Türkiye ile Yunanistan arasındaki ipler, yaklaşan seçim öncesi hamasi söylemlerle gerilirken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’ten “Bir gece ansızın gelebiliriz” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kısa bir yanıt geldi. Miçotakis, “Hayır Sayın Erdoğan” sözleriyle Ankara’ya seslendi.

Miçotakis’ten “Bir gece ansızın gelebiliriz” diyen Erdoğan’a kısa yanıt
Erdoğan ve Miçotakis, Mart ayında İstanbul'da bir araya gelmişti.

Türkiye’de yaklaşan seçimler öncesi AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina’ya yönelik sert söylemler kullanırken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Erdoğan’a kısa bir yanıt verdi.

Miçotakis, Ankara ile yaşanan gerilime değinirken, “Dikkatimizi öncelikle silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesine, müreffeh ekonomimize ve uluslararası ittifaklarıma verdik. Yunanistan olarak uluslararası hukuka olan bağlılığımızı gösterdik” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın “Yunanistan'a tek cümlemiz var, İzmir'i unutma. Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz” sözlerine de yanıt veren Miçotakis, tek cümleyle şunu söyledi: “Hayır Sayın Erdoğan.”

Miçotakis bir başka açıklamasında ise “Sayın Erdoğan'ın son açıklamaları kabul edilemez” diyerek, Ankara'nın seçimlere giderken ‘gerginliği körüklediğine’ işaret etmişti.

Yunanistan Başbakanı, “Erdoğan ile her zaman görüşmeye açığım ve bir görüşme fırsatımız olacağı için minnettarım. Önümüzdeki günlerde, Türkiye'nin muhtemelen davet edileceği Avrupa Siyasi Topluluğu'nun ilk toplantısı Prag'da yapılacak. Ankara'nın katılımına engel olmayacağız” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ

Erdoğan, geçen hafta Bosna Hersek ziyareti sırasında Yunanistan’a yönelik sert tutumunu şu sözlerle sürdürmüştü:

“Benim bu anlattıklarım bir rüya değil. Eğer 'Bir gece ansızın gelebiliriz.' diyorsak, ne dedim? Vakti saati geldiğinde Teknofest’te bunu söyledim, bir gece ansızın gelebiliriz. Niye? Eğer ellerinde bu adalar var, bu adalarda üsler var, filan falan, buralardan hareketle bize karşı bu tür böyle gayrimeşru tehditler devam ederse sabrın da bir sonu vardır. İşte o sabrın sonu geldiği anda, biz ne diyoruz? Sabrın sonu selamettir. Biz de o selameti gördüğümüz anda gereğini yaparız. Bunu da Yunanistan'ın ben bildiğine inanıyorum. O vakit, saat gelirse gereği yapılır. Çünkü bizim uçaklarımıza böyle radar kilitlemesi, şu, bu, filan, bu tür adımları atmak hayra alamet değil.”

ABD RAHATSIZLIĞINI BELLİ ETMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik sarf ettiği “Bir gece ansızın gelebiliriz” şeklindeki sözlerine ilişkin rahatsızlığını belli etmişti. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Yunanistan'ın bu adalar üzerindeki egemenliği sorgulanamaz” denmiş, “Rusya'nın egemen bir Avrupa devletini yeniden işgal ettiği bir dönemde, NATO müttefikleri arasındaki gerilimi arttırabilecek açıklamalar bilhassa yararsız” ifadeleri kullanılmıştı.