İzmir’de bu hafta, belgeselden tiyatroya, resim sergisinden konsere kadar pek çok etkinlik İzmirlilerle buluşacak.

Midye kabuğunu kırıyor

BirGün EGE

Edebiyat Atölyesi Genel Yayın Yönetmeni yazar Barış İnce’nin yazıp yönettiği ‘Kabuğu Kırmak’ belgeseli 7 Kasım’da gösterime giriyor. 25 dakikalık belgesel içe kapalı toplumsal kesimlerin midye dolma üzerinden İzmir’de açılma ve tutunma hikâyesini anlatıyor. 50 yıl önce Mardinli göçmen ailelerle Giritli mübadillerin İzmir’in Kadifekale semtinde midye dolma üzerinden kurduğu dostluk, binlerce aileyi kente bağlarken mutfak kültürüne de katkı sunuyor.


Barış İnce’nin doğup büyüdüğü İzmir’e farklı bir bakış sunduğu kısa belgesel filmi, meşhur İzmir midye dolmasının tarihçesini ve özelliklerini anlatırken, yoğun emekle üretilen bir yiyeceğin kentli kimliğinin oluşumuna katkısını da gözler önüne seriyor. Görüntü yönetmenliğini ödüllü yönetmen Metin Kaya’nın yaptığı 2021 yapımı belgesel filmin müziklerinde Erdal Güney imzası bulunuyor.

LİMANDAKİ AŞK DÜNYA PRÖMİYERİNİ YAPTI

Sahne Tozu Tiyatrosu kurucusu Çağlar İşgören’in yazıp yönettiği Limandaki Aşk Müzikali 27 Ekim Çarşamba saat 20.00’de dünya prömiyeri yaptı. Haldun Dormen, Göksel Kortay, Oya Başak gibi konuklar da müzikali izleyenler arasındaydı. Oyun sonunda sahneye davet edilen Çağlar İşgören oyuncularını tebrik etti. Çok heyecanlı ve mutlu olduğunu dile getiren İşgören gelen tüm konuklara teşekkür etti. İşgören “Saygıdeğer hocalarım İstanbul’dan oyunumuzu izlemeye geldi. Bugün benim sınavım. Biraz sonra hocalarıma soracağım umarım sınavı geçmişimdir” dedi. Limandaki Aşk müzikali kasım ayı boyunca her cuma, cumartesi ve pazar Haldun Dormen Sahnesi’nde sahnelenmeye devam edecek.

8 Kasım 2021 Pazartesi 20.30’da Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’nda William Shakespeare’in ünlü tiyatro eseri Romeo ve Juliet’e alternatif bir son üzerinden mizahi dille yaklaşan ‘Tarla Kuşuydu Juliet’, Sevinç Erbulak, Engin Alkan, Fatih Al ve Mert Şişmanlar ile seyirci karşısına çıkıyor.

2 Kasım’da Karaca Kültür Merkezi’nde açılan Nuran Tanrıverdi Resim Sergisi ise 13 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

KEÇİFEST İZMİR’DE

Aydınlık günlerde inat edenler, el ele, ses sese, yürek yüreğe verip kara bulutları dağıtmakta kararlı olanlar KeçiFest’te bir araya geliyor. İlki 4 Eylül’de İstanbul Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşen ‘KEÇİFEST - BİAT DEĞİL İNAT’ konserinin ikincisinde Aylin Aslım, Bulutsuzluk Özlemi, Deniz Tekin, Ediz Hafızoğlu ‘Kaskadyori’, Kutlu Özmakinacı (Yüksek Sadakat), Mengene, Moğollar, Ozbi, Peyk, Redd ve Sattas şarkılarıyla sahne alacak. Kapı açılış saati 17.30 olarak belirlenen etkinlikte dinleyiciler için çeşitli stantlar da konser alanında bulunacak. Konser başlama saati ise 18.00.

HER 10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA

10 Kasım 2021 Çarşamba günü Elhamra Sahnesi’nde saat 20:00’de Atatürk için bir ağıt olarak bestelenmiş tek eser olan ‘Her 10 Kasım’ ile İzmir Devlet Opera ve Balesi organizasyonunda etkileyici ve orijinal bir anma etkinliği gerçekleşecek.