Parti kapatmalarla ilgili Anayasa oylamasında AKP istediği sayıyı bulamayınca parti içi kriz baş gösterdi. Erdoğan ve kurmayları

Parti kapatmalarla ilgili Anayasa oylamasında AKP istediği sayıyı bulamayınca parti içi kriz baş gösterdi. Erdoğan ve kurmayları iç ve dış mihrak arayışına başladı

DIŞ MİHRAK: CHP-BDP

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamada, paketin 8’inci maddesinin tekliften düşmesinin ardından ‘fire listesi’ hazırlanmasıyla başlayan süreç AKP’de paniğe neden oldu. Partinin daha etkili bir çatlakla karşılaşmasından çekinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında daha çok BDP, CHP ve MHP’yi eleştirirken, fireye neden olan vekillerin ‘iradelerine saygı duyduğunu’ belirtti. BDP’nin oylamaya katılmamasına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da tepki gösterdi.

İÇ MİHRAKLARA İSTİFA ÇAĞRISI

AKP içinde öneriye oy vermeyenlere en büyük tepki Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’tan geldi. AKP’li Fırat, “Ben, ‘vermeyeceğim’ demeliydi ya da çıkıp gitmeliydi. Çünkü herkesi zan altında bıraktılar. Ben, olsam ayrılırdım, partide durmazdım; bağımsız kalırdım. Hatta en doğrusu milletvekilliğinden istifa etmek” diye seslendi. Bu arada AKP Milletvekili Faruk Koca, liste hazırladığı yönünde çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı. "Şahsımdan hareketle bu davanın öncüsü  isimlere karşı girişilen maksatlı saldırı nedeniyle her birinden ayrı ayrı özür diliyorum" dedi. »8’DE
Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamada, paketin 8'inci maddesinin tekliften düşmesinin ardından 'fire listesi' hazırlanmasıyla başlayan süreç AKP'de paniğe neden oldu. Partinin daha etkili bir çatlakla karşılaşmasından çekinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, duruma temkinli yaklaştı.
Başbakan Erdoğan partisinin grup toplantısında daha çok BDP, CHP ve MHP'yi eleştirirken, fireye neden olan vekillerin 'iradelerine saygı duyduğunu' belirtti. Bu arada fire listesini hazırlayan AKP Ankara Milletvekili Faruk Koca 'özür' içerikli bir açıklama yaptı.
AKP KAYNAYAN KAZAN
AKP Ankara Milletvekili Faruk Koca’nın 'Fire listesi' tuttuğuna yönelik resimlerin ortaya çıkmasının ardından, grup toplantısı öncesi değerlendirmede bulunan Kürşat Tüzmen, Köksal Toptan ve Vahit Erdem listeye sert tepki gösterdi.
‘KİMSE YALAKALIK YAPMASIN’
Tüzmen şöyle konuştu: "Kimse böyle yalakalık yapmaya çalışarak, kimseyi karalamasın. Ne karar verilirse de ona uyarız. Orada fire olmaz. Bunun hesabını soracağız. Başbakan uçurumdan atlarsa, bize yakışan onunla uçuruma atlamaktır. Biz bunu yaparız. Yanlı ve doğrudur. Türk töresinde böyledir, biz böyle gördük böyle yaparız."
TÜZMEN 'MİHRAKLARI' BULDU!
Tüzmen, "Esas bizle hareket edenler mi var, yoksa BDP’lilerle gizli gizli görüşenler mi var? Hareket edenler mi var? Tartışıp göreceğiz. Bu parti de kim nasıl hareket ediyor göreceğiz Hesabını soracağız" dedi.
Meclis eski Başkanı ve AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Topdan da, “Kimsenin haddi hakkı değil, yazanlara değil, yazdıranlara bakmak lazım. Grup yönetimi gereğini yapacaktır” dedi.
AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem ise "Herkes kendine göne bir şeyler yapıyor" dedi.
GRUP ÖNCESİ MARKAJ
Toplantı öncesi adı fireciye çıkan milletvekilleri parti kurmaylarınca markaja alındı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek gazetecilerle konuşan Vahit Erdem’i yanına çekerek, gazetecilere, “Bizi rahat bırakın” dedi. Çiçek’in gergin olduğu gözlenirken, gazetecileri yanına yaklaştırmadı.
İKİ VEKİL TOPLANTIYA KATILMADI
Yine adı fire veren milletvekilleri arasında geçen Sadık Yakut’u ise TBMM İdare Amiri ve Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, Hilmi Güler’i ise Sait Yazıcıoğlu yakın markaja aldı. Bu arada Murat Başesgioğlu ve Reha Çamuroğlu'nun grup toplantısına katılmaması ise dikkat çekti.
AKP’li Fırat: İstifa etsinler
Anayasa paketinin parti kapatmayı düzenleyen 8’inci maddensinin düşmesi, AKP’de şok etkisi yarattı. En sert tepki ise, AKP’nin kurmaylarından Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’tan geldi. AKP’li Fırat, “Ben, ‘vermeyeceğim’ demeliydi ya da çıkıp gitmeliydi. Çünkü herkesi zan altında bıraktılar. Ben, olsam ayrılırdım, partide durmazdım; bağımsız kalırdım. Hatta en doğrusu milletvekilliğinden istifa etmek” diye seslendi.
Arınç’a göre de
BDP suçlu
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa değişikliği paketindeki 8'inci maddenin reddedilmesiyle ilgili olarak "Buna yol kazası olarak bakıyoruz" dedi.
Arınç, AKP'deki firelerle ilgili de 'Üzgünüm ama yolumuza devam edeceğiz. Beklenenlerin aksine BDP oylamaya katılmadı. Çünkü BDP talimatlarla hareket ediyor. Bu talimatın nereden geldiği de belli" dedi.
LİSTEYİ YALANLADI
Arınç konuyla ilgili şunları kaydetti: "Buna yol kazası olarak bakıyoruz ve yolumuza devam ediyoruz. Bütün paket oylanıp tamamlanıncaya kadar, bütün milletvekili arkadaşlarımızla ve parlamento çatısı altında bulunan bütün milletvekilleriyle oylamalara devam edeceğiz. Biz hiç bir arkadaşımızdan şüphe etmiyoruz, kontrol de etmiyoruz."
Parti ona, o basına çattı!
AKP Ankara Milletvekili Faruk Koca liste hazırladığı yönünde çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı. "Şahsımdan hareketle bu davanın öncüsü olan isimlere karşı girişilen maksatlı saldırı nedeniyle her birinden ayrı ayrı özür diliyorum" dedi. Faruk Koca, açıklamasında şunları kaydetti: "Uzaktan çekilmiş bir fotoğraf esas alınarak, tamamen tahminler ve varsayımlara dayalı şekilde son derece çirkin değerlendirmelerde bulunmak basın ahlakıyla bağdaşmaz. Söz konusu gazetelerde ve internet haber sitelerinde yer alan şahsımla ilgili ifadeler tamamen asılsızdır."