İzmir’in Orhanlı Köyü’nde enerji santrali yapmak isteyen şirket salgın da dinlemiyor. Yurttaşlar tepkili: “Salgın ortamında halkın katılacağı toplantı düzenlemişler. Üstelik 65 yaş üstüne kısıtlama saatinde”

Millet can, onlar santral derdinde

BirGün EGE

Talan şirketleri ne salgını dinliyor ne de yasakları. İzmir’in Orhanlı köyünde yapılmak istenen entegre enerji santralı için düzenlenmesi planan halkın katılım toplantısının kısıtlama saatlerine denk getirilmesine köylüler tepkili: Halkın katılamayacağı ve halk sağlığının tehlikeye girdiği bir toplantıyı kabul etmiyoruz
Salgın nedeniyle ülke genelinde kısıtlamalar sürüyor.

Genel kurullar, toplantılar, düğünler yapılamıyor. Restoranlar kafeler, çay bahçeleri kapalı. Ancak doğa talanına girişenler bu süreçte de mola vermiyor. İzmir Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü’nde yapılmak istenen entegre enerji santralı için şirket katılım toplantısı düzenlemek için harekete geçti. Toplantı çarşamba günü saat 14’te yani 65 üstüne sokağı çıkma kısıtlaması saatine denk getirildi, Köylüler, “Halkın katılamayacağı ve halk sağlığının tehlikeye girdiği bir toplantıyı kabul etmiyoruz” dedi. Ardından toplantının iptali için İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e yazılı başvuruda bulundu.

Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil, “Koronavirüs salgınını adeta fırsat bilerek köyümüzü yok etmeye çalışıyorlar. Asırlık zeytin ağaçlarından üretilen yağı, temiz havası, suyu, toprağıyla köyümüz Türkiye’nin göç vermeyen köylerinden biri. Burada hayata geçirilmek istenen JES, RES ve GES Entegre Enerji Santralı yalnızca köy halkının değil burada üretilen sağlıklı gıdayla beslenen binlerce insanı etkileyecek” dedi.

BU TOPLANTI İPTAL EDİLMELİ

Halkın katılım toplantısının kesinlikle iptal edilmesi gerektiğini belirten Akçil şöyle dedi: “Köyümüzün kökü olan yaşlılarımızın katılımını engelleyen, gençlerin ise sağlığını tehlikeye sokan bu toplantının hiçbir geçerliliği olamaz. Hem bu toplantının hem de projelerin iptali için mücadelemizi tüm köy halkıyla birlikte sonuna kadar sürdüreceğiz.”

AÇILAN DAVA SÜRÜYOR

Öte yandan Gökçam Mevkii’nde devam eden jeotermal kaynak arama çalışmalarına karşı bir süre önce Orhanlı köylüleri dava açtılar. Ancak bu sonuçlanmadan bir başka JES projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreciyle karşı karşıya kaldılar. Köy sakinleri, 23 adet jeotermal kaynak arama kuyusu ve sonrasında yapılmak istenen entegre enerji santralına karşı. Bölgenin zarar göreceği endişesi taşıyor.