İngiltere’de bir grup milletvekili, Rusya’nın 2016 Brexit referandumuna müdahalesiyle ilgili iddialara karşı hükümetin soruşturma başlatmaması üzerine, Başbakan Boris Johnson’a dava açtı.

Milletvekillerinden Johnson’a dava: İngiltere’nin güvenliği tehlikede

İngiltere parlamentosunda muhalefetteki milletvekilleri, Rusya’nın 2016 Brexit referandumuna müdahale ettiği ve adil seçim ortamının kurulmamasını gerekçe göstererek hükümetten soruşturma başlatmasını talep etmiş, fakat Başbakan Boris Johnson soruşturma önergesini Moskova’nın müdahalesine dair kanıt bulunmadığını ve Rusya’dan gelen herhangi ciddi ve sürekli bir tehdit olmadığı gerekçesiyle reddedetmişti.

Bir grup milletvekili, bugün Yüksek Mahkeme’ye başvurarak Johnson’ın Rusya’yla ilgili iddialara verdiği yanıtın hukuki olarak incelenmesini talep etti.

DAVA İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Guardian’ın haberine göre, milletvekilleri hükümetin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle güvence altına alınan özgür seçim hakkını ihlal ettiğini savundu. Ülkede ulusal güvenlik başarısızlığı gerekçesiyle bu düzeyde açılan ilk dava olma niteliği taşıyor.

Johnson’a açılan davada imzası bulunan parlamentonun üst ve alt kanadından 6 milletvekili arasındaki Caroline Lucas yaptığı açıklamada, “Ülkemizin egemenliği ve güvenliği, demokrasimizin bütünlüğü tehdit altında ve bu hükümetin durumu göz ardı etmesi kabul edilemez” dedi.

'RUSYA'NIN MÜDAHALESİNE İLİŞKİN DELİLLER VAR'

Eski ulusal güvenlik danışmanı Lord Peter Ricketts ise yaptığı açıklamada, “Rusya’nın 2016 Brexit referandumuna müdahale ettiğine ilişkin hükümet kanadının soruşturma başlatmaması oldukça şaşırtıcı. Öyle ki, Rusya’nın sadece Brexit referandumuna değil, ABD ve Fransa’daki seçimlere de müdahalede bulunduğunu kanıtlayan çok sayıda veri var” dedi.

Muhalif milletvekillerini savunan hukuk bürosu Leigh Day ise, mahkemenin hükümetin yasal sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak ve Rusya’nın müdahalesini bağımsız olarak soruşturmak üzere adım atmasını istediklerini bildirdi.