Milas zeytinini savunuyor

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılmasına karşı tepkiler sürüyor. Milas’ta gerçekleşen eylemde yaşam savunucuları “Zeytinime dokunma” dedi. Milas Kent Konseyi Başkanı Çağlayan Üçpınar, “Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren bu yönetmeliği kabul etmiyoruz. Bizler sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri ve Muğla Kent Konseyleri olarak oluşturacağımız ‘zeytin ittifakı’ ile yürütmeyi durdurma davası açarak bu cepheyi, bu direnişi, bu itirazı güçlendireceğiz” diye konuştu.


İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Nejla Işık ise, “Zeytin için adalet demeye geldik yine buraya. Kömürü değil zeytini savunmaya geldik. Zeytin demek, emek demek. Zeytin çocuk demek, kadın demek. Bu zeytinleri kıydırtmayız. Kömür madenine kurban ettirmeyiz” dedi.

Ege Kent Konseyleri Birliği Başkanı Hamit Mumcu da, “Kanunlara aykırı olan işlemin acilen durdurulmasını ve ülkemizin başta zeytinlikler olmak üzere tüm verimli tarım topraklarının madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ZEYTİN YAŞAMDIR’

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, şunları söyledi: “Yangınlar ve felaketler, devletin zeytine ve zeytinciye yeterince sahip çıkmaması, maden arama ruhsatları sonucu zeytinlerimizi sürekli kaybediyoruz. Geçtiğimiz yıl Milas olarak tarihimizin en büyük felaketini yaşadık ve orman yangınlarında 200 bin civarında zeytin ağacımızı kaybettik. Önceden önlemlerimizi alıp zeytinleri arttırmak ve onları korumamız gerekirken, maalesef duyarsız ve plansız yaklaşımlarla zeytinlerimizi katletmeye devam ediyoruz. Bu yönetmeliği çıkaranlar kesinlikle suç işliyorlar. Zeytin yaşamdır, zeytinlerimize sahip çıkacağız.”