Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yaşanan yumuşamanın Kıbrıs meselesinin çözümü için önemli olduğunu kaydetti. Miçotakis, “Ölümcül deprem halklarımızı insani boyutta birbirine yakınlaştırdı” dedi.

Miçotakis: Ölümcül deprem halklarımızı insani boyutta birbirine yakınlaştırdı
Kriyakos Miçotakis (DepoPhotos)

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Ankara-Atina ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulunan Miçotakis, Türkiye’de yaşanan deprem felaketi ve Yunanistan’da meydana gelen tren kazası ile birlikte karşılıklı bir dayanışma ruhunun oluştuğunu ve bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilerde yumuşamaya fırsat tanıdığını ifade etti.

"Kabul edilemez provokasyonlarla dolu uzun bir periyodun, saldırgan bir tutumun olduğu uzun bir periyodun ardından bugün gerginliğin azaldığı bir süreci yaşıyoruz” diyen Miçotakis, "Ölümcül deprem halklarımızı insani boyutta birbirine yakınlaştırdı" ifadesini kullandı.

"İLİŞKİLERİN YUMUŞAMASI KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN OLUMLU"

Miçotakis, Kıbrıs sorununun, Birleşmiş Milletler kararlarına uygun olarak çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin yumuşamasının Kıbrıs sorununun çözümü açısından olumlu olduğunu belirten Yunanistan Başbakanı, 23-24 Mart tarihlerinde yapılacak olan Avrupa Birliği Konseyi toplantısında, Kıbrıs meselesinin ana gündem maddeleri arasında olacağını söyledi.

İKİ ÜLKE DE SEÇİME HAZIRLANIYOR

Türkiye ve Yunanistan bu yıl seçim süreci yaşanıyor. Türkiye, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerine hazırlanırken Yunanistan'da da ağustos ayında genel seçimler için halkın sandık başına gitmesi bekleniyor.

Ayrıca her iki ülke de yakın tarihlerde yaşanan büyük felaketler dikkat çekti. 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde Türkiye’de resmi rakamlara göre 48 binden fazla kişi hayatını kaybederken, Yunanistan’da ise 28 Şubat’ta meydana gelen tren kazasında 57 kişi yaşamını yitirdi.

Kaynak: DW Türkçe, Euronews