Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülmesine tepki gösteren Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Türkiye'nin bu gereksiz, dar görüşlü girişimi karşısında, Yunanistan vereceği karşılığı tüm düzeylerde değerlendirmektedir" açıklamasını yaptı

Miçotakis'ten Ayasofya tepkisi: Yunanistan'ın vereceği karşılığı değerlendiriyoruz

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülmesine tepki gösterdi.

"Türkiye, bu geri kalmış eylemle, Batı dünyası ve değerleriyle bağlantılarını koparmayı seçiyor" diyen Miçotakis, "Türkiye'nin bu gereksiz, dar görüşlü girişimi karşısında, Yunanistan vereceği karşılığı tüm düzeylerde değerlendirmektedir" açıklamasını yaptı.

"VALİDE CAMİSİ'NDEKİ ÇALIŞMALAR DURDURULSUN" ÇAĞRISI

Öte yandan Yunanistan Kuzey Ege Bölge Valisi Costas Moutzouris, Atina’nın Midilli Adası’ndaki Valide Camisi'ndeki restorasyon çalışmalarını durdurulmasını istedi.

Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na mektup gönderen Moutzouris, 1,2 milyon avroya mal olması beklenen camideki restorasyon çalışmalarına son verilmesi çağrısında bulundu.

Bölge Valisi, Ayasofya müzesinin camiye çevrilmesiyle ilgili Türkiye hükümetinin kararına karşı Atina’nın kayıtsız kalamayacağı görüşünü dile getirdi.

1615 yılında inşa edilen cami, 1981 yılında Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından anıt eser olarak ilan edilmiş, ancak o tarihten bu yana burayı korumak için hiç bir çalışma yapılmamıştı.

24 TEMMUZ'DA İBADETE AÇILACAK

Danıştay, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararını imzalamıştı.

Ayasofya'nın ibadete açılması kararının ardından açıklamalarda bulunanan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın 24 Temmuz'da ibadete açılacağını bildirmişti.

micotakis-ten-ayasofya-tepkisi-yunanistan-in-verecegi-karsiligi-degerlendiriyoruz-756683-1.

ERDOĞAN: KÜLTÜREL MİRAS VASFINI KORUYACAĞIZ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün kabine toplantısının ardından Ayasofya'ya ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, şunları söyledi:

Son günlerdeki önemli bir gelişme de Ayasofya'nın statüsü konusunda yaşandı. Müzeden camiye döndürülerek vakfiyesindeki amaca uygun şekilde hizmet verecek olması hepimizi sevindirmiştir. Burada bir kez daha Ayasofya'nın kiliseden değil müzeden camiye dönüştürüldüğünün altını çizmek istiyorum.

Gün ulu mabedin yeniden özüne dönmesinin sevincini, amasız, fakatsız, lakinsiz, hesapsız kitapsız bir şekilde yaşama günüdür. Hiç kimse merak etmesin, Ayasofya'yı yeniden vakfiyesine uygun hale getirirken kültürel miras vasfını da ecdadın yaptığı gibi koruyacağız. Hangi inançtan olursa olsun tüm vatandaşlarının ibadethane ihtiyaçlarını karşılama konusunda Türkiye Cumhuriyeti dünyadaki ülkelerden daha ileri seviyedir.

AYASOFYA NEDEN GÜNDEME GELDİ?

UNESCO’nun mart ayında “Ayasofya’nın müze statüsünün değiştirilebilmesi için UNESCO’nun izninin gerektiği” açıklamasının ardından, konu ABD Dışişleri Bakanlığı’nın dini özgürlükler raporuna girmişti.

Dışişleri Bakanlığı ise konunun uluslararası bir mesele olmadığını belirterek "Ayasofya kesinlikle uluslararası bir konu değildir. Kimse Türkiye’yi sorgulamasın. ABD gibi bir ülkenin Türkiye’yi sorgulaması abesle iştigal” ifadelerini kullanmıştı.

29 Mayıs'ta Ayasofya'da İstanbul'un Fethi'nin yıldönümü nedeniyle Fetih Suresi okunmuş ve buna Yunanistan ile ABD başta olmak üzere uluslararası kamuoyundan tepki gelmişti.

Kaynak: Sputnik Türkiye, Euronews, BirGün