CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Gelecek ve DEVA Partilerine vekil desteği açıklamasına karşı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, durumun yasayla engellenmesine yönelik talebine AKP’den farklı açıklamalar geldi

MHP'nin 'milletvekili transferini engelleme' talebine ilişkin AKP'den farklı açıklamalar

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Gelecek ve DEVA Partilerine vekil desteği açıklamasına karşı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin durumun yasayla engellenmesi isteği AKP'de farklı karşılık buldu. AKP'li Naci Bostancı, milletvekili transferini önleyecek düzenleme için MHP ile çalışma yürüttüklerini belirterek, "Muhtemelen haziran ayı içinde Meclis'e getiririz" dedi. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya konuşan AKP'li Bülent Turan, "Bizim bu konularda bir hazırlığımız yok" ifadelerini kullandı.

AKP'Lİ BOSTANCI: HUKUKİ ÇALIŞMAYI MHP İLE YÜRÜTÜYORUZ

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nda değişiklik yapılarak milletvekili transferini önleyecek düzenlemeyi Haziran ayında TBMM gündemine getirebileceklerini açıkladı.

Twitter hesabından açıklama yapan Bostancı, şu ifadeleri kullandı:

"Halkın tayin ettiği milletvekillerinin temsil ettiği siyasi iradenin çeşitli oyunlarla; ahlaka, demokrasiye aykırı şekilde değiştirilmesine, pazara çıkartılmasına imkan vermeyecek bir hukuki çalışmayı MHP ile birlikte yürütmekteyiz. Tekemmül ettiğinde diğer partiler ve kamuoyu ile paylaşacağız. Siyasi rekabet, partilerin kurallar dahilinde; ancak ülkenin üst çıkarlarını asla gözden çıkartmaksızın mücadelesi elbette olacak. Fakat unutmayalım; herkes gücünü ve meşruiyetini halkın iradesine borçludur. Kimse kendisini bu iradeyi keyfince değiştirecek yetkide göremez."

Öte yandan Bostancı, Meclis'te gazetecilerin Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim Kanunu'nda düzenleme hazırlığına ilişkin sorularını yanıtladı.

Düzenlemeye ilişkin kanun teklifinin Meclis'e ne zaman sunulacağı konusunda soru üzerine Bostancı, "Ülkelerin farklı uygulamaları var, Türkiye de farklı uygulamaları yapmış. Şimdi biz hepsini masanın üzerine koyuyoruz. Teklif ortaya çıkmadan önce konuşmak doğru değil. Muhtemelen haziran ayı içinde Meclis'e getiririz. Partilerle de görüşürüz. Onların da katkılarını bekleriz.

Bostancı, düzenleme hazırlığını, "millet iradesiyle Meclis kompozisyonu arasındaki ilişkinin bozulmamasının teyit edilmesini sağlayacak, millet iradesinin Meclis'te çarpıtılmasını engellemeye dönük bir çalışma" olarak nitelendirdi.

"Komisyon kurdunuz mu? AK Parti ve MHP'de karşılıklı kimler görevlendirildi?" sorusuna Bostancı, "Temaslarımız ve çalışmalarımız sürüyor. Bizim bir çalışma heyetimiz var, onlar da bir çalışma heyeti kurmuşlar. Çalışıyoruz" karşılığını verdi.

BÜLENT TURAN: HAZIRLIĞIMIZ YOK

Diğer yandan, "AK Parti transfer kanuna kapıyı kapattı: Ahlaki meseleler, kanunla düzelmez" başlıklı bugünkü yazısında konuya ilişkin bilgi veren Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, konuştuğu AKP’lilerin söz konusu yasa için hazırlık yapmadığını bildirdiklerini yazdı.

Sarıkaya yazısında, "AK Parti yöneticileri de dünkü sohbetlerimiz sırasında konuyu bir başka yöne çekti… Sonunda Grup Başkanvekili Bülent Turan her zamanki doğrucu, net konuşma üslubuyla aynen şunu söyledi: 'Bizim bu konularda bir hazırlığımız yok…'" ifadelerini kullandı. Sarıkaya, yazısının devamında şunları söyledi:

MUSTAFA ELİTAŞ: TEK SATIR DEĞİŞİKLİĞE GEREK YOK

Hemen ardından ulaştığım adının yazılmasını istemeyen bir diğer yönetici de benzer ifadeyi kullanıp devam etti: “Sayın Bahçeli’nin yaklaşımına kişisel olarak katılıyorum ama bunun için yasaya gerek yok. Siyasi ahlak kanunla olmaz. Siyasi ahlak dediğiniz insanın içinde, ruhunda olması gereken bir şeydir. Onu kanunla nasıl düzenleyebilirsiniz ki? Bunun da tartışmadan çıkarılması gerekir. Siyasi Partiler ve Seçim kanunları ile ilgili de geçmişten gelen hazırlıklarımız düşüncelerimiz var; ama şu aşamada söz konusu değil…”

Uzun yıllar Grup Baskanvekilliği yapan ve önceki İctüzük değişikliğinin hazırlanmasında en etkin isim olan Sanayi Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş'ı aradım... Vekil transferini engelleyen bir düzenleme halinde, üzerinde değişiklik yapılması gereken TBMM İçtüzüğü ile ilgili çalışmalarının olup olmadığını sordum.

Elitaş, aynen şunları söyledi: “TBMM İçtüzüğü’nde tek satır değişikliğe gerek yok; 5 siyasi parti eksiksiz uyacağına, hükümlerine sadık kalacağına söz versin yeter. 1876’dan bugüne kadar uygulanagelmiş İçtüzük zaman içinde yapılan değişikliklerle en iyi haline getirildi. Sorun uygulamada…"

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Gelecek Partisi ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) için milletvekili desteği vereceklerini söylemişti.

MHP lideri Devlet Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını gerekçe göstererek, milletvekili transferini de önlemeye dönük Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik, Siyasi Etik Yasası çıkarılmasına kadar 6 ayrı yasal düzenleme önermişti.