Milas'ta orman katliamları sürerken yeni plana göre Çamovalı köyü sınırları içindeki iki bin dönümlük bir alanda yer alan ormanın kesileceği ifade ediliyor

Milas’ta orman katliamı yaşanıyor


NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Roma, Bizans, Menteşeoğulları ve Osmanlı dönemlerinde kullanım gören, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Beçin Antik Kenti’nin çevresinde orman katliamı yaşanıyor. Tam bir doğa harikası olan ve Denizcik olarak adlandırılan küçük bir gölün bulunduğu bölgede aynı zamanda Milas Orman İşletme Müdürlüğüne ait Beçin Orman Deposu da yer alıyor.

BÖLGEDEKİ ORMAN KATLİAMLARI

Orman katliamının yaşandığı bölge, Milas - Ören karayolu boyunca uzanan ve Milas merkezden beş kilometre sonra başlayan ormanlık alan çok geniş bir alanı kaplayarak Milas’ın turistik İncirliin Mağarasının bulunduğu Gökçeler kanyonunun kenarındaki Çamovalı köyüne kadar uzanıyor. Orman kıyımının yaşandığı alan Çamovalı köyünün/mahallesinin sınırları içinde yer alıyor. Bölgede iki bin dönümlük bir alanda yer alan ormanın kesileceği ifade ediliyor.

Önce Zultanit madeni nedeniyle Bafa-Ilbıra Dağında çam ağaçlarının, sonra İkizköy’de Yeniköy Termik Santrali için çam ve zeytin ağaçlarının, şimdi de Beçin ve Çamovalı mahallelerinin sınırları içinde kalan ormanların kesilmesi, Milaslıların ve muhtarların tepkisine neden oldu.

"TARİH-DOĞA KOMPOZİSYONU BOZULMASIN"

milas-ta-orman-katliami-yasaniyor-726485-1.

Orman kesiminin yapıldığı alanın sınırları içinde yer aldığı Çamovalı Köyü muhtarı Necati Oruç, "biz bu ağaçların kesilmesini istemiyoruz" diyerek şunları söyledi: “Bu bölgede ne yapılacağına dair bir bilgimiz yok. Muhtarlık olarak kimse bize bilgi vermedi. Duyumlarımız, bu yerin Katarlılar’a satıldığı veya güneş enerji panellerinin konulacağı şeklinde. Sınırlarımız içindeki ormanların kesimi durdurulmalıdır. Çamlar, bizim akciğerlerimiz.”

“Beçin orman deposu-Denizcik bölgesinde bulunan ormanlık alan bizim doğal güzelliğimizdir” diyen antik Beçin Mahallesi Muhtarı Kadir Selbes şöyle konuştu: “Denizcik bölgesinde çok geniş bir alana yayılan ormanlar, mahallemizin tarihi ve kültürel varlıklarıyla birlikte bir tarih-doğa zenginliği yaratmakta, güzel bir kompozisyon oluşturmaktadır. Bu zenginliklerimizin zarar görmesini istemiyoruz. Yetkililerden isteğimiz, bu kesimlerin durdurulmasıdır. Çamovalı köyü sınırları içinde başlayan kesimler, Beçin mahallesine doğru devam etmemelidir.”

Çamovalı köyünden Mehmet Ali Pınar da, “Bu ağaçlar köyümüzün ve çevremizin güzelliğidir. Bölgede kesimi yapılan ağaçlar, 40 sene önceki bir yangın sonucu dikilen fidanlardan meydana geldi. Bunların yerine başka ağaçların dikileceği söyleniyor. Biz bunlara inanmıyoruz. Bu yerin birilerine peşkeş çekilmesinden endişe ediyor, ekolojik sistemimizin bozulmasını istemiyoruz. Doğal ortamlar korunmalıdır. Biz bu doğayı atalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan ödünç aldık!” diye konuştu.

Alınan bilgiye göre, Milas Orman İşletme tarafından bu bölgede 40 yaşını aşmış ve istenilen çapa ulaşmamış ağaçların kesilip, bölgenin toprak analizleri yapıldıktan sonra, yıl sonuna doğru yeniden dikim yapılacağı öğrenildi.