ama yine de son kararı beklemeye başladılar. Dün mahkemelik olan olağanüstü kurultayın duruşması vardı. Mahkeme işi uzatmadı. 10 dakikada kararını verdi. Kongre de alınan kararlar da iptal edildi. MHP DOĞURUYOR Karar sonrası muhalif isimlerle konuştum. Pek sürpriz olmamış. "Bahçeli kendini kurtardı, ama partiyi kurtaramadı, mahvetti" dediler. "Muhalifler için MHP defteri kapandı mı?" diye sordum. "Hayır" demediler. Bir süreden beri hazırlık yaptıkları anlaşılıyor. "Mahkemeden çıkacak kararı tahmin ediyorduk. Elbette B, C planlarımız var. Önümüzdeki günlerde neler olacağını göreceksiniz. Bundan sonrasını Bahçeli düşünsün!" ifadelerini kullandılar. "MHP doğuracak mı?" diye ısrar ettim. Şu yanıtı verdiler: "MHP'nin karnının ne kadar şiş olduğu ortada. Bu şişlik gazdan değil. Hatta son mahkeme kararından sonra sancı bile başladı. Doğum kesin. Ama kız mı, oğlan mı belli değil" Bahçeli Erdoğan'ın fiili durumunu resmileştirmek için anayasa değişikliğine "Evet" demişti. Şimdi MHP'deki fiili durum resmileşiyor. Fiilen bölünen MHP, resmen de bölünüyor!

Bir dava ‘nasıl’ sonuçlandı? / Taha Akyol / Hürriyet

Türkiye adalet tarihine geçecek bir davaya daha tanık oldu. MHP olağanüstü kurultayının iptali için açılan davadan bahsediyorum.

31 Mart günlü yazımda “Hiç bu kadar geciken tedbirli ve benzer bir dava olmuş mudur?” diye sormuştum. Hâlâ cevap alabilmiş değilim ama dava sonuçlandı.

Önce olayı hatırlayalım isterseniz.

MHP’de bir grup delege olağanüstü kongre istedi. Genel Merkez reddetti. Sulh hukuk mahkemesi olağanüstü kongre talebini yasalara uygun buldu. Yargıtay da 24 Mayıs 2016’da onayladı. Muhalifler bunun üzerine olağanüstü kongreyi yaptılar...

TAM BİR YIL SÜRE

23 Haziran 2016’da Genel Merkez yanlısı bir delege, muhaliflerin yaptığı kongrenin iptali için dava açtı. Aynı zamanda “tedbiren durdurma” talebinde bulundu.

Davayı kime karşı açtı? Kongreyi yapan Çağrı Heyeti’ne karşı açması gerekirken, zaten kongreyi geçersiz sayan MHP Genel Merkezi’ne karşı açtı.

Davacı da davalı da aynı tarafta yani.

Mahkeme anında kongre çalışmalarının “tedbiren durdurulmasına” karar verdi.

Kongrenin geçerli olduğunu savunanlar itiraz etti...

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre, itiraz halinde “mahkeme ilgilileri dinlemek üzere davet eder.” (mad. 394/4)

Fakat itiraz edenler davet edilmedi, dinlenilmedi. Ve tam bir yıl sonra mahkeme itirazın kabulüne yani yapılmış olan olağanüstü kongrenin iptaline, durdurma tedbirinin devamına karar verdi...