Milas'ın kırsal mahallelerinden olan ve geleneksel Milas el halılarının da dokunduğu Balcılar, Demirciler ve Kısırlar mahallelerinden 8 kadın bir araya gelerek kooperatif kurdu.

Milas'ta 8 kadın bir araya gelerek kooperatif kurdu

Nevzat ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Kadınların ürettikleri ürünleri pazarlamayı ve kadınların hayata bakış açılarında bir değişiklik yaratmayı amaçlayan S.S. Milas Anatolie Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifinden sonra şimdi de Milas’ta kadınlardan oluşan başka bir üretim kooperatifi kuruldu. Milas'ın üç kırsal mahallesinden 8 kadın; Milas halıları dokuyup, zeytin, zeytinyağı, bal, aromatik bitki, bitki yağları üreterek pazarlamak amacıyla kurulan Kirman Kadın Girişimciler Kooperatifi'nin (KİKA-KOOP) ilk aşamada üye sayısını arttırarak, Bodrum karayolu üzerinde bir satış yeri açmak istediği açıklandı.

Milas'ın kırsal mahallelerinden olan ve geleneksel Milas el halılarının da dokunduğu Balcılar, Demirciler ve Kısırlar mahallelerinden 8 kadın bir araya gelerek kooperatif kurdu. Balcılar'dan Fatma Korkmaz ve Rengül Özen, Demirciler'den Bahar Ardal, Kısırlar'dan Mürüvvet Gökçül, Necibe Gökçül, Ümmühan Şimşek, Çiler Şimşek ve Deniz Alan kurdukları kooperatifin adını, mahallelerinin halıcı geleneğinden esinlenerek "Kirman Kadın Girişimciler Kooperatifi" koydu. Kısa adı KİKA-KOOP olan kooperatifin kurucusu kadınlar, yörede giderek azalan geleneksel Milas halıcılığını yeniden canlandırmayı da hedeflediklerini belirtti.

“HALICILIĞI YENİNDEN CANLANDIRACAĞIZ”

Kooperatifin kurucularından Fatma Korkmaz, "Eskiden çok halı dokuyorduk. Fakat şimdilerde dokuyan çok azaldı. Biz halıcılığı yeniden canlandırmak istiyoruz. Ayrıca zeytin, zeytinyağı üretimi yapacağız. Aromatik bitkiler, bitki yağları ve reçeller de yapıp satacağız" dedi.

Kooperatif kurucularından Necibe Gökçül ise üretecekleri ürünleri satmak için Bodrum yolu üzerinde satış yeri açmak istediklerini belirterek, "Ürünlerimizi hem mahallemizde açacağımız satış yerinden hem de internetten yapmak istiyoruz. Milas-Bodrum karayolu üzerinde de bir satış yeri açmak istiyoruz. Kooperatifimizin üye sayısını da arttıracağız" diye konuştu.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer'i ziyaret eden KİKA-KOOP kurucusu kadın girişimciler, Odadan da destek istedi. Özer, kadınların bir araya gelerek bir kooperatif kurmasından çok memnun olduğunu belirterek, "Halı dokumacılığının yeniden canlandırılması için size destek olacağız. Gerek halı iplerinin sağlanmasında gerekse satışında yardımcı olacağız. Sizden istediğimiz, dokuyacağınız Milas halılarının coğrafi işaret standartlarında dokunması. Renk, desen ve kalite özelliklerinin korunması. Siz coğrafi işaret standartlarında Milas halıları dokursanız, biz de satışında size yardımcı oluruz" diyerek kadın kooperatifçilere desteğini ifade etti.

Ziyaret sırasında kadın girişimcilerle birlikte MİTSO'ya gelen İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Tunahan Bayram da kadın girişimcilere Halk Eğitiminin çeşitli el ürünlerinin satışının yapıldığı dükkânda bir bölüm vereceklerini bildirdi.