Beklendiği gibi 4. tura kalan Meclis Başkanlığı seçimlerinin galibi, MHP sayesinde AKP’li İsmet Yılmaz oldu. Bahçeli’nin direktifinin ardından MHP’li vekiller geçersiz oy kullanarak Yılmaz’ın Başkan olmasını sağladı

MHP tedarikli TBMM Başkanlığı!

Meclis Başkanlığı seçimlerinin 3 ve 4. turu dün yapıldı. Beklendiği gibi 4. tura kalan seçimlerde MHP’nin aldığı tavır, AKP’nin adayı İsmet Yılmaz’ı Meclis Başkanı yaptı.

3.TURDA SONUÇ YOK
7 Haziran seçimleri ardından oluşan yeni Meclis’te TBMM Başkanlığı için yapılan seçimlere dün devam edildi. 3. tur oylamada AKP adayı ismet Yılmaz 259, CHP adayı Deniz Baykal 129, MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 80, HDP’nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 78 oy aldı.
AKP’nin milletvekili sayısı 258 olmasına rağmen İsmet Yılmaz’a 259 oy çıkması dikkat çekti. Üçüncü tur oylamada, HDP’den Figen Yüksekdağ mazareti, CHP’li Deniz Baykal da geçici Meclis Başkanı olması nedeniyle yine oy kullanamadı. Oylama sonuçlarına göre AKP’nin adayı, HDP veya CHP’den bir oy almış oldu.

3. tur sonucunda Ekmeleddin İhsanoğlu ile Denigr Mir Mehmet Fırat elendi. AKP’nin adayı İsmet Yılmaz ile CHP’nin adayı Deniz Baykal son tura kaldı.

İSMET YILMAZ SEÇİLDİ
4. tur oylama sonucunda AKP Adayı İsmet Yılmaz 258, CHP adayı Deniz Baykal 182 oy aldı. Oylamaya 547 milletvekili katıldı. 29 boş oy kullanılırken, 78 oy ise geçersiz sayıldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş sonuçların ardından yaptığı açıklamada Deniz Baykal’a 50 vekillerinin oy verdiğini açıkladı. Oy kullanan 29 HDP’li vekil ise boş oy kullandı. Parti yetkilileri, bunun Baykal’ın geçmişine yönelik bir tepki olduğunu söyledi. 78 geçersiz oyu ise MHP’li vekiller kullandı.

Seçimin ardından en yaşlı isim olarak geçici Meclis Başkanlığı yapan Deniz Baykal görevini İsmet Yılmaz’a devretti. Sonuçların açıklanmasıyla AKP sıralarından alkış yükseldi. Alkışlar kesildiği sırada CHP sıralarından bazı milletvekillerinin oturdukları yerden MHP sıralarına dönerek MHP grubunu alkışla protesto ettiği görüldü.

BAHÇELİ'DEN 'GEÇERSİZ' DESTEĞİ
Meclis Başkanlığı seçimleri için dün partilerden ardı ardına açıklamalar geldi. MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin 4. turda geçersiz oy kullanacaklarına dair açıklamasına CHP ve HDP tepki gösterdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, önceki gün yaptığı ““Eğer HDP yarın Meclis başkanlığı için Deniz Baykal’a desteğini açıklarsa, biz asla Deniz Baykal’a oy vermeyiz” açıklamasını dün bir adım daha ileri taşıdı. Bahçeli, adayları Ekmeleddin İhsanoğlu’nun 4. tura kalmaması halinde, başka bir adaya oy vermeyeceklerini söyledi; son tur için “O zaman 80 tane geçersiz oy çıkacaktır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün yaptığı açıklamada MHP’nin HDP karşıtlığının neredeyse düşmanlık boyutuna ulaştığını söyledi. “MHP, AKP’ye sunduğu desteği örtme çabasında. Söyledikleri her şeyin altında bir AKP sevdası yatıyor. MHP’nin yaptığı her şey AKP’nin önünü açıyor” diyen Demirtaş ayrıca, her sorunu çözmek için MHP’yle masaya oturmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

MHP lideri Bahçeli’nin Baykal’a oy vermeyeceklerini açıkladığı sırada ise CHP MYK toplantısı sürüyordu. MYK toplantısı sonrasında toplantıdaki kararı aktaran CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, ‘’Adayımız Baykal’ı desteklemeye devam edeceğiz’’ dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul’a girişinde gazetecilerin “Çatı aday İhsanoğlu’nu destekler misiniz?” sorusuna “Çatı mı kaldı?” yanıtını verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de “Bu anlayış, AKP adayının seçilmesi sonucunu yaratır. O zaman bir başka ittifak vardır demek burada” dedi.

YILMAZ'DAN CUMHURBAŞKANI VURGULU KONUŞMA
4. turda TBMM Başkanı seçilen AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, sonuçların açıklanması ardından Meclis kürsüsüne çıkarak bir teşekkür konuşması yaptı. Yılmaz konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan vurgusu yaptı. Yılmaz’ın konuşmasında satır başları şöyle:

-Milletimiz öncelikle yeni bir anayasa beklemektedir. Toplumda geniş mutabakat da mevcuttur.

-Hukukun üstünlüğü güçler ayrılığı gibi olmazsa olamazları göz önüne alarak yeni anasaya yapmak gerekir.

-Kuvvetler ayrılığı, Cumhurbaşkanı’nın koordinasyonunda yetki kullanımıdır. Kuvvetler ayrılığı hiçbir şekilde güçler kavgası değildir. Kuvvetler ayrılığı, cumhurbaşkanın koordinasyonunda belli yetkilerin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı bir işbirliğidir.