Atina-Ankara hattında yüksek gerilim sürerken Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ankara'nın halkın dikkatini ekonomiden uzağa çekmeye çalıştığını ifade etti. Türkiye'nin ekim ayı enflasyon verilerine gönderme yapan Miçoktakis, "Eğer Yunanistan'da enflasyon yüzde 85 olsaydı ben de konuyu değiştirmeye çalışırdım" dedi.

Miçotakis'ten Ankara'ya 'enflasyon' göndermesi

Yunanistan ve Türkiye arasında son dönemde artan gerilim sürüyor. Son olarak Türkiye'de iktidarın halkın gündemini ekonomiden uzaklaştırmaya çalıştığını söyleyen Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, "Eğer Yunanistan'da enflasyon yüzde 85 olsaydı ben de konuyu değiştirmeye çalışırdım" diye konuştu.

Greekcitytimes'ın haberine göre, Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleşen Batı Balkan Zirvesi'nin ardından Ankara ile yaşanan gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ankara'nın Atina'ya yönelik açıklamaları sorulan Miçotakis, "Eğer Türk yetkililer her Yunanistan'ı provoke ettiğinde cevap verseydim başka şeye zamanımın kalacağını zannetmiyorum" diye konuştu. "Daha önce de söylediğim gibi, bir yere varmayacak tartışmalara girmeyeceğiz" ifadelerini kullanan Miçotakis, şöyle devam etti: "Yunanistan'ın duruşu çok nettir, buna ekleyecek bir şeyim yok."

Türkiye ve Yunanistan, son yıllarda Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı, Ege üzerinde hava sahası, göçmen krizi ve Kıbrıs'ın geleceği gibi konularda karşı karşıya geliyor. Kriz son dönemde Ankara'nın Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki adalarını statüsü gerekçesiyle silahlandırılamayacağını söylemesiyle üst seviyeye ulaştı.

TÜRKİYE'DE ENFLASYON YÜZDE 85

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ekim ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, enflasyon aylık bazda yüzde 3.54, yıllık bazda ise yüzde 85.51 olarak gerçekleşti.

Verilere göre, enflasyon, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,54, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 57,80, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85,51 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,26 olarak gerçekleşti.

YUNANİSTAN ENFLASYONU YÜZDE 12 SEVİYESİNDE

Yunanistan İstatistik Kurumu'nun ( ELSTAT ) son verilerine göre, ağustos ayında yüzde 11,4'e çıkan yıllık tüketici fiyat endeksi, eylül ayında yüzde 12 olarak belirlendi. Aylık endekste ise eylül ayı fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2,9 arttı . Aynı zamanda, 12 aylık Ekim 2021 – Eylül 2022 için yıllık ortalama TÜFE, ilgili dönem 2020 – 2021 endeksine göre yüzde 8,7 artış gösterdi.